Συνέντευξη με τη σοπράνο-performer και καθηγήτρια Φωνητικής Φιόνα Λαμπρίδη

«Ανακαλύπτοντας τη φωνή μας, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας»

Διεξαγωγή του εργαστηρίου φωνητικής «FINDMYVOICE» στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί

Την αμφίδρομη σχέση της Φωνητικής Τέχνης με την Ψυχοθεραπεία θα εξερευνήσουν τον επόμενο μήνα οι συμμετέχοντες στο πρωτοποριακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο «FINDMYVOICE».

Η Soprano/Performer και καθηγήτρια Φωνητικής Fiona Λαμπρίδη και το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών «Ακροποδητί» προσκαλούν ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές, εκπαίδευση και ηλικία να συνυπάρξουν, να μοιραστούν την κοινή τους ανάγκη για δημιουργική έκφραση και να εκπαιδευτούν σε ένα πρόγραμμα φωνητικής τεχνικής με μουσικές, καλλιτεχνικές και θεραπευτικές προεκτάσεις.

Η ελληνογερμανικής καταγωγής Fiona Λαμπρίδη/Wolfsohn σπούδασε και αφοσιώθηκε για αρκετά χρόνια στο λυρικό τραγούδι. Η κλασική παιδεία δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει την αγάπη της για άλλα είδη μουσικής όπως τα blues-rock και soul. Από το 2010 υπήρξε ιδρυτικό μέλος των ALTRIBE ως lead singer και συνθέτρια τραγουδιών του σχήματος. Έχει δισκογραφήσει πέντε αγγλόφωνα άλμπουμ, ένα ελληνόφωνο και τρία singles. Το 2017 συνεργάστηκε με τον Νίκο Αντύπα και κυκλοφόρησε το πρώτο της solo album με τίτλο «You Heal My Heart». Την ίδια περίοδο μετακόμισε στο Λονδίνο για εκπαίδευση στο Screen Acting του ΜΕΤ School.

Η συνάντησή της με τον βραβευμένο σουηδό σκηνοθέτη Jonas Grimas, η μαθητεία της κοντά του στο performing, σε συνδυασμό με την εξαετή παρακολούθηση βιωματικών-ψυχολογικών σεμιναρίων με θέμα τη Σωματική Καταγραφή των Ψυχολογικών Σοκ, αλλά και η μεγάλη της εμπειρία  και αγάπη για την διδασκαλία, ήταν η αφορμή, να οραματιστεί και εν τέλει να ιδρύσει το 2019 στην Θεσσαλονίκη το FINDMYVOICE Workshop.

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε όποιον θέλει να εξελιχθεί τραγουδιστικά ή να διορθώσει προβλήματα στην τεχνική και την έκφρασή του, σε όποιον επιθυμεί να βελτιώσει την ικανότητά του στην παρουσίαση, την ομιλία καθώς και τη διαχείριση του άγχους, σε όσους επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις σε δραματικές σχολές και σε όσους επιζητούν την ψυχική και πνευματική τους αυτοβελτίωση μέσω της τέχνης του τραγουδιού. Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται τραγουδιστική εμπειρία.

Το «FINDMYVOICE Workshop» θα διεξαχθεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 (11:00-14:00) στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί. Μία ημέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020, στις 12:00, η κ. Λαμπρίδη θα παρουσιάσει το βιβλίο της με τίτλο «FINDMYVOICE – Μια ολιστική Μέθοδος Φωνητικής | Θεραπεύομαι και Θεραπεύω με τη Φωνή μου» στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η σοπράνο και καθηγήτρια φωνητικής αναφέρεται στο τρίπτυχο που διδάσκονται οι συμμετέχοντες στο εργαστήριό της, καθώς και στις ευκαιρίες για έκφραση, θεραπεία και απελευθέρωση που προσφέρονται μέσα από την τέχνη του τραγουδιού.

Κάθε μορφή δημιουργικής απασχόλησης θεωρείται ως ο ιδανικός τρόπος για την εγρήγορση του πνεύματος και την αύξηση των ψυχικών αποθεμάτων μας. Η απόλαυση και η χαρά που προσφέρει η ενασχόληση με την τέχνη είναι ο δρόμος που οδηγεί στη θεραπεία ή στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο έννοιες αλληλένδετες και αλληλεξαρτώμενες;

«Από την εμπειρία μου ως δασκάλα και ως coach τα τελευταία χρόνια των FINDMYVOICE εργαστηρίων διαπίστωσα πως υπάρχει βαθιά ριζωμένη, η ενοχή στην ανθρώπινη ύπαρξη, ειδικά σε ότι αφορά την απόλαυση και τη χαρά. Χαρακτηρίζονται οι συμπεριφορές μας από φόβο, ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης & αυτοεκτίμησης. Η Τέχνη της Φωνητικής μας δείχνει από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, ότι έχουμε χάσει κάθε επαφή με το σώμα μας και τα συναισθήματά μας και φροντίζουμε να την ανακτήσουμε. Όσο ανακτάμε επαφή, τόσο συνειδητοποιούμε. Και όσο συνειδητοποιούμε τόσο αποκτούν υπόσταση και έρχονται στην επιφάνεια όλα όσα συνηθίσαμε να κρύβουμε. Αυτό από μόνο του αποτελεί θεραπεία. Αυτό που συχνά λέω στους μαθητές μου είναι να μην φοβούνται να καταλαμβάνουν χώρο. Να γίνονται ορατοί με την φωνή τους. Όταν φτιάχνεις χώρο μέσα σου, τότε βρίσκουν τα συναισθήματα τον χώρο τους και αυτά να αναπτυχθούν και να γίνουν φωνή και ήχος. Δεν είναι απλό, αλλά δεν είναι και αδύνατο».

 

Ποια είναι τα βήματα που ακολουθούν οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο «FINDMYVOICE» να φτάσουν στην ψυχική και πνευματική αυτοβελτίωσή τους μέσω της τέχνης του τραγουδιού;

 

«Βασίζομαι πάντα στην βασική τεχνική της φωνητικής. Διδασκόμαστε το τρίπτυχο ΑΝΑΠΝΟΗ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ – ΣΤΗΡΙΞΗ. Μέσα από την κατανόηση της ταυτόχρονης λειτουργίας και των τριών λειτουργιών αντιλαμβάνεται κανείς αρχικά ότι το ίδιο του το σώμα. είναι όργανο. Σε δεύτερο επίπεδο διερευνά τα όρια της φωνής του, δοκιμάζει την ελαστικότητα, τον όγκο, γυμνάζει το διάφραγμα. Βιώνει την δημιουργία ενός εσωτερικού Άξονα, που μόνο βιωματικά μπορεί να αντιληφθεί γιατί τον παρομοιάζω με Άξονα Ύπαρξης. Σαν να ξεγελάμε το μυαλό με τραγούδια και μπαίνουμε στην ψυχή….Την κατανοούμε, την χαϊδεύουμε αν χρειάζεται ή την ξεβολεύουμε. Ότι χρειάζεται ο καθένας, για να κάνει το βήμα προς το άγνωστο. Να ξεκλειδώσει όσα φοβάται και όσα τον κάνουν να αισθάνεται ανήμπορος».

 

Πολλές φορές κάποιος διστάζει να τραγουδήσει, γνωρίζοντας τα όρια και τις ικανότητές του ή έχοντας εισπράξει από τον περίγυρό του μη κολακευτικά σχόλια. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μέτρα και φραγμοί στην ανάγκη για έκφραση;

«Κανείς δεν μπορεί να σου υποδείξει τί μπορείς και τί δεν μπορείς να κάνεις! Στα FINDMYVOICE εργαστήρια δεν έρχεται κανείς για να γίνει Pavarotti και Maria Callas. Έρχεται για να βρει τη δική του φωνή. Να πετάξει ρόλους και φωνές που έχει «φορέσει» λόγω εκπαίδευσης ή από προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον του.

Η έκφραση στην πραγματικότητα είναι, άνεση συνομιλίας και μοιράσματος. Μιλάω, εκφράζομαι, τραγουδάω και δεν με νοιάζει αν αυτό αρέσει. Αρκεί που το κανάλι μέσα μου είναι ανοιχτό και μπορεί να εισπράττει και να εξωτερικεύει ελεύθερα και άνετα. Χωρίς κόμπους και σφιξίματα. Επαναπρογραμματίζεσαι σε έναν νέο τρόπο λειτουργίας και αντίληψης του εαυτού σου και των γύρω σου. Σε μια ομάδα παρατηρείς στους άλλους όσα δεν βλέπεις σε εσένα. Μαθαίνεις να αποδέχεσαι τις αδυναμίες των άλλων και να εξελίσσεσαι από τους ταλαντούχους. Χτίζεις σχέσεις που βασίστηκαν στην εμπιστοσύνη και το σεβασμό της ομάδας. Και αυτό είναι θεραπευτικό, απελευθερωτικό, ενωτικό. Χαίρομαι να παρακολουθώ και να συνεισφέρω στο ταξίδι προς το Άγνωστο ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν και με δίδαξαν. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση της έκφρασης (τραγούδι) με το «ξόρκισμα» των φόβων (ψυχοθεραπεία)».