Με επιτυχία διεξήχθη το online εκπαιδευτικό εργαστήρι του Animasyros

Ψηφιακές χριστουγεννιάτικες κάρτες με φόντο τη Σύρο

Το εμβληματικό Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης, το λιμάνι με τους αντικριστούς λόφους της Άνω Σύρου και της Ανάστασης, καθώς και η συνοικία «Βαπόρια» αποτελούν μερικά από τα πιο γοητευτικά και αναγνωρίσιμα σημεία της αρχόντισσας των Κυκλάδων που ενέπνευσαν τους μικρούς συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό εργαστήρι «AnimaXmas 2020: Κινούμενες Ευχές από τη Σύρο!».

Στο πλαίσιο της εορταστικής διαδικτυακής δράσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, μαθητές και μαθήτριες του νησιού από τη Δ’ Δημοτική έως και τη Β’ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν τον τρόπο δημιουργίας ψηφιακής χριστουγεννιάτικης κάρτας, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, μια έξυπνη ψηφιακή συσκευή (τηλέφωνα ή ταμπλέτα) και φωτογραφίες του -απαράμιλλης ομορφιάς- τόπου τους.

Το εργαστήρι διεξήχθη το περασμένο Σάββατο σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Τους συμμετέχοντες καθοδήγησαν εξ’ αποστάσεως οι εκπαιδεύτριες Χριστίνα Ντεπιάν και Ιωάννα Γιακουμάτου οι οποίες επί σειρά ετών εκπαιδεύουν από κοινού παιδιά, ενήλικες και δασκάλους πάνω στην κινούμενη εικόνα.  Μέσω της δράσης, τα παιδιά έμαθαν τέσσερις διαφορετικούς τρόπους για τη δημιουργία ψηφιακών καρτών που θα ταξιδέψουν για τους αγαπημένους τους σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ παρακολούθησαν και όλα τα στάδια της εφαρμογής τους.

Βασικό ρόλο στο online εργαστήριο stopmotion animation έπαιξαν μία σειρά από εικόνες της Σύρου που τράβηξε και έστειλε ειδικά για το σκοπό αυτό ο φωτογράφος του Animasyros, Αλέξανδρος Πετράκης. Tα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να εμπνευστούν από αυτές τις φωτογραφίες, να τις κόψουν και να φτιάξουν το δικό τους κολλάζ, να τις ζωγραφίσουν ή να αποτυπώσουν οι ίδιοι καλλιτεχνικά τη θέα από το παράθυρό τους που θα ήθελαν να στολίσει τις χριστουγεννιάτικες κάρτες τους.

Στην έναρξη του μαθήματος, οι εκπαιδεύτριες υπενθύμισαν στα παιδιά τα βασικά γνωρίσματα της κινούμενης εικόνας, «κλειδί» της οποίας είναι το επίρρημα «γρήγορα», καθώς αν ξεφυλλίσουμε με ταχύ ρυθμό τα στάδια ενός σκίτσου, θα το δούμε να αποκτά κίνηση. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησαν στους συμμετέχοντες ότι στον ψηφιακό κόσμο, κάθε δευτερόλεπτο ισοδυναμεί με 25 φωτογραφίες ή σκίτσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι ομορφότερες κάρτες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα ενωθούν σε μια ταινία κινούμενης εικόνας με την οποία τα παιδιά και η ομάδα του Animasyros θα ευχηθούν σε όλους «Χρόνια Πολλά».

Προβολές του Animasyros στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021, το Animasyros  θα «τρυπώσει» στο   Δημοτικό Θέατρο  Πειραιά, κουβαλώντας βραβευμένες ταινίες   κινουμένων   σχεδίων   μικρού   μήκους   από   όλον   τον   κόσμο.   Το   θαύμα   των Χριστουγέννων,   η   αξία   της   αλληλεγγύης,   ο   σεβασμός   στο   περιβάλλον,   ο   πλούτος   της διαφορετικότητας, η αγάπη για τη θάλασσα και άλλες ιστορίες animation θα αναδειχθούν μέσα από διαφορετικά προγράμματα προβολών  (διάρκειας  90 λεπτών) για  τα  παιδιά  και όλη  την οικογένεια.  

Συνδεθείτε   στην   ιστοσελίδα   του   θεάτρου   και   απολαύστε   την   μαγεία   του Χριστουγεννιάτικου Animasyros (https://www.dithepi.gr/el/events/4665).

Ετικέτες: