Της Μαρίας Ρώτα

Πλούσια η προσφορά των αιμοδοτών Σαντορίνης

  • Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020 - 06:22

“Πραγματικά ενθουσιώδης και αυτή τη φορά η προσφορά αίματος των κατοίκων της Σαντορίνης. Φυσικό ήταν να πιστεύουμε, ότι θα πλησίαζαν λιγότεροι άνθρωποι να προσφέρουν το αίμα τους, φοβούμενοι την ασθένεια του κορονοϊού. Όμως ακόμη μια φορά ήταν πολλοί οι εθελοντές που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, αν γίνεται, τους τόσους ασθενείς της πατρίδας μας. Ήταν πάρα πολύ καλή η κατάσταση και όπως πάντα άριστη η βοήθειά τους, σε τόσους Έλληνες που έχουν ανάγκη. Συνηγόρησε, άλλωστε και ο καιρός που έμοιαζε καλοκαιρινός, αν και είναι Οκτώβριος μήνας. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι προσφέρθηκαν σ' αυτό το νησί 1.120 άνθρωποι να προσφέρουν το αίμα τους στους ασθενείς. Θεωρώ ότι ήταν άριστη η αιμοδοσία αυτή, καλύτερη ίσως από τις προηγούμενες και όλα πήγαν κατ' ευχήν. Προσφέρθηκαν 1.120 άνθρωποι, προσελήφθησαν οι 976! το σπουδαίο και συγκινητικό είναι ότι 250 ήταν νέοι!” Αυτά ήταν λόγια της ιατρού κ. Γιώτας Τσολάκου, Νοσοκομείου Αθηνών, η οποία κάθε χρόνο επισκέπτεται το νησί της Σαντορίνης για να παραλάβει το αίμα που προσφέρουν οι κάτοικοι του πανέμορφου νησιού.

Ο εθελοντισμός στην προσφορά ζωής είναι κορυφαία πράξη ανθρώπινης αλληλεγγύης. Αυτό το νησί έδειξε ακόμη μια φορά ότι σε όλους τους κατοίκους του υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων που με το αίμα τους δίνουν ζωή στους συνανθρώπους τους. Σ' ένα παλαιότερο άρθρο είχα γράψει ότι “... η λέξη ευγνωμοσύνη είναι λίγη για να εκφράσει κανείς τα αισθήματά του και τον θαυμασμό του για την πολύτιμη προσφορά ζωής στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το αίμα ήταν και είναι το απόλυτα απαραίτητο στοιχείο της ζωής. Από την αρχαιότητα όπως αναφέρουν πολλά κείμενα, (Όμηρος, Αριστοτέλης, Ιπποκράτης κ.α.) αν χανόταν το αίμα του ανθρώπου, που ήταν και είναι η ζωογόνος δύναμή του, τότε η ζωή του σταματούσε να υπάρχει...”

Κι άλλα σχόλια της Γιατρού κ. Τσολάκου

Η κυρία Γιώτα Τσολάκου είναι γιατρός και υπεύθυνη της διοργάνωσης Αιμοδοσιών του Νοσοκομείου “Αγία Σοφία”. Έχει αναφέρει πολλές φορές, ότι κάθε φορά που πηγαίνει για αιμοδοσία στο νησί της Σαντορίνης εντυπωσιάζεται. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης, είπε, είναι εξαιρετικοί αιμοδότες. Είναι πάντοτε έτοιμοι να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους, που έχει ανάγκη, το αίμα τους.

Παλαιότερα, κάποια χρόνια πριν, όταν γνωριστήκαμε την είχα ρωτήσει να πει τη γνώμη της και γαι τους κατοίκους που έγιναν αιμοδότες και ιδιαίτερα ποιοι τους βοήθησαν. Και η κυρία Τσολάκου θέλησε, ιδιαίτερα να αναφέρει ότι “Οι διοργανωτές είναι ΑΡΙΣΤΟΙ!”. Είναι πολύ δύσκολο βέβαια, να κατορθώνουν και να πείθουν, ιδιαίτερα τους νέους να προσφέρουν και το αίμα τους και το χρόνο τους στον άνθρωπο που έχει ανάγκη. “Οφείλω ένα απέραντο ευχαριστώ και στους αιμοδότες της Σαντορίνης και στους υπέροχους ανθρώπους που διοργανώνουν τις αιμοδοσίες. Το Νοσοκομείο Αγία Σοφία παίρνει από τη Σαντορίνη περισσότερο αίμα από τις περιοχές και τις πόλεις της άλλης Ελλάδας.”

Τη φετινή χρονιά, τον Οκτώβριο του 2020, πριν λίγες μέρες μίλησα μαζί της πάλι και θέλησα για ακόμη μια φορά να την ρωτήσω πως αισθάνθηκε και αυτή τη χρονιά στο νησί της Σαντορίνης και ιδιαίτερα ζήτησα να ακούσω άλλη μια φορά, σε ποιους ανθρώπους οφείλεται η προσπάθεια και η φροντίδα, ώστε να προσφέρουν το αίμα τους, όσοι κάτοικοι θα ήθελαν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και η Γιατρός κυρία Τσολάκου μου είπε: “Προτεστάντες, αυτής της άριστης προσφοράς αίματος, είναι ο Βαγγέλης Σιγάλας, η Μαρία Αργυρού και ο Χρυσόστομος Δεναξάς”. Είναι και άλλοι φίλοι που τους βοηθούν με ιδιαίτερο τρόπο να ενημερώνονται οι κάτοικοι και να τους προσκαλούν να επισκεφθούν το ειδικό χώρο και να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους που χρειάζονται πολλοί ασθενείς για να σωθεί η ζωή τους.”

Οι άριστοι, λοιπόν, “προτεστάντες” ένα μήνα πριν τις ημέρες που θα προσφερθεί το αίμα, ξεκινούν από την πόλη του νησιού και φθάνουν σε όλες τις περιοχές που κατοικούν άνθρωποι και τοποθετούν πανό που συνήθως γράφουν, ενημερώνοντας τους κατοίκους και ζητώντας την προσφορά τους, το αίμα τους, που είναι σωτήριο για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη για να ζήσουν. Όταν πλησιάζουν οι μέρες της αιμοδοσίας, λίγες μέρες πριν, οι δύο άνδρες ο Βαγγέλης και ο Χρυσόστομος γυρίζουν με το αυτοκίνητο όλες τις περιοχές του νησιού και με “ντουντούκες”, μεγάφωνα παρακαλούν τους κατοίκους να πλησιάσουν στον ειδικό χώρο για να προσφέρουν το αίμα τους στου ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ήταν 3 έως 11 Οκτωβρίου φέτος οι ημέρες που παρουσιάστηκαν οι αιμοδότες της Σαντορίνης για να βοηθήσουν με το αίμα τους τους ασθενείς των Νοσοκομείων της Ελλάδας.

Η Σημασία της Αιμοδοσίας

Σε όλες τις χώρες και όχι μόνο στη δική μας, υπάρχει αγώνας και αγωνία για επάρκεια αίματος. Αναφέρει σε γραπτό του κείμενο ένας γιατρός, Καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας:

“... όσες επιτυχίες κι αν έχουν οι γιατροί δεν θα ήταν χρήσιμες χωρίς την προσφορά των ανωνύμων εθελοντών αιμοδοτών...

Υπάρχει πάντα αγώνας και αγωνία για επάρκεια αίματος.

- Αίμα, το αναντικατάστατο μέχρι σήμερα από την επιστήμη και την τεχνολογία.

- Αίμα, είναι το ζωοποιόν για όσους το έχουν υγιές και ακόμη περισσότερο για όσους το έχουν ανάγκη.

- Αίμα, το λυτρωτικόν που εξαγνίζει, κάνοντας καθαρές τις συνειδήσεις των τυχερών που μπορούν να το προσφέρουν.

- Αίμα, το υπέρ των ασθενών εκχυνόμενον, εις βοήθειαν των γιατρών, για παροχή υγείας στους πάσχοντες.

Κάθε φορά που τα σταθερά και πεπειραμένα χέρια του γιατρού ή της νοσηλεύτριας, κεντούν τη φλέβα μας, για να τρέξει το αίμα μας στον ασκό κι από κει στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό μας τον βοηθάμε να σωθεί. Μικροί θεοί πλασμένοι κατ' εικόνα και ομοίωσιν ΕΚΕΙΝΟΥ, προσφέροντας αίμα, δίνουμε ζωή στον άρρωστο και βοηθάμε τους γιατρούς να θανατώσουν τον θάνατο!!

Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του έναν ποταμό ζωής! Αυτό το ποτάμι είναι το αίμα μας...!”

Σ' έχω ανάγκη φίλε (αναφέρει ένας ασθενής)

Σ' έχω ανάγκη στο δικό μου τον αγώνα,

θέλω απ' το δικό σου αίμα μια σταγόνα.

Αξίζει να προσφέρουμε θερμά, θερμότατα συγχαρητήρια στην άριστη ομάδα των ανθρώπων της Σαντορίνης που φροντίζουν τόσο πολύ να προσφέρουν το αίμα των κατοίκων του νησιού, στους ασθενείς που έχουν ανάγκη!

Συγχαρητήρια και στους ανθρώπους που φροντίζουν και προσπαθούν να θυμίζουν στουν συνανθρώπους τους για την άριστη προσφορά... ζωής.

Ετικέτες: