Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Σύρο - Γοητευμένη από τη μεγάλη ιστορία και τον πολιτισμό της η πρόεδρος Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη

Ατενίζοντας το μέλλον της Αρχόντισσας

Τη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με την αγέρωχη ιστορία, το βαθιά φιλελεύθερο πνεύμα και το κοσμοπολίτικο άρωμα, τον τόπο που στην Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε «καταφύγιο» προσφύγων από τα νησιά του Αρχιπελάγους και τη Μικρά Ασία επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποδέχτηκαν με χαρά και τιμή την πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, συνοδευόμενη από τα μέλη της Ολομέλειας, καθηγητές Παναγιώτη Ροϊλό και Δέσποινα Μουζάκη.

Ιδιαίτερη αναφορά στα εντυπωσιακά επιτεύγματα και τις «πρωτιές» του νησιού, μεταξύ των οποίων η δημιουργία του πρώτου οργανωμένου νοσοκομείου της επαναστατημένης και ελεύθερης Ελλάδας, του πρώτου εμποροδικείου και του πρώτου Ελληνικού Γυμνασίου με Διευθυντή το δάσκαλο του Γένους Νεόμφυτο Βάμβα, δόθηκε κατά τη συνάντηση της κ. Αγγελοπούλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

«Είναι εμβληματική η σημασία της Ερμούπολης για το ελληνικό «θαύμα» που σημειώθηκε μέσα από την οικονομική και την εμπορική ανάπτυξη. Η πόλη έγινε όμως και το μεγαλύτερο, εκείνη την εποχή, πνευματικό κέντρο της Ελλάδας. Ήταν το μέρος στο οποίο οι Έλληνες ήρθαν για πρώτη φορά συστηματικά σε επαφή με την δυτικοευρωπαϊκή μουσική και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» ανέφερε ο κ. Ροϊλός, παραθέτοντας ορισμένα εξέχοντα πνευματικά τέκνα της πόλης, όπως ο Εμμανουήλ Ροΐδης και ο Δημήτριος Βικέλας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής ένα ξεχωριστό δώρο, ένα αντίγραφο του απολυτηρίου του Ελευθερίου Βενιζέλου από το σχολείο της Ερμούπολης.

Αγώνες για βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου

Αμέσως μετά, η κ. Αγγελοπούλου και οι συνεργάτες της επισκέφτηκαν το εμβληματικό Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γύρω από τις αναπτυξιακού χαρακτήρα προτάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πλαίσιο συμμετοχής του στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Στις προτεινόμενες δράσεις που φέρουν το γενικό τίτλο «Από τη Μεσαιωνική Σύρα και το «θαύμα» της ίδρυσης της Ερμούπολης, στη Σύρο του σήμερα: Ατενίζοντας το Μέλλον», αποτυπώνεται η πορεία του νησιού από το 1821 και την ίδρυση της Ερμούπολης, η πορεία του στο χρόνο και το όραμα του Δήμου για την πορεία του στο μέλλον.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021», αφορούν, ειδικότερα στη δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και γεωδιαδρομών με στόχο την ανάπτυξη του γεωτουρισμού, στη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης με αξιοποίηση τμήματος του Στρατοπέδου «Λοχαγού Ζαφείρη Απόστολου», στην αποκατάσταση των σπουδαίων Ταφικών Μνημείων του Αγίου Γεωργίου, στην ενίσχυση και επέκταση του Βιομηχανικού Μουσείου, σε πολιτιστικές δράσεις και ντοκιμαντέρ με στόχο την προβολή της ιστορίας και των προοπτικών της Ερμούπολης και στη διοργάνωση έκθεσης και έκδοση λευκώματος για μια από τις πιο σημαντικές οικογένειες του νησιού, την οικογένεια του Αθανασίου Λαδοπούλου και της Όλγας Βαφειαδάκη.

Το σχέδιο δράσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παρουσιάστηκε στη συνέχεια και στη συνάντηση ενημέρωσης φορέων και Συλλόγων του νησιού στο Θέατρο Απόλλων, όπου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

Πρωταρχικός στόχος η ίδρυση Πανεπιστημιούπολης

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας τόνισε ότι, ο Δήμος μέσω των προτάσεών του αγωνίζεται κυρίως για τη διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς και την περαιτέρω ανάδειξή της, μέσα από σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές όπως τα Ταφικά Μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, το οποίο εσχάτως εντάχθηκε στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης.

Πρόσθεσε, επίσης, πως ο γεωτουρισμός στο νησί μας μέσω της αξιοποίησης του γεωλογικού μας πλούτου, με τη δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και Γεωδιαδρομών, ακολουθώντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, θα συμβάλει στην οικονομική πρόοδο της ευρύτερης περιοχής.

Φυσικά, πρωταρχικό όραμα και στόχο της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η προαγωγή της παιδείας, που διαπλάθει χρηστούς πολίτες και άξιους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, οι προσπάθειές της επικεντρώνονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μετά από μια εικοσαετή πορεία, να μπορέσει επιτέλους να στεγαστεί και να επεκταθεί, κάνοντας πραγματικότητα την ίδρυση της δεύτερης Πολυτεχνικής Σχολής. Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ευχή η κ. Αγγελοπούλου να σταθεί αρωγός με οποιοδήποτε τρόπο για ένα τόσο σοβαρό και μείζονος σημασίας για τον τόπο μας θέμα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μίλησε με εγκάρδια λόγια για το νησί μας και εξέφρασε τον θαυμασμό της για το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρό του. «Εν μέσω της Επανάστασης, αυτό το ένα μικρό αυτόνομο κρατίδιο, έσφυζε από οικονομική δραστηριότητα, ζωή και πρόοδο και μπόρεσε να συντηρήσει όλους τους κατατρεγμένους από την τουρκική θηριωδία και τα βασανιστήρια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και δημιουργώντας έναν σύνδεσμο με την τότε γνωστή Ευρώπη, τη Μικρά Ασία και το ντόπιο στοιχείο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η μοναδικότητα του νησιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αρμονική διαχρονικά συμβίωση των ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Προκοπή, ευημερία και οικονομικές δυνατότητες στους κατοίκους

Όπως τόνισε, στόχος της Επιτροπής είναι να αναδείξει με διαφορετικό τρόπο τόπους, ιστορικά τοπόσημα, ανθρώπους, ήρωες, καταστάσεις, διαφορετικότητες, δοκιμασίες, λύπες, χαρές και συγχρόνως να συμβάλει στην αναβίωση όλων των αρχών που έκαναν τους Έλληνες να αντέξουν όλα αυτά τα χρόνια για τις νεότερες γενιές. «Δίνουμε στις κοινωνίες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα μοναδικά στοιχεία του τόπου τους και να τα προβάλουν στο μέλλον μέσα από δράσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις να υπάρχουν στο διηνεκές, γιατί ύπαρξη σημαίνει πρόοδος, προκοπή, ευημερία, οικονομικές δυνατότητες στους κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούν να ζουν μόνο με την ένδοξη ιστορία, αλλά θα πρέπει να αντλούν δυνάμεις από την ιστορία, κοιτάζοντας παράλληλα το μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης δήλωσε ότι η Σύρος αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα τόπου που κατάφερε παρά τις δυσκολίες να μεγαλουργήσει, κάτι που οφείλει να πράξει και η Ελλάδα για να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Ξεχωριστή στιγμή της συζήτησης αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των δύο χριστιανικών δογμάτων του νησιού, της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και χρόνια. Ειδικότερα, ο Καθολικός Επίσκοπος Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, εξέφρασε την στήριξή του στο έργο της Επιτροπής και έθεσε στη διάθεσή της σημαντικά αρχεία και έγγραφα από την περίοδο της Επανάστασης που βρίσκονται στην κατοχή της Εκκλησίας. Από τη μεριά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, τόνισε ότι, όπως οι ήρωες της Επανάστασης δεν πολέμησαν μόνο για το 1821 αλλά και για το 1921 και το 2021, έτσι και εμείς, στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, πρέπει να αφήσουμε μια κληρονομιά που θα την καρπωθούν οι επόμενες γενιές.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε επίσης στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου και θαύμασε τους τάφους πολλών επιφανών προσωπικοτήτων και μεγάλων οικογενειών που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας και την ανασυγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους.

Η κ. Αγγελοπούλου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των δύο Εκκλησιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη θερμή συμπαράστασή τους στο έργο της Επιτροπής και τους δώρισε το επίσημο αναμνηστικό μετάλλιο «Προπομπός», που απεικονίζει το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα».