Η πολιτιστική κληρονομιά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ταξιδεύει στην Ευρώπη

Η Σύρος στον «Δρόμο του Πολιτισμού»

Στο έντυπο των «Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διέρχονται από την Ελλάδα» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δύο πολιτιστικοί θησαυροί της Σύρου: το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με το γραφείο του Υφυπουργού εξωτερικών, αρμοδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, το γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της μόνιμης Αντιπροσωπείας Στρασβούργου, καθώς και τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών ξεκίνησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987 με σκοπό να αναδείξει, μέσα από ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά των χωρών της Ευρώπης συμβάλλει στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές εφαρμόζουν στην πράξη τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης: ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτιστική δημοκρατία, πολιτιστική ποικιλομορφία και ταυτότητα, διάλογος, αμοιβαίες ανταλλαγές και πολιτιστικός πλούτος πέρα από τα σύνορα διαμέσου των αιώνων. Από τον Ιούνιο του 2019, οι Πολιτιστικές Διαδρομές ανέρχονται σε 38.

Μετά από συστηματικές ενέργειες του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατάφερε να ενταχθεί σε δύο Διαδρομές, μέσω των οποίων ο πολιτισμός και η ιστορία της θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή Διαδρομή των Κοιμητηρίων

Έμφαση στην προβολή των ευρωπαϊκών κοιμητηρίων υψηλής καλλιτεχνικής ή ιστορικής αξίας ως αναπόσπαστου στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης δίνεται μέσω της –πιστοποιημένης από το 2010- Ευρωπαϊκής Διαδρομής των Κοιμητηρίων με Φορέα διαχείρισης την Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), στην οποία συμμετέχουν 20 χώρες.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στην παραπάνω Διαδρομή το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών, ενώ το 2014 εντάχθηκε στην Ένωση το Κοιμητήριο Σκιάθου. Τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν στην Ένωση επιπλέον οι Δήμοι: Κηφισιάς (Δημοτικό Κοιμητήριο Κηφισιάς), Κεφαλονιάς (Κοιμητήριο Αργοστολίου), Τρίπολης (Κοιμητήριο του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος), Σύρου - Ερμούπολης (Κοιμητήριο Ερμούπολης), Βόλου (Κοιμητήριο Ταξιαρχών) και Νότιας Κυνουρίας (Κοιμητήριο Αγίων Πάντων).

Οι ελληνικοί φορείς που συμμετέχουν στη διαδρομή έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια διάφορες δράσεις για την προώθηση της διαδρομής ως μιας σημαντικής όψης της πολιτιστικής κληρονομιάς και για την ανάδειξη της συμβολής της στη τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.

Η αναφορά στην Ευρωπαϊκή των Κοιμητηρίων συνοδεύεται από φωτογραφία Ολόγλυφης μορφής Αγγέλου από τα Ταφικά Μνημεία της Ερμούπολης.

Ευρωπαϊκή Διαδρομή Βιομηχανικής Κληρονομιάς

Με πάνω από 1800 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Διαδρομή Βιομηχανικής Κληρονομιάς η οποία ιδρύθηκε το 2008 , αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία του βιομηχανικού πολιτισμού της Ευρώπης και μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία και χώρους με σημαντική ιστορική, τεχνολογική, κοινωνική, αρχιτεκτονική ή επιστημονική αξία.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 κομβικά σημεία, 20 περιφερειακές και 14 θεματικέ διαδρομές που παρουσιάζουν την κοινή κληρονομιά της ιστορίας της βιομηχανοποίησης στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Στη Διαδρομή προς το παρόν μετέχουν πέντε ελληνικοί φορείς: το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας - Vagonetto, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ και το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου το οποίο στεγάζεται στο Χρωματουργείο Κατσιμαντή (1888) και αποτελεί τον πυρήνα του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού της Σύρου από το 2000. Στο Βιομηχανικό Μουσείο φιλοξενούνται ιστορικά τεκμήρια, μηχανές και εργαλεία που έχουν συντηρηθεί, προϊόντα των τοπικών βιομηχανιών και άλλα αξιόλογα εκθέματα, όπως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000, που παραγόταν στη Σύρο.