Κάλυψη αναγκών πολιτιστικών χώρων και δομών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Πλήρης λειτουργία και προγραμματισμός εκπαιδευτικών δράσεων

Πέντε συνολικά ωφελούμενοι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ απασχολούνται σήμερα στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συμβάλλοντας στην άρτια λειτουργία πολιτιστικών χώρων και δομών ευθύνης του.

Ανάγκες γραμματειακής υποστήριξης της Φιλαρμονικής θα καλύπτει για το επόμενο διάστημα υπάλληλος με οχτάμηνη σύμβαση εργασίας, ενισχύοντας την αρχιμουσικό Alice Labarche, παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου.

Σχεδόν καθημερινή θα είναι πλέον η λειτουργία της Έκθεσης προσωπικών αντικειμένων Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους συγκεκριμένους μήνες, ο χώρος λειτουργούσε μέχρι πρότινος, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Οι επισκέπτες εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια, ξεναγούνταν σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στην Έκθεση από κάποιον υπεύθυνο. Ωστόσο, μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας δόθηκε η δυνατότητα μόνιμης παρουσίας υπαλλήλου στο χώρο με πλήρες ωράριο, ο οποίος θα κρατά τα κλειδιά και της Έκθεσης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στον μεσαιωνικό οικισμό για να ξεναγεί όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν. Οι δύο χώροι είναι ανοιχτοί από Τρίτη έως Σάββατο (10:00 – 18:00). Κλειστά: Κυριακή και Δευτέρα.

Εμπλουτισμός του ηλεκτρονικού αρχείου του Θεάτρου Απόλλων

Με τρεις ωφελούμενους του προγράμματος ενισχύεται και το ιστορικό Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, το οποίο, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, θα είναι καθημερινά ανοιχτό. Συγκεκριμένα, το Θέατρο λειτουργεί: Δευτέρα (10:00 – 14:00), Τρίτη έως Παρασκευή (10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30), Σάββατο (11:00-13:00 & 17:00-20:30) και Κυριακή (10:30-14:00). Από τον επόμενο μήνα, ο χώρος θα παραμένει κλειστός τις Κυριακές.

Οι δύο εκ των τριών υπαλλήλων με οχτάμηνη σύμβαση εργασίας απασχολούνται στο κομμάτι της υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών του θεάτρου, ενώ ο τρίτος έχει αναλάβει τον εμπλουτισμό του αρχειακού υλικού στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του «Απόλλωνα» (με καινούριες φωτογραφίες, κείμενα και επιπρόσθετες παροχές), η οποία θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες.

Το παρελθόν θα συναντήσει και πάλι το σήμερα

Τέλος, μία παιδαγωγός έχει απορροφηθεί στην Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων, από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 θα υλοποιούνται ξανά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Την επιμέλεια των προγραμμάτων θα έχει η αρχαιολόγος και εμπνεύστρια της συγκεκριμένης κυψέλης πολιτισμού, Μαρία Ρώτα. Μέσα από τις δράσεις, προσφέρεται η ευκαιρία διαμόρφωσης της πολιτιστικής συνείδησης και του χαρακτήρα των μικρών συμμετεχόντων. Επιπλέον, θα ενεργοποιηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στο σήμερα και το παρελθόν και θα καλλιεργηθεί στα παιδιά η αγάπη για τον τόπο τους και η ανάγκη για τη διατήρηση και την αδιάσπαστη ιστορική και πολιτιστική συνέχειά του.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Τμήματος Πολιτισμός, που εντός της ημέρας θα ανακοινώσει επίσημα την έναρξη των εγγραφών, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας τεσσάρων συνολικά τμημάτων από οχτώ παιδιά το καθένα και διάρκειας περίπου μιας ώρας. Πριν την έναρξη και μετά τη λήξη κάθε μαθήματος θα ακολουθούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ασφαλείας. Σε κάθε τραπέζι, μάλιστα, θα κάθονται αντικριστά δύο παιδιά.

Οργάνωση και σχεδιασμός σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη εξηγεί πως όλα θα λειτουργήσουν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εκείνων των ημερών. «Λόγω των ευμετάβλητων συνθηκών που βιώνουμε σήμερα, δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε αύριο, παρόλα αυτά, επιθυμούμε να δημοσιοποιήσουμε την ανακοίνωση, προκειμένου να υπάρχουν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή οργάνωση της λειτουργίας των τμημάτων. Έτσι, θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα κινηθούμε αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν τότε». Από την πλευρά τους, το Τμήμα Πολιτισμού και οι συνεργάτες του θα επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και θα βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους γονείς και τους κηδεμόνες των συμμετεχόντων. Η Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιούνται κάθε Σάββατο από τις 10:00, ωστόσο, σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής, υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης ενός ακόμη τμήματος.

Διαδικτυακό και το φετινό Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι

Στα σχέδια του Γραφείου Πολιτισμού περιλαμβάνεται επίσης ένας νέος κύκλος του Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου, που μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιείται διαδικτυακά, στα πρότυπα του προηγούμενου κύκλου που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες εικαστικοί θα ετοιμάζουν σχετικά βιντεάκια, και κάθε Σάββατο θα αναρτάται ένα εξ’ αυτών στη σελίδα του «Σύρος – Πολιτισμός» στο Facebook. Σύμφωνα με την κ. Λεονταρίτη, λόγω της μεγάλης συμμετοχής παιδιών θα ήταν αδύνατη η δημιουργία και λειτουργία πολλών διαφορετικών τμημάτων, λαμβάνοντας υπόψη και την εθελοντική συνεισφορά των καλλιτεχνών στην εν λόγω δράση. «Μέχρι να δούμε, εάν τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα μας επιτρέψουν τις δια ζώσης συναντήσεις, θα προσπαθήσουμε μέσω του διαδικτύου να δίνουμε στους μικρούς μας φίλους έμπνευση και φαντασία για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης λειτουργεί καθημερινά εκτός Τετάρτης σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 15:30, Σάββατο: 10:00 – 15:30 & 18:00-20:00, Κυριακή: 10:00 – 15:00.