Δημιουργία Δανειστικής Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης στο χώρο συνεδριάσεων της Κοινότητας Φοίνικα

Με γνώμονα την ομορφιά του παιδικού μυαλού

Έναν ακόμη ζωντανό «πυρήνα» διάδρασης τόσο με τους κατοίκους της όσο και με τους φίλους της από κάθε γωνιά της Σύρου θα αποκτήσει προσεχώς η περιοχή του Φοίνικα, που συνεχώς αναπτύσσεται, προσφέροντας ολοένα και περισσότερες επιλογές για αναψυχή, διασκέδαση και αμεσότερη εξυπηρέτηση.

Με βιβλία για παιδιά και εφήβους θα γεμίσει σε λίγο καιρό ο χώρος του συμβουλίου της Κοινότητας Φοίνικα, αποτελώντας μία ζεστή γωνιά για τους μικρούς αναγνώστες του νησιού. Η λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στο κτίριο όπου συστεγάζονται το ιατρείο, ο Φιλοτεχνικός & Επιμορφωτικός Σύλλογος και η Κοινότητα του Φοίνικα έρχεται ως μία επιπλέον παροχή προς το κοινό, που φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τον πολιτιστικό παλμό πέρα από τα όρια της Ερμούπολης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται και η παιδική χαρά του Φοίνικα, ένας πολύχρωμος και ασφαλής χώρος ψυχαγωγίας που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Συνεργασία με την Ομάδα «ΠαραμυθιαΖΩ»

Η νέα δομή που θα ανοίξει τις πόρτες της μέσα στο επόμενο δίμηνο, εκτός απρόοπτων εξελίξεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί καρπό συνεργασίας μεταξύ της Κοινότητας Φοίνικα και της Ομάδας Ενηλίκων Αφηγητών «Παραμυθιάζω». Τους δύο φορείς έφεραν κοντά η Χριστίνα Πρίντεζη και η Θεοδώρα Βαφιαδάκη, ανοίγοντας παράλληλα δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσα στη Σύρο και του το Νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Αθηνών «Ι.Μ. Καρράς», που έχει ήδη δωρίσει στους υπεύθυνους μια σειρά ελληνικών και αγγλικών βιβλίων για τον εμπλουτισμό της συλλογής τους.

Η ιδέα για τη δημιουργία Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης στους κόλπους του, αγκαλιάστηκε αμέσως από το Τοπικό Συμβούλιο Φοίνικα, το οποίο με χαρά προχώρησε τις διαδικασίες για τη μετατροπή της αίθουσάς του σε έναν μικρό πολυμορφικό χώρο, όπου πέρα των συνεδριάσεων, στο εξής θα φιλοξενεί και τη νέα δομή. Στο χώρο της Βιβλιοθήκης η οποία θα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα τόσο από την Κοινότητα όσο και από τους «ΠαραμυθιαΖω» θα διοργανώνονται και εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας και παραμυθιού για παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον, τα παιδιά που θα επισκέπτονται το χώρο για να δανειστούν βιβλία θα μπορούν να απολαύσουν και μία πριβέ αφήγηση από το μέλος της ομάδας που θα είναι παρόν.  

Πρόκειται για μια αφιλοκερδή δράση, υπό την εποπτεία του Συμβουλίου Κοινότητας Φοίνικα και την οργανωτική ευθύνη των ΠαραμυθιαΖω. Έτσι, ένας πολύτιμος για τον Δήμο χώρος αξιοποιείται περαιτέρω και γίνεται ακόμα πιο λειτουργικός τις ώρες που δε χρησιμοποιείται, για το καλό του τόπου μας.

Κάλεσμα για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης

Εκτός από τις δωρεές του Νηπιαγωγείου του Κολλεγίου Αθηνών «Ι.Μ. Καρράς», στη συλλογή της Βιβλιοθήκης θα προστεθούν ακόμη βιβλία που υπάρχουν ήδη στο κτίριο και επιλεγμένοι τίτλοι από την ιδιωτική βιβλιοθήκη των ΠαραμυθιαΖω που επίσης έχουν προκύψει από δωρεά προς την ομάδα. Για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης, θα γίνονται δεκτές προσφορές βιβλίων ιδιωτών με ένδειξη του ονόματος του δωρητή στο εσώφυλλο εκάστοτε βιβλίου. Επίσης, ξεκινάει μια προσπάθεια για χορηγίες σε βιβλία και εξοπλισμό εκ μέρους επιχειρήσεων και φορέων με ανάλογη αναγνώριση. Σύντομα, θα προγραμματιστεί μία μικρή γιορτή με παραμύθια, παιχνίδια, κατασκευές, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης. Δεδομένου ότι οι τρέχουσες υγειονομικές εξελίξεις ενδέχεται να επιφέρουν αλλαγές στον προγραμματισμό της εναρκτήριας εκδήλωσης, το κοινό μπορεί έως τότε να προσφέρει τα βιβλία που έχει στην κατοχή του και δεν χρειάζεται άλλο πια.

«Διότι, τα βιβλία βαριούνται όταν μένουν στα ράφια», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η συντονίστρια της Ομάδας ΠαραμυθιαΖΩ, Γεωργία Ματσούκα.

Δυνατότητα επικοινωνίας των ενδιαφερομένων με τους υπεύθυνους θα δοθεί μέσα από τη σελίδα της Βιβλιοθήκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που θα δημιουργηθεί και θα κοινοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Συμπληρωματικά, θα δημιουργηθεί ένα σημείο ελεύθερης ανταλλαγής βιβλίων με σήμανση του παγκόσμιου δικτύου BookCrossing, το οποίο θα περιλαμβάνει βιβλία για όλες τις ηλικίες. Η δημιουργία αυτής της Βιβλιοθήκης στοχεύει να αποτελέσει ένα στολίδι για το νησί μας, σχεδιασμένο με γνώμονα την ομορφιά του παιδικού μυαλού.

Σχετικά με την προβολή της Βιβλιοθήκης, η ομάδα «ΠαραμυθιαΖΩ» έχει ζητήσει από καλλιτέχνες του νησιού να δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο με μία συνοδευτική φράση. Αυτά θα οδηγήσουν στη σύνθεση μίας αφίσας, η οποία θα αναρτηθεί στις βιτρίνες καταστημάτων και σε πίνακες ανακοινώσεων υπηρεσιών του νησιού.

Παροχές για τους κατοίκους και φίλους κάθε ηλικίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φοίνικα, Γιώργος Περρής δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» χαρούμενος τόσο για τη δημιουργία της νέας αυτής «κυψέλης» πολιτισμού για τα παιδιά όσο και για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου  , που αποτελούσε στόχο και επιθυμία του από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο χωρίζεται σε τέσσερις χώρους. Στον πρώτο χώρο λειτουργεί ιατρείο δύο φορές την εβδομάδα για συνταγογραφήσεις και άλλες υπηρεσίες από ιατρό του νησιού, στον δεύτερο χώρο στεγάζεται το ΚΑΠΗ Φοίνικα, που λόγω της πανδημίας βρίσκεται προς το παρόν εκτός λειτουργίας, στον τρίτο χώρο αναπτύσσει τις δραστηριότητές του (προγράμματα χορού και γυμναστικής) ο Φιλοτεχνικός & Επιμορφωτικός Σύλλογος Φοίνικα, ενώ στον τέταρτο χώρο θα συστεγάζεται πλέον το γραφείο της Κοινότητας και η Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του χωριού.