Δημοτικό μουσείο η οικία του Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά
- Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:29
Στην αξιοποίηση της κατοικίας του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά αποσκοπεί ο ομώνυμος δήμος. Ο Δ. Μονεμβασίας προτίθεται να αγοράσει το σπίτι του αείμνηστου πνευματικού δημιουργού, που βρίσκεται εντός της καστροπολιτείας με σκοπό τη δημιουργία δημοτικού μουσείου.
Για τον σκοπό αυτό, όπως δηλώνει ο δήμαρχος κ. Ηρακλής Τριχείλης, «έχουμε έρθει σε επαφή με την κόρη του ποιητή κ. Έρη Ρίτσου, η οποία έχει συμφωνήσει για την πώληση της οικίας και την αγορά της από το Δήμο, για την εκπλήρωση του παραπάνω σκοπού».
Ο κ. Τριχείλης εξηγεί πως «η προσπάθεια έως σήμερα έχει ως αφετηρία την γνωστοποίηση της πρόθεσης του Δήμου Μονεμβασίας για την αγορά, μέσω επιστολής προς στην κόρη του ποιητή. Η κ. Ρίτσου γνωστοποίησε την αποδοχή της πρότασης, εκφράζοντας τη χαρά της καθώς ο στόχος του Δήμου συμπλέει με την επιθυμία της».
Τη θετική εξέλιξη ακολούθησε ενημέρωση του Δήμου Μονεμβασίας προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία εξέφρασε την στήριξη στην προσπάθεια αυτή και την δέσμευση το Υπουργείο «να συμβάλει ενεργά στην μετατροπή (της οικίας) σε μουσείο».
Το θέμα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασίας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της απευθείας αγοράς.
Η Έρη Ρίτσου για τον ποιητή και τη Λακωνία
Σε αποκλειστική συνέντευξή της στον «Λακωνικό Τύπο», τον Οκτώβριο του 2019, η Έρη Ρίτσου είχε αναφέρει για τον πατέρα της: «Ζωή για τον Ρίτσο σήμαινε ποίηση. Το είχε πει πολλές φορές, πως αν πάψει να γράφει, δεν έχει λόγο να ζει. Και έγραφε μέχρι το τέλος της ζωής του».
Για τη Λακωνία και την ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, είχε σημειώσει: «Από τότε που πήρα σύνταξη έχω εγκατασταθεί μόνιμα στη Σάμο και σπάνια πια ταξιδεύω. Έτσι είναι αρκετά χρόνια που δεν έχω επισκεφτεί τη Μονεμβασιά, που βεβαίως είναι ένα μοναδικό μέρος. Γενικά, τα τοπία της Λακωνίας είναι απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά νομίζω πως ολόκληρη η Πελοπόννησος είναι από μόνη της ένας κόσμος. Η φύση την έχει προικίσει με τα πάντα από τα χιονισμένα βουνά της μέχρι τις δαντελωτές ακρογιαλιές της και ο άνθρωπος στο παρελθόν φρόντισε με τα έργα του να σεβαστεί όσα του επέβαλε το φυσικό τοπίο. Έτσι έχουμε τα περίφημα ενθυμήματα του αρχαίου και του βυζαντινού πολιτισμού. Μακάρι στις μέρες μας οι άνθρωποι να έδειχναν τον ίδιο σεβασμό στην πανέμορφη γη τους».
Χρήστος Πετρούλιας
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εντυπωσιακά ευρήματα στο ναυάγιο στο στενό Κυθήρων-Νεάπολης
29 Οκτ. 2021 - 6:26 - Η εναλλακτική Πελοπόννησος καλεί σε εξερεύνηση
18 Μαΐου. 2021 - 6:26 - Ρωμαϊκός τάφος στην «καρδιά» της Λακωνίας
28 Απρ. 2021 - 6:28 - Στην καστροπολιτεία του Μυστρά η Λ. Μενδώνη
7 Αυγ. 2020 - 6:28 - Σύρος η αρχόντισσα των Κυκλάδων από την αρχαιότητα έως σήμερα
23 Ιαν. 2025 - 6:22