Σημαντικές εκθέσεις και εκδηλώσεις στα σχέδια των Φίλων του Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης για τη μετά κορωνοϊό εποχή

Πάντα ενεργοί και με δυνατό προγραμματισμό

Συνέντευξη της προέδρου του Συλλόγου, Μαργαρίτας Καλουτά

Τις ιδανικές συνθήκες για τη δυναμική επιστροφή του στον πολιτιστικό χάρτη της Σύρου με αξιόλογες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάδειξη της πλούσιας βιομηχανικής ιστορίας του νησιού αναμένει ο Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, έτοιμος να χτίσει από την αρχή όλα όσα η πανδημία γκρέμισε στο πέρασμά της.

Τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα, μέρος της γενικότερης καθημερινότητας που επιβάλλει υποχρεωτικά την κοινωνική αποστασιοποίηση, ανέτρεψαν πολλές από τις προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου με στόχο την αναβίωση λαμπρών στιγμών του παρελθόντος μέσω της ανθρώπινης επαφής.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, Μαργαρίτα Καλουτά αναφέρεται στις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις που λόγω της τρέχουσας κατάστασης τέθηκαν στον πάγο, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους επιδίωξε να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού για το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και τη μεγάλη ιστορία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Ποια σχέδια του Συλλόγου ανακόπηκαν λόγω της πανδημίας και σε ποιες από τις προγραμματισμένες δράσεις σας θα δώσετε έμφαση μόλις το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες;

«Ο Σύλλογος Φίλων, ποτέ δεν έμεινε ανενεργός, απλώς λόγω των συνθηκών και εφόσον επιβάλλεται για το κοινό καλό, δεν είναι δυνατόν να κάνει έντονη και δυναμική την παρουσία του.

Πολλά πλάνα μας έχουν αναβληθεί, τον τελευταίο χρόνο. Τα κυριότερα είναι η Έκθεση των δωρεών προς το Βιομηχανικό Μουσείο, η έκθεση για τη Συριανή Μοδιστρική, τη Χρυσοχοΐα, αντικείμενα νοικοκυριού κλπ. του προηγούμενου αιώνα και μια εκδήλωση για τον Κινηματογράφο και τη φωτογραφική μηχανή. Για όλα αυτά, υπάρχει πλήθος αποθηκευμένων εκθεμάτων, που καιρό τώρα σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε για να τιμήσουμε τα μέλη και τους φίλους που μας τα προσέφεραν, αλλά και για να δουν όλοι ότι καθετί που δωρίζεται στο Μουσείο, φυλάσσεται επιμελώς, διασώζεται και τη δέουσα στιγμή, προβάλλεται.

Με τη 10ετή εμπειρία που διαθέτουμε στο στήσιμο εκθέσεων, δεν θα μας ήταν δύσκολο να παρουσιάσουμε μία από τις παραπάνω εκθέσεις και να γεμίσουμε μία αίθουσα του ΒΜ. Ωστόσο, ο στόχος του Συλλόγου δεν ήταν ποτέ αυτός. Στις εκδηλώσεις μας, θέλουμε να συγκεντρώνεται κόσμος, ιδιαίτερα άνθρωποι που έχουν δουλέψει πάνω στις μηχανές που εκτίθενται, να δουν φωτογραφίες δικές τους και συγγενών τους από το αρχείο μας, να αναγνωρίσουν πρόσωπα, νέα και παλιά, να βρεθούν ίσως μετά από πολλά χρόνια μεταξύ τους, να μιλήσουν και να θυμηθούν. Αυτό είναι το ζητούμενο. Το Μουσείο να γίνεται για τους ίδιους ένας οικείος χώρος, όπου το συναίσθημα θα έχει τον πρώτο λόγο. Όλο αυτό μπορεί να σημαίνει και άγγιγμα, κουβέντα κοντινή, ακόμη και να δημιουργήσει συνωστισμό, κάτι που δεν επιτρέπεται. Δεν μπορεί να πάρει κανείς αυτό το ρίσκο. Επίσης, η διοργάνωση μιας διαδικτυακής ομιλίας και ενημέρωσης για τον ρόλο τόσο του ΒΜ, όσο και της ιστορίας της Σύρου κατά τον 19ο αιώνα θα ήταν σίγουρα σημαντική, αλλά όχι σε αυτή τη φάση που περνάμε τώρα. Ο κόσμος είναι τόσο κουρασμένος με όλα αυτά. Επομένως, σχεδιάζουμε μεν, αναμένουμε δε….».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του εγκλεισμού ξεκινήσατε μία σειρά διαδικτυακών ενημερώσεων σχετικά με την ιστορία του Μουσείου αλλά και τη συμβολή του συλλόγου στο πέρασμα των ετών. Πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της επικοινωνίας με τους φίλους σας και εν γένει με το κοινό;

«Όλο αυτό το διάστημα, σίγουρα βλέπετε κι εσείς, τα newsletter μας που αναρτώνται με κάποιες φωτογραφίες, για να διαβάζουν και να ενημερώνονται όλοι για ένα έκθεμα, μια ιστορία, τα κτίρια του ΒΜ, τα μηχανήματα, γενικώς το υλικό, αλλά και να διατηρείται μια καλή επικοινωνία, να μην χανόμαστε, αλλά και να ξεφεύγει λίγο το μυαλό από τα καθημερινά δυσάρεστα.

Επίσης, μία πολύ καλή «επιχείρηση» του Συλλόγου Φίλων ΚΕΤΕΠΟ είναι, κατόπιν φυσικά της άδειας του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η επικοινωνία με ερευνητές – ιστορικούς, φίλους του Μουσείου και με χρήματα που δόθηκαν από ιδίους πόρους, η συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ και με εξειδικευμένο προσωπικό της, ώστε να γίνει απομαγνητοφώνηση, ταξινόμηση και επισήμανση κάθε ιστορικού στοιχείου των προφορικών συνεντεύξεων που υπήρχαν από χρόνια στο ΒΜ. Έτσι, όλο αυτό το σημαντικότατο – από κάθε άποψη- αρχειακό υλικό θα μπορεί να αναρτηθεί και να είναι προσβάσιμο σε ερευνητές, ιστορικούς, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο. Θεωρούμε ότι αυτό θα συμβάλει στη διάσωσή του, αποτελώντας σκαλοπάτι για την προβολή του ΒΜ και του νησιού.

Θυμίζουμε ακόμη, ότι το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έστειλε το διάσημο αυτοκινητάκι Enfield, που καμαρώνουμε ξένοι και ντόπιοι στο Βιομηχανικό Μουσείο μας, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, όπου ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μπροστά του, το πρόγραμμα μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση, κάτι που προβλήθηκε και συνετέλεσε στην ανάδειξη της πρωτοποριακής βιομηχανίας του νησιού».

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης των κουφωμάτων του Μουσείου. Ποιες άλλες ανάγκες έχετε καταγράψει και επισημάνει;

«Με αίτημά μας και χορηγία από μέλος και πραγματικό φίλο του Συλλόγου συνεισφέραμε με σεβαστό ποσό στη συντήρηση και τον χρωματισμό των εξωτερικών κουφωμάτων του Μουσείου, που φρόντισε ο Δήμος, ώστε αυτό να φρεσκαριστεί εξωτερικά και να διατηρεί πάντα την εικόνα που του αρμόζει, δηλαδή του πολιτισμού του νησιού μας.

Σιγά σιγά, ευελπιστούμε και στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, που έχουμε επισημάνει, όσον αφορά στον εξοπλισμό του και τη διαμόρφωση των χώρων του, ώστε να γίνουν διαθέσιμοι για πιθανές χρήσεις φιλοξενίας εργαστηρίων και σεμιναρίων».

Το Βιομηχανικό Μουσείο εντάχθηκε πρόσφατα στις Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης. Πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη για τη διεθνή προβολή του;

«Προφανώς και πρόκειται για μια εξαιρετική κίνηση, αλλά γνώστης γι’ αυτό είναι ο Δήμος. Εμείς ενημερωνόμαστε γι’ αυτό μέσα από τις σχετικές αναρτήσεις και προς το παρόν, δεν υπάρχει συνολική εικόνα.

Απ’ ό,τι βλέπετε λοιπόν, ο Σύλλογος είναι πάντα ενεργός, με δυνατό προγραμματισμό σε σχέδια και στόχους. Μαζί με την πραγματοποίησή τους, ευχόμαστε τα καλύτερα για όλους και σε όλους, γρήγορη ανύψωση του ηθικού, βαθιά ανάσα επιτέλους, υγεία και δύναμη!».