Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκινούν στη Νάξο οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Πολιτισμού στις Κυκλάδες

Πυξίδα βαθύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης

Η πολιτιστική πολυμορφία και ο διαπολιτισμικός διάλογος αποτελούν βασικές πηγές έκφρασης ενός νέου και πολλά υποσχόμενου θεσμού, ο κύκλος του οποίου ξεκινά σε λίγες ημέρες στο νησί της Νάξου.

Το 1o Φεστιβάλ Μεσογειακού Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2020 με ελεύθερη είσοδο, στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού Επιτόπιου Μουσείου και στην Πλατεία Μητρόπολης της Χώρας Νάξου.

H διεξαγωγή των εκδηλώσεων στους ως άνω χώρους συμβάλλει ουσιαστικά στην αστική αναζωογόνηση της περιοχής της Γρόττας, εκεί όπου βρισκόταν η Μυκηναϊκή πόλη της Νάξου, μια από τις πιο σημαντικές του Αιγαίου.

Η Νάξος, με δεδομένη τη γεωγραφική της θέση στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, κατέχει ένα έντονο πολιτισμικό στίγμα στη Μεσόγειο.

Η ίδρυση της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών το 1670, αποτέλεσε το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Δικαίως λοιπόν επικαλείται τη ρήση που της αποδίδεται σήμερα: “Όλος ο κόσμος σε ένα νησί”.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη των σύγχρονων κοινωνικών, γεωπολιτικών και κλιματικών προκλήσεων και των μοναδικών αναπτυξιακών προοπτικών του Μεσογειακού χώρου και του Αιγαίου ως ενιαίας πολιτισμικής περιοχής.

Το πολυδιάστατο πρόγραμμα προβολών, οι εκθέσεις εικαστικών, τα μουσικά και θεατρικά δρώμενα, λειτουργούν ως πυξίδα βαθύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης, μέσα σε ένα πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο αρμονικής συμβίωσης, συγκρούσεων, πολέμων και μετακίνησης ολόκληρων πολιτισμών.

Με συνέργειες πολιτισμού, το Φεστιβάλ επιχειρεί να προβάλει κοινές πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη, τον γόνιμο διάλογο και την κοινωνική συνοχή, με γνώμονα την παροχή μιας θετικής εμπειρίας στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της Νάξου.

Το 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Πολιτισμού στις Κυκλάδες, τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνδιοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Συνέργειες Πολιτισμού” και το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση ανήκει στον Κώστα Θεωνά. Συνεργάζονται: το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο ανεξάρτητας κοινωφελής οργανισμός Κυκλαδία / Αναζητώντας τον Πολιτισμό, η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου και το «Keep it Simple Photography».

Προβολές ταινιών μικρού μήκους

Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα για τη Μεσόγειο με ταινίες που αναδεικνύουν και σκιαγραφούν τις σύγχρονες τάσεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ίδιες τις κοινωνίες, ως μια μικρογραφία μιας πολυπολιτισμικής πραγματικότητας θα παρουσιαστεί από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2020 (20:00-23:00) στο Αμφιθέατρο του Επιτόπιου Μουσείου.

Η κινηματογραφική αυτή ματιά, κυρίως από Έλληνες σκηνοθέτες, αποτελεί το πρώτο μόνο βήμα των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με τη θεματολογία του σύγχρονου μεσογειακού κινηματογράφου. Με την επιμέλεια του Κώστα Θεωνά και της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου.

Σκηνοθέτες: Δημήτρης Αγγελίδης, Γιώργος Αγγελόπουλος, Άρτεμης Αναστασιάδου, Κώστας Γεραμπίνης, Σπύρος Γρατσίας, Ισμήνη Δασκαρόλη, Γιάννης Ζαφείρης, Kάλλι Ζήφου, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Μαρία Λάφη, Μιχάλης Λυγκιάρης, Βίκυ Μαρκολέφα & Bastian Fischer, Δημήτρης Μανιώρος, Δημήτρης Νάκος, Στέργιος Ντινόπουλος, Νατάσσα Ξύδη, Βίβιαν Παπαγεωργίου, Αντώνης Ροζάκης, Χάρης Σταθόπουλος, Αντώνης Σωτηρόπουλος, Στάμος Τσάμης, Μιχάλης Φελάνης, Bastian Fischer – Jim Croft, Αλέξανδρος Χαντζής.

Έκθεση Γλυπτών με Ναξιακό Μάρμαρο

Στη Μεσογειακή παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων, η χρήση του μαρμάρου στην Τέχνη, την Αρχιτεκτονική και σε πολλές άλλες χρήσεις είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Στον Ελλαδικό χώρο όπως και σε όλες σχεδόν τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, το μάρμαρο αποτελεί το κύριο υλικό της γλυπτικής.

Η διοργάνωση του Συμποσίου Γλυπτικής με Ναξιακό Μάρμαρο τα τρία τελευταία χρόνια από την Κυκλαδία, έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τον Δαμαλά της ορεινής Νάξου, επιχειρεί να συνδέσει την πλούσια αρχαϊκή παράδοση της περιοχής με την σύγχρονη τέχνη και να θέσει τις βάσεις για ένα θεσμό που θα αποτελέσει πόλο έλξης δημιουργικών δυνάμεων στον χώρο της μαρμαρογλυπτικής.

Στην υπαίθρια αυτή έκθεση γλυπτών του Φεστιβάλ (16-22 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Μητρόπολης), με την επιμέλεια του Δημήτρη Βάρσου παρουσιάζεται ένα δείγμα της δουλειάς που έγινε το 2019. Παράλληλα με την έκθεση θα υπάρξει προβολή φωτογραφιών του Necmi Aydin Sahtariadis, που καταγράφει με το φακό του στιγμές δημιουργίας των έργων γλυπτικής από τους καλλιτέχνες.

Καλλιτέχνες: Δημήτρης Βάρσος, Πέτρος Δριτσώνας, Tom Von Kaenel, Μαρία Δήμητρα Μουρτζίνη, ‘Ολγα Πλαστήρα, Χρήστος Ρηγανάς.

 

Μουσικές από την Ανατολική Μεσόγειο

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, η μουσική ατμόσφαιρα μας καλεί να ταξιδέψουμε σε παλαιινές και μακρινές μελωδίες. Τα μέλη του συγκροτήματος Κέλαδος εστιάζουν στην μελέτη μουσικών ιδιωμάτων, στις μουσικές εκφράσεις και την παραδοσιακή μουσική της ανατολικής μεσογείου γενικότερα.

Με όχημα το μαγικό μουσικό χαλί και αφετηρία το Αμφιθέατρο του Επιτόπιου Μουσείου, ταξιδεύουμε σε μέρη πέρα από ερήμους, λόφους και εύφορες κοιλάδες, άλλοτε της Ασίας, άλλοτε της Αφρικής και άλλοτε πάλι του δικού μας Αιγαίου.

 

Μουσικο-αφηγηματική Παράσταση: Ιστορίες Kαταμεσής της Γης

Η Μεσόγειος είναι μία λεκάνη γεμάτη νερό, το οποίο πότε φουσκώνει και ανασηκώνεται καλύπτοντας τόπους παλιούς, πότε στερεύει τόσο φανερώνοντας μονοπάτια κρυφά μεταξύ στεριών, που ενώνονται στα βάθη των πελάγων. Η Θάλασσα της Μεσογείου είναι ένας μεγάλος ανοιχτός δρόμος, όπου ιστορίες ταξιδεύουν μαζί με τους ανθρώπους, γιατί στον άνθρωπο αρέσει να μεταφέρει μέσα από ιστορίες την εμπειρία του στη ζωή.

Ας ταξιδέψουμε κι εμείς με το ίχνος των ιστοριών και της μουσικής για να αισθανθούμε την ατμόσφαιρα του χώρου αυτού. Η εκδήλωση με την επιμέλεια του οργανισμού Κυκλαδία περιλαμβάνει αφήγηση ιστοριών και μουσική από την ομάδα Floating Plains.

 

Θεατρικά δρώμενα

Την Πέμπτη 17/9 (20:00-21:00) και το Σάββατο 19/9 (20:00-2030), θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο του Επιτόπιου Μουσείου ενδεικτικά αποσπάσματα από κείμενα γνωστά και άγνωστα σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων χωρών της Μεσογείου.

Ομοιότητες και διαφορές, με Θέα στη Μεσόγειο, θα αποκαλυφθούν στους θεατές μέσα από τα θεατροποιημένα αναλόγια της Ομάδας του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Βασαλάκης, Ευαγγελία Γατσωτή, Ματθαίος Ελευθερίου  Στέφανος Κορρές, Αγγελική Πότση, Άννα Ραγκούση

Επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.

Εικαστική Eπιμέλεια: Κική Ημέλλου

 

Έκθεση Φωτογραφίας:  Mediterranean Flux

Το φωτογραφικό αφιέρωμα «Mediterranean Flux», στο Πνευματικό Κέντρο Μητρόπολης, επιχειρεί μέσω μιας πολυπολιτισμικής προσέγγισης την αναζήτηση κοινών τόπων.

Μια εικαστική περιήγηση με διεισδυτικό βλέμμα και αφοπλιστικές εικόνες που αποτυπώνουν πρόσωπα, συναισθήματα και ποιητικές στιγμές από τις χώρες της Μεσογείου. Επιμέλεια: Χριστόφορος Δουλγέρης.

Καλλιτέχνες: Νικόλας Βεντουράκης, Didier Ben Loulou, Αθανάσιος Γάτος Αλέξανδρος Γεωργίου, David Galljard, Χριστόφορος Δουλγέρης, Απόστολος Ζερδεβάς,, Γεωργία Κοτρέτσος, Παναγιώτης Λάμπρου, Χάρης Μασούρας , Ελένη Μουζακίτη, Δανάη Παναγιωτίδη , Μυρτώ Παπαδοπούλου ,Έλενα Πόκα, Βασίλης A. Πουλαρίκας, Alessia Rollo, Georges Salameh, Furkan Temir, Μαρίνος Τσαγκαράκης ,Φίλιπ Τσιάρας, Παύλος Φυσάκης, Πάνος Χαραλαμπίδης-Μαίρη Χαιρετάκη, Γιάννης Χατζηασλάνης.

Συζητήσεις

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο "Mediterranean Flux", οι συμμετέχοντες εικαστικοί θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τα μυστικά τους γύρω από το φωτογραφικό τους έργο και θα μιλήσουν για τα νέα σχέδια και έργα τους σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό στο χώρο της έκθεσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανονισμοί.

Συμμετέχουν: Χριστόφορος Δουλγέρης, Γεωργία Κοτρέτσος, Παναγιώτης Λάμπρου, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Georges Salameh.