“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Σφραγίζουν χώρο πολιτισμού στο Πήλιο με… βουλοκέρι!

  • Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, 2020 - 06:24

Στη σφράγιση χώρου πολιτισμού, που λειτουργεί αδιάκοπα επί 36 χρόνια και μάλιστα έχει τα εύσημα από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, προχωρά ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Ανώνυμη καταγγελία φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να αποφασιστεί η διακοπή λειτουργίας του υπαίθριου θεάτρου στο Χόρτο Αργαλαστής του Ιδρύματος Χατζηνίκου- Αγγελίνη με απόφαση που υπογράφει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός.

Η έλλειψη άδειας λειτουργίας για το υπαίθριο θέατρο που στο παρόν χρονικό διάστημα δεν λειτουργεί είναι η αιτία της σφράγισης που θα γίνει με κάθε… επισημότητα, βουλοκέρι και σφραγίδα! «Η σφράγιση έγινε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, με την παράδοση των κλειδιών, αν υπάρχουν, από τον ιδιοκτήτη/εκμεταλλευτή της επιχείρησης, την σφράγιση όλων των εισόδων- εξόδων με ειδική κορδέλα και ειδικό βουλοκέρι το οποίο επάνω θα φέρει σφραγίδα», αναγράφεται στην απόφαση του δημάρχου που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» με την επισήμανση «η παρούσα να κοινοποιηθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής προκειμένου να διενεργήσει τη σφράγιση».

Συνεχείς καταγγελίες «μονίμων κατοίκων»

Το θεατράκι ιδρύθηκε το 1983 από την Πία Χατζηνίκου- Αγγελίνη υπό την αιγίδα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Μάλιστα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το 1994 δημιουργήθηκε και το ίδρυμα Χατζηνίκου –Αγγελίνη υπό την ομπρέλα του οποίου τέθηκε η λειτουργία του θεάτρου και το Φεστιβάλ Χόρτου που διενεργείται κάθε καλοκαίρι με τη φιλοξενία πληθώρας θεατρικών παραστάσεων, μπαλέτων, φολκλορικών παραστάσεων με τη συμμετοχή σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2013 άρχισε το μαρτύριο για τον διαχειριστή του θεάτρου. Αλλεπάλληλες ανώνυμες καταγγελίες για τον χώρο πολιτισμού κινητοποιούν σειρά ελεγκτικών μηχανισμών χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βεβαιωθεί κάποια παράβαση. Σε Αστυνομία, ΣΔΟΕ, Εισαγγελία, Δήμο έχουν απευθυνθεί υπογράφοντες ανωνύμων καταγγελιών ως «μόνιμοι κάτοικοι Χόρτου».

Προσπάθειες έκδοσης άδειας

Το 2014 ο νέος Νόμος που εκδόθηκε για τις άδειες λειτουργίας θεάτρων και χώρων παραστάσεων ήρθε να δώσει «πάτημα» στους καταγγέλλοντες. Στο θεατράκι του ιδρύματος όπου γίνονται περί τις 6-7 παραστάσεις κάθε καλοκαίρι, τα πολιτιστικά γεγονότα φιλοξενούνται μόνο κατόπιν μεμονωμένων αδειών που εκδίδει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου.

Το ίδρυμα έκτοτε έχει επιδοθεί σε αγώνα για την έκδοση άδειας. Μια άδεια που σκοντάφτει στον ίδιο τον Δήμο που αύριο πρόκειται για το σφραγίσει.

Χρειάζεται οριοθέτηση ρέματος

Για τη νόμιμη λειτουργία του υπαίθριου θεάτρου μεταξύ άλλων απαιτείται η κατασκευή τουαλετών. Η Υγειονομική Υπηρεσία απαιτεί τον ίδιο αριθμό τουαλετών που απαιτούνται σε αστικά θέατρα που δίνουν επί καθημερινής βάσεως δύο παραστάσεις, όλον τον χρόνο. Παρά την πρόθεση που υπάρχει να κατασκευαστούν τουαλέτες, αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω… πολεοδομίας. Το ρέμα της περιοχής διασχίζει το οικόπεδο του θεάτρου και θα πρέπει πρώτα να γίνει οριοθέτησή του και στη συνέχεια να κινηθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες.

Την ίδια ώρα ο Δήμος Νοτίου Πηλίου σύμφωνα με τον διαχειριστή του θεάτρου του ιδρύματος δεν έχει φροντίσει ούτε καν για την πρόσβαση προς το θέατρο. Ένα ελεεινό και σκοτεινό δρομάκι γίνεται αδιάβατο από τις λάσπες όταν βρέξει! «Κανονικά, ο Δήμος Ν. Πηλίου θα όφειλε όχι μόνο να επισκευάσει το δρομάκι, αλλά ολόκληρο το θέατρο και να το εξοπλίσει με ό,τι χρειάζεται, φτιάχνοντας και τουαλέτες και οριοθετώντας το ρέμα. Να σημειωθεί ότι η περιουσία του Ιδρύματος δεν ανήκει σε κανέναν ιδιώτη αλλά στο κράτος!», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Θέτουν συνεχώς εμπόδια στην δράση ενός Ιδρύματος που είναι ανιδιοτελώς αφιερωμένο στην πολιτιστική εξύψωση της περιοχής, πράγμα που αναγνωρίζεται από όλους και τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Πολιτισμού όσο και του τοπικού δημάρχου. Προκαλεί απορία πως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την χώρα, σε καιρό δραματικής έξαρσης του Covid, βρίσκουν στον Δήμο Νοτίου Πηλίου χρόνο για να σφραγίσουν ένα υπαίθριο θεατράκι, μέσα στο φθινόπωρο, από τη στιγμή που δεν τίθεται καν θέμα χρήσης του θεάτρου για πολλούς μήνες», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Χατζηνίκου-Αγγελίνη με το υπαίθριο θέατρο του Χόρτου αποτελεί εδώ και 30 χρόνια πολιτιστικό κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας, αναγράφεται σε ξενόγλωσσους τουριστικούς οδηγούς, έχει εύσημα ήδη από την υπουργό Μελίνα Μερκούρη, τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και έχει αποκομίσει ατελείωτους επαίνους.