Το “HermAphrodite” Pre–Festival δημιούργησε μια πλατφόρμα για κουβέντα μέσω της τέχνης και των αντιθέσεών της

Μία βελούδινη συνάντηση με τα φύλα

Μπορεί οι φετινές υγειονομικές συνθήκες να μην επέτρεψαν στη νέα παραγωγή του “Eye’s Walk Digital Festival” να αποκτήσει τη μεγάλη και ολοκληρωμένη του μορφή που αρχικά σχεδιάστηκε, ωστόσο τα μέλη της δραστήριας και ανοιχτών οριζόντων ομάδας της, πάλεψαν σκληρά για να παρουσιάσουν κάτι αληθινό, αγνό και άκρως πολιτικό.

Η Pre-Festival παραγωγή “HermAphrodite”, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, αποτέλεσε αφορμή για συνάντηση πολλών και διαφορετικών καλλιτεχνών (αλλά και πολιτών του νησιού της Σύρου), ο καθένας και η καθεμιά από τους οποίους χρωμάτισε μια επιπλέον διάσταση στην κουβέντα γύρω από τα φύλα και τον πολιτισμό. Όλοι μαζί συνέβαλαν στην πραγματοποίηση μιας μικρής γιορτής για τον πλουραλισμό, την έκφραση και την διαφορετικότητα και τον επαναπροσδιορισμό του κανονικού σε σχέση με το queer, προπομπού της μεγάλης και πολλά υποσχόμενης διοργάνωσης που θα φιλοξενηθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το καλοκαίρι του 2021. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πρόγραμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020».

Το “Hermaphrodite” υπήρξε μια πλατφόρμα για κουβέντα μέσω της τέχνης και των αντιθέσεών της. Κουβέντα για την εργασία του σεξ, την ομοφυλοφιλία, τα φύλα και τον πλουραλισμό, μέσα σε μια μικρή μεν -σχεδόν-παραδοσιακή κοινωνία, ανοιχτή δε σε διάλογο και νέες προσαρμόσεις.

Περπατώντας στην Ερμούπολη

Η δράση αυτή του Eye's Walk Digital Festival , μια πορεία με ”βελούδινα” βήματα της τοπικής κοινωνίας, των επισκεπτών και του κοινού του φεστιβάλ προς τη συνάντηση με τα φύλα και τις έμφυλες ταυτότητες, στο δημόσιο χώρο, πραγματοποιήθηκε σε πολλαπλά σημεία της πόλης: στην καρδιά της εμπορικής της ζωής, στις λαϊκές της γειτονιές, στο προαύλιο της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Από ξεναγήσεις, μέχρι performances και drag σε προαύλιο εκκλησίας, οι συμμετέχοντες “κολύμπησαν” ανάμεσα σε queer media που είχαν κάτι να πουν για την ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και είχαν κάτι να το σχολιάσουν για το παρόν και το μέλλον. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή…

Βιτρίνες καταστημάτων, γέμισαν Queer αισθητική, ερωτήματα, σκέψεις και συναισθήματα καθώς και αρχειακό υλικό για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην σοσιαλιστική Ρουμανία.

Tις ιστορίες και τις διηγήσεις μπροστά στα ερείπια της παλιάς Ερμούπολης, ακόμα και μπροστά στα απομεινάρια του αρχαίου της τείχους, τις ιστορίες για πάθη, έρωτες, φύλα, πλουραλισμό και σεξουαλικότητα που "χωρίς λογοκρισία" μοιράστηκε με το κοινό ο ιστορικός Θωμάς Δρίκος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Πορνεία στην Ερμούπολη το 19ο αι".

Τι σημαίνει να είμαστε μέσα στον κόσμο;

Στο μαγικό προαύλιο της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ερμούπολη, τρεις από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, η Αθηνά Κανελλοπούλου, η Κατερίνα Γώτη- Viscosity και ο Θωμάς Διάφας μοιράστηκαν με το κοινό τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους γύρω από τα φύλα. Καθένας από αυτούς εκφράστηκε και εμπνεύστηκε τις πολύχρωμες διαστάσεις ενός κόσμου… γεμάτου φύλα. Queer προβληματικές παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν, μέσω του διαμιντιακού χαρακτήρα της μουσικής, της λογοτεχνίας, της ποίησης, του installation, της performance κ.α.

Με αφετηρία την Αγάπη ως ιδανικό, η Αθηνά Κανελλοπούλου μέσω ενός κολάζ κλασικής λογοτεχνίας κατέληξε  σε μια τελετουργική εγκατάσταση με την οριζόντια συμμετοχή των θεατών. Στη συνέχεια έλαβε χώρα η performance "Προς Σύριους"  του καλλιτέχνη Θωμά Διάφα. Ο ίδιος συνέταξε ένα σύγχρονο (χριστιανικό) μανιφέστο που εμπνέει αγάπη προς όλους με στόχο να εμπνεύσει την αποδοχή και την ανάγκη για συνύπαρξη σε μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Πίσω από την ιδέα κρύβεται η επιθυμία για μια εκκλησία που χρησιμοποιεί τον σύγχρονο λόγο απευθυνόμενη στους νέους, δίνοντας δύναμη και όχι αποπνέοντας μίσος, αφορισμό και απόρριψη. Με αυτόν τον τρόπο, υπενθυμίζει στο ανθρώπινο είδος πως όλα είναι ρευστά και υποκειμενικά και πως είμαστε όλοι εξίσου ευάλωτοι.

Η curator του Φεστιβάλ, Φιλία Μηλιδάκη ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, την ομάδα που δούλεψε πίσω από όλα αυτά και φυσικά όλο τον κόσμο που υποστήριξε το έργο του «Eye’s Walk” ακόμη και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η παραγωγή “HermAphrodite” συμμετέχει και υποστηρίζει το έργο “We Are Here and Everywhere in the Balkans”, μια αναζήτηση της ιστορία και της κουλτούρας των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων στα Βαλκάνια. Ένα έργο βραβευμένο από το Cultural Management Academy Project Fund 2019 & το Goethe Institut.

Όπως πάντα, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης αλλά και με αισιοδοξία, το Eye’s Walk Digital festival προγραμματίζει ήδη τις επόμενες παραγωγές του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γιατί η πανδημία δεν μπορεί να νικήσει την Τέχνη και γιατί θέλουμε η κοινωνία μας να μένει ενωμένη, ξύπνια και ενεργή.

Ετικέτες: