Όταν η τεχνολογία «αγκαλιάζει» την ιστορία
- Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020 - 06:14
Η προστασία και η αξιοποίηση των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου αποτελούν βασικούς στόχους του Δήμου Πάρου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ένα σύνολο δράσεων για την ανάδειξη της πολιτισμικής αξίας τους.
Υποστηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και συλλόγων που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος εγκαινίασε πρόσφατα τη συνεργασία του με την ερευνητική ομάδα Ευφυούς Αλληλεπίδρασης (Intelligent Interaction) του Εργαστήριου Ευφυών Συστημάτων (iLab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.
Η εν λόγω ερευνητική ομάδα δραστηριοποιείται κυρίως στην τομή των περιοχών αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή, των Ευφυών Συστημάτων και της Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, όπως η ψηφιακή αναπαράσταση πολιτισμικών τεκμηρίων μέσω τεχνολογιών σημασιολογικού ιστού, οι σύγχρονες μεθοδολογίες ψηφιακής αποτύπωσης στοιχείων πολιτισμικής κληρονομιάς, οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας πολιτισμικού περιεχομένου κλπ. Επίσης, το πεδίο δραστηριοποίησης του εργαστηρίου καλύπτει όλο το φάσμα της επεξεργασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, από την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της έως και τη διαχείριση, τον διαμοιρασμό και την ανάδειξή της.
Καταγραφή και ψηφιοποίηση της πρωτογενούς πολιτισμικής πληροφορίας
Το διάστημα 21-23 Σεπτεμβρίου, η ερευνητική ομάδα Ευφυούς Αλληλεπίδρασης επισκέφθηκε την Πάρο και τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι, με στόχο την εποπτεία του χώρου και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάδειξης της πολιτισμικής αξίας των αρχαίων λατομείων μέσω σύγχρονων μεθόδων καταγραφής και ψηφιοποίησης της πρωτογενούς πολιτισμικής πληροφορίας.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τρισδιάστατες σαρώσεις του χώρου με χρήση τρισδιάστατου σαρωτή laser και λεπτομερή αποτύπωση της γεωμετρικής και χρωματικής πληροφορίας της δομής των λατομείων με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού όπως κάμερες 360ο κλπ. Συγχρόνως, έγινε εκτίμηση της θέσης των σημείων ενδιαφέροντος, καταγραφές από πτήσεις εναέριου εξοπλισμού (drone) καθώς και binaural καταγραφές ήχου του περιβάλλοντα χώρου.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα καθοριστούν το φάσμα ενεργειών που θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες φάσεις της έρευνας, η εκτίμηση δυνατοτήτων ανάπτυξης εφαρμογών ανάδειξης της πολιτιστικής αξίας των λατομείων και τέλος, η διαμόρφωση ενός ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας.
Το σημαντικό αυτό εγχείρημα υποστηρίζεται θερμά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το προσωπικό του Αρχαιολογικού μουσείου Πάρου και τους Φίλους Της Πάρου.
Σημειώνεται ότι, η προσπάθεια για τη διάσωση και ανάδειξη των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου και τη δημιουργία ενός εικονικού ψηφιακού μουσείου για την «Πάρια Λίθο», ευρύτερα γνωστή ως «Λυχνίτης», ξεκίνησε στις 24/07/2015, με την υπ’αρ. 234/2015 απόφαση του Δ.Σ. Πάρου με την οποία συστάθηκε η «Επιτροπή Ανάδειξης Πολιτισμικής Κληρονομιάς».
Έκτοτε, ο Δήμος Πάρου έχει διοργανώσει και έχει συμμετέχει σε μία σειρά εκδηλώσεων και ημερίδων με στόχο την παρουσίαση της ιστορίας και γεωλογίας των αρχαίων λατομείων και του Παριανού Μαρμάρου, ενώ θα συνεχίσει να αναζητεί τρόπους χρηματοδότησης και συνεργασίες για τη διάσωση, αξιοποίηση, προβολή και ανάδειξης τους ως μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Future Lab Σύρου: Ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον
13 Απρ. 2023 - 6:16 - Σύρος - Πολιτισμός & Πανεπιστήμιο Αιγαίου
16 Δεκ. 2022 - 6:19 - Φεστιβάλ ΑΝΩ και Πανεπιστήμιο Αιγαίου: μια ακόμη επιτυχημένη συνεργασία
14 Δεκ. 2022 - 12:29 - Ανοικτό συμπόσιο για την ανάδειξη του πολιτισμού των Κυκλάδων
16 Ιουν. 2022 - 6:15 - Πρόσκληση σε ανοικτό Συμπόσιο στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης Σύρου
9 Ιουν. 2022 - 13:16