Δημιουργία έργων εμπνευσμένων από τα Λαζαρέτα της Σύρου και της Κέρκυρας με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Eye’s Walk Digital Festival

Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο

Το «Eye’s Walk Digital Festival» επιστρέφει και με αφορμή την παρούσα συνθήκη της πανδημίας, αντλεί έμπνευση από τα Λαζαρέτα της Σύρου και της Κέρκυρας.

Επισκέπτεται με δέος και με ενδιαφέρον για την ανθρώπινη εμπειρία, τους χώρους που υπήρξαν λοιμοκαθαρτήρια,  φυλακές, τόποι εκτελέσεων, άσυλα και εξερευνά την αναζήτηση για καλύτερη ζωή και την ελπίδα, που βρίσκει δύναμη να ανθίσει μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Όλοι αφήνουμε κάτι να υπάρχει από την ψυχή μας στο χώρο του εγκλεισμού μας. Γιατί μια συνθήκη είναι ο εγκλεισμός και άλλη μια είναι ο άνθρωπος με όλα τα ψυχολογικά, σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά του, που τον βιώνει.

Τι λένε οι χώροι του τώρα και του τότε για την ανθρώπινη εμπειρία; Τι μας ενώνει με τους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν από τα Λαζαρέτα του κόσμου; Το καινοτόμο φεστιβάλ της πρωτεύουσας των Κυκλάδων πραγματοποιεί κάλεσμα για τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών από τον παλιό και τον νέο κόσμο με στόχο να κρατήσουμε τα ίχνη μας ζωντανά. Τα ίχνη αυτά, που κάνουν την εμπειρία του καθενός μας μοναδική και οικουμενική.

Ιστορίες εγκλεισμού και πανδημίας

To “Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον Παλιό και τον Νέο Κόσμο» υποστηρίζεται από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη.

Το Α’ μέρος περιλαμβάνει τη δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακού πολιτισμού με έργα (Digital & Video Art, Screen Dance, Video Performances – μέγιστης διάρκειας 8 λεπτών), τα οποία αντλούν έμπνευση από τα Λαζαρέτα της Σύρου και της Κέρκυρας, με άξονα την σύγχρονη ιστορική συγκυρία της Πανδημίας.

Οι ψηφιακοί καλλιτέχνες παροτρύνονται να μελετήσουν τους παρακάτω συνδέσμους, προκειμένου να προσεγγίσουν την ιστορία του Λαζαρέτου της Σύρου και του Λαζαρέτου της Κέρκυρας.

Το Λαζαρέτο της Κέρκυρας είναι μια μικρή νησίδα, ακατοίκητη, έκτασης μόλις εβδομήντα στρεμμάτων, απέναντι από τον οικισμό Κοντόκαλι. Επί Ενετοκρατίας, λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο, όμως σήμερα αποτελεί ιστορικό τόπο μνήμης αντιστασιακών.

Στην είσοδο του λιμανιού της Ερμούπολης στέκεται σιωπηλό, πληγωμένο ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της πρώτης εποχής του νέου ελληνικού κράτους. Σχεδιάστηκε από Γερμανούς αρχιτέκτονες και κτίστηκε από Κυκλαδίτες μαστόρους.

Η εποχή του το προώριζε για λοιμοκαθαρτήριο, όμως οι καιροί το επέλεξαν αργότερα για στρατώνα, φυλακές, άσυλο φρενοβλαβών, στέγη για κάθε λογής πρόσφυγες, για τερματικό σταθμό του τηλεγραφικού καλωδίου που ένωνε τις επικοινωνίες όλης της Μεσογείου θάλασσας. (Συριανά Γράμματα – Τεύχος 5, Περίοδος Β’).

Τα ψηφιακά έργα που θα υποβληθούν μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια έως οκτώ λεπτά. Αυτά που θα επιλεγούν, θα αποτελέσουν μόνιμη συλλογή της ψηφιακής πλατφόρμας «Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο», η οποία θα αναρτηθεί μέσα στο δικτυακό τόπο www.eyeswalk.gr.

Για κάθε επιλεγμένο καλλιτέχνη θα χορηγηθεί μια αποζημίωση ύψους 150 ευρώ.

Ευκαιρίες παρουσίασής τους σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το Β’ Μέρος του project αφορά στη δημιουργία ηχητικού ντοκουμέντου από επιλεγμένες σκέψεις, λέξεις, προτάσεις και ήχους από ανθρώπους που ζουν τη σημερινή Πανδημία και τον εγκλεισμό. Το ηχητικό ντοκουμέντο θα οδηγήσει στην παραγωγή soundscape-storytelling σε συνδυασμό με Video Art Installation στα δύο Λαζαρέτα. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει και δεν απαιτείται συμμετοχή στο μέρος Α ή προηγούμενη καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να μας αποστείλουν ένα ηχητικό σε μορφή mp4 με τη φωνή τους να απαντά στις ακόλουθες ερωτήσεις: • Τι βλέπεις; • Τι ακούς; • Τι νιώθεις;

Η ομάδα του Eye’s Walk Digital θα είναι υπεύθυνη για την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Με αφορμή την ψηφιακή πλατφόρμα το Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο μπορεί να εμφανιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ως ευκαιρία για το κοινό να συνδεθεί με τον δημόσιο χώρο, την πολιτιστική κληρονομιά μέσω της τέχνης στο παρόν.

Υποβολή ψηφιακών έργων και ηχητικών έργων μέχρι 15 Ιανουαρίου 2021 στο info@eyeswalk.gr