Ο πολιτισμός στις Κυκλάδες

  • Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:17

7/1: «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι», των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, παρουσιάστηκε από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων», στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Χριστούγεννα Μαζί», σε σκηνοθεσία της Βέτας Αποστολίδου.

10/1: Συνεργασία του «Eye’s Walk Digital Festival» με τον Ιρανό καλλιτέχνη και curator του Paadmaan Projects, Foad Alijani. Παρουσίαση μέρους της παραγωγής «Eros» στην Τεχεράνη.

16/1: Μελοποιημένη ποίηση στο Θέατρο Απόλλων, με τους αδερφούς Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, που παρουσίασαν μουσικά έργα σε στίχους Κώστα Ουράνη, Κλέωνα Ραγκαβή, Γεωργίου Σουρή και ανέγνωσαν αποσπάσματα του Δημήτριου Βικέλα και του Εμμανουήλ Ροΐδη.

17/1: Έναρξη του θεματικού κύκλου “Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία” του πολυδιάστατου πολιτιστικού οργανισμού «Κοινωνώ Tinos Art Gathering», με συνάντηση διεθνών καλλιτεχνών στη χειμερινή Τήνο.

25/1: Προβολή της παράστασης «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τον Benedict Cumberbatch στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος “NT Live” του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου.

27/1: Επανεκλογή της Εύη Αριστείδου στη θέση της προέδρου του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων».

28/1: Παρουσίαση των Πανεπιστημιακών Ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου,από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

29/1: Τέσσερις παραστάσεις από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τις ομάδες SALTIBAGOS και Pulsar Hibiscus και το Κουκλοθέατρο Κρήτης στην 5η Γιορτή Κουκλοθεάτρου στη Μύκονο.

30/1: Εργασίες αναστήλωσης, με την εγκατάσταση του ικριώματος, της Στοάς του Φιλίππου Ε’ στη Δήλο. Φορέας υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού 550.000 €, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

1/2: Έναρξη του 5ου κύκλου προβολών της Metropolitan Opera στη Σύρο, με την παράσταση «Πόργκι και Μπες» του George Gershwin.

3/2: Παρουσίαση της παράστασης «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς», με τους ηθοποιούς Γιώργο Γαλίτη και Θανάση Κουρλαμπά, στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων.

4/2: Την Σύρο εκπροσώπησε στην 3η Γιορτή Κορινθίας ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από τις Κυκλάδες.

13/2: Έτος πολιτισμού για τα νησιά Θήρα και Θηρασιά το 2020, κατόπιν πρότασης της Αντιδημάρχου Σαντορίνης, Σοφίας Κίτσου, με πλήρη παρουσίαση των ευρημάτων που στεγάζονται σε μουσειακούς χώρους και ναούς της Θήρας.

17/2: Την κωμική πλευρά της πρώτης ερωτικής συνεύρεσης παρακολούθησαν οι θεατρόφιλοι της Σύρου μέσα από την παράσταση «Σεξ Λεξικόν – Η Επιστήμη του Έρωτα», σε σκηνοθεσία Αντώνη Κρόμπα και Στράτου Λύκου.

24/2: Αταίριαστα «ζευγάρια» καρναβαλικών ομάδων αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης ενώπιον συγγενών, φίλων και συμβολαιογράφου στα πρώτα Συριανο-Ιδώματα του Συριανού Καρναβαλιού.

26/2: Μουσική παράσταση του Καλλιτεχνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά «Ο Άγιος Στέφανος», αφιερωμένη στην καλλιτεχνική πορεία του Αντώνη Φραγκιά από το 1966 έως και σήμερα.

27/2: Παράσταση «...και μένει μόνο ο δρόμος» της εταιρείας «Γιατί Έτσι» και του «Science Behind Music», στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

28/2: Ακύρωση των καρναβαλικών παρελάσεων σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη, κατόπιν Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προστασία της δημόσιας υγείας.

4/3: Δημοπρατείται η ψηφιακή προβολή του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη, προϋπολογισμού 200 χιλ. ευρώ μέσω ευρωπαϊκών πόρων.

6/3: Σύσταση νέας πολιτιστικής ομάδας από μέλη της φοιτητικής κοινότητας της Σύρου με το όνομα «Κόψε τη Μουστάρδα».

11/3: Το όνομα του Συριανού ποιητή, στιχουργού και λογοτέχνη, Μάνου Ελευθερίου φέρει πλέον η Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης.

19/3: Διερεύνηση της ιστορίας της ελληνικής μουσικής του 20ου αιώνα μέσα από την Εκπαιδευτική Πύλη του Εικονικού Μουσείου Αρχείου Κουνάδη, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο και το Αρχείο Κουνάδη, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

30/3: Ανάρτηση βιντεοσκοπημένων παραστάσεων ερασιτεχνικών θιάσων των Κυκλάδων και του Αιγαίου για τη διατήρηση της επαφής με τη θεατρική τέχνη κατά τη διάρκεια του καθολικού εγκλεισμού.

14/4: Η επέτειος των 20 χρόνων της επαναλειτουργία του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, τιμάται με ένα διαδικτυακό αφιέρωμα.

4/5: Έναρξη διαδικτυακών ξεναγήσεων στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, που συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας.

19/5: Το γραμματόσημο με την Ερμούπολη και το πρώτο ελληνικής κατασκευής τροχήλατο ατμόπλοιο «Πρίγκηψ Μαξιμιλιανός», που εκτελούσε το ταχυδρομικό δρομολόγιο μεταξύ Πειραιά, Καλαμακίου, Κύθνου, Σύρου και Τήνου το 1837, εκπροσωπεί τα ΕΛΤΑ στο διαγωνισμό “EUROPA 2020”.

20/5: Διάκριση μαθητών από τη Σαντορίνη και τη Σύρο στον Παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα «Είμαι...Πώς βλέπω τον εαυτό μου».

21/5: Παραχώρηση Ανεμόμυλου του Δήμου Μυκόνου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για τη φιλοξενία αρχαιολογικής έκθεσης και τη διαμόρφωσή του σε επισκέψιμο χώρο.

26/5: Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται το έργο δημιουργίας ψηφιακού ξεναγού για τον πολιτισμό και τα δρώμενα της Σαντορίνης.

27/5: Η Αμοργός πρόκειται να “πρωταγωνιστήσει” σε μία διεθνή κινηματογραφική παραγωγή, την ταινία Tochter (Τόχτερ).

29/5: Τοποθέτηση εννέα μικρών ελεύθερων βιβλιοθηκών από το Κάτω Μάννα έως την περιοχή του Μέγα Γιαλού.

1/6: Συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, με συναυλία αρχαίας ελληνικής μουσικής στη Δήλο και χορευτικά σόλι στα Αρχαιολογικά Μουσεία Μυκόνου και Ερμούπολης.

4/6: Δημιουργία Ανοιχτών Βιβλιοθηκών της Κοινότητας Γαλησσά σε στάσεις λεωφορείου σε Γαλησσά και Δανακό, με πρωτοβουλία της Κοινοτικής Συμβούλου, Αγνής Βουτσίνου.

5/6: Τιμητική διάκριση των «Συριανών Γραμμάτων» στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019.

9/6: Αποκατάσταση προβλημάτων και εργασίες συντήρησης της Πινακοθήκης Κυκλάδων από την φοιτητική κοινότητα «Κόψε τη Μουστάρδα».

14/6: Διεθνείς διακρίσεις για το ντοκιμαντέρ «Κύθνος, μνήμες προγόνων» του Γιάννη Σπηλιόπουλου, με θέμα τις παραδοσιακές πρακτικές από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα, στην παραγωγή κύριων προϊόντων.

15/6: Ένταξη της Σύρου στο Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής με μία μαγνητοσκοπημένη συναυλία στον ιστορικό Ταρσανά με ρεμπέτικα τραγούδια από τους: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Αντώνη Μαραγκό, Ισίδωρο Ρούσσο και Δημήτρη Πάντο.

15/6: Μικρό αλλά περιεκτικό το πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη, με τρεις θεατρικές παραστάσεις και μία διπλή συναυλία του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.

16/6: Επαναλειτουργία των πολιτιστικών χώρων της Σύρου με την πιστή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας.

7/7: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «TINOS Guide & Seek» - πρωτοβουλία της νηπιαγωγού Φραντζέσκας Παπαγιαννοπούλου, όπου 82 οκτάχρονοι εξερευνητές περιπλανήθηκαν στα σοκάκια και τα χωριά της Τήνου, συλλέγοντας πολύτιμο υλικό για τη δημιουργία του πρώτου πολιτισμικού οδηγού του νησιού από παιδιά για παιδιά.

9/7: Ανακοίνωση των εκδηλώσεων του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020», με βασικό χώρο διεξαγωγής την Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Εντυπωσιακή πρεμιέρα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών “95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης”.

14/7: Εγκαίνια του εικαστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την έκθεση «Concrete Journeys» του Γιώργου Γιώτσα, με 42 επιτοίχια γλυπτά και μια εγκατάσταση από 20 μικρότερα γλυπτά, θραύσματα της υπαρκτής πραγματικότητας.

14/7: Έτοιμες να προσφέρουν αναγνωστικά ταξίδια στους επισκέπτες της Κιμώλου είναι και φέτος οι ανοιχτές βιβλιοθήκες σε σχήμα βάρκας στο λιμάνι και σε άλλες παραλίες του νησιού.

15/7: Με όχημα την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, δέκα έφηβοι της Αμοργού, με την επιμέλεια της ομάδας [nomades artcore], εκφράζουν επί σκηνής τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για την «καταδίκη» όσων αγωνίζονται για τις πεποιθήσεις τους κόντρα σε γραπτούς ή άγραφους νόμους.

16/7: Συναυλίες υψηλής ποιότητας περιλαμβάνονται στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων.

20/7: Με το θεατρικό «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, άνοιξε η αυλαία του Mykonos Art Festival 2020, με την επιμέλεια του Θέμη Ροδαμίτη.

21/7: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζουν την αρχαιολογική έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, με τη στήριξη του Δήμου Μυκόνου.

28/7: Στη δημιουργία ενός μικρού εκθετηρίου στο φουαγιέ του Θεάτρου Απόλλων, με προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του Μάνου Ελευθερίου, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

29/7: Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής πλειοψηφίας και μειοψηφίας στη Σύρο αποτέλεσε η τακτική της νυν δημοτικής αρχής να ανακοινώνει σε δόσεις τις εκδηλώσεις της, εν αντιθέσει με άλλους δήμους που έγκαιρα κοινοποίησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα τους.

31/7: Με μουσικές της Μικράς Ασίας και των Βαλκανικών χωρών επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα δύο μελών του το μουσικό σχήμα «Seker», με συναυλία στον υπαίθριο πολιτιστικό χώρο Χρούσσων.

2/8: Η ομαδική εικαστική έκθεση «Entity Battlefields Σώμα: Tόπος Συγκρούσεων», των Κική Κολυμπάρη, Τζώρτζια Φάμπρις και Μαρία Σπυράκη, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

3/8: Προβολή στην περιοχή Νησάκι των πρώτων ταινιών του στούντιο του Edison, φτιαγμένων για το κινητοσκόπιο, στο πλαίσιο της προ-φεστιβαλικής εκδήλωσης του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου με θέμα «Off-Season».

4/8: Τη δημιουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου ανοιχτού χώρου στη Σύρο που θα μπορεί να φιλοξενεί με ασφάλεια πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανακοίνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων.

10/8: Σημείο συνάντησης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά και εφήβους, αποτέλεσε το 1ο Mykonos Youth Festival.

11/8: Την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven τίμησε το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στην Έπαυλη Τσιροπινά.

12/8: Οι μουσικές του ελληνικού κινηματογράφου παρουσιάστηκαν την Ορχήστρα των Κυκλάδων, στον Θερινό Κινηματογράφο «Παλλάς».

14/8: Μουσικό αφιέρωμα «Μάνα μου, Παναγία μου», με την υπογραφή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» και ερμηνεύτρια την Καίτη Κουλλιά.

21/8: Πραγματοποίηση του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, χωρίς την παρουσία κοινού. Απευθείας μετάδοση των συναυλιών στο προαύλιο του Ποιμαντικού Κέντρου «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία, στο Ενυδρείο Κινίου και στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων.

4/9: Συναυλία της Ελπίδας Γαδ και της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου, στην Έπαυλη Τσιροπινά, που διοργανώθηκε από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ποσειδωνίας – Χρούσσων.

7/9: Τέσσερα μονόπρακτα κωμικά έργα, με προεξάρχουσα την «Επιδημία» του Γεωργίου Σουρή, συνέθεσαν την παράσταση «Σημεία των Καιρών», του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων», στο θέατρο Ευανθία Καΐρη, στα Λαζαρέτα.

8/9: Σε μία συγκινητική τελετή του Γ.Γ. του ΚΚΕ και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου στη Μακρόνησο, προς τιμήν των εξόριστων, βασανισμένων και πεσόντων στο νησί.

10/9: Έναρξη του 8ου Syros Jazz Festival με συναυλίες στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων, με εκπαιδευτικά σεμινάρια – εργαστήρια στο Αίθριο κτιρίου Κορνηλάκη και εικαστική έκθεση με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

10/9: Στη δημοπράτηση του έργου ανάπτυξης ψηφιακού ξεναγού για τις πολιτιστικές διαδρομές της Παροικιάς, προχώρησε ο Δήμος Πάρου, με στόχο τον εμπλουτισμό της εμπειρίας επισκεπτών και κατοίκων του νησιού, για την ιστορία και τον πολιτισμό της Πάρου.

22/9: Ανάπτυξη ψηφιακών πολιτιστικών ξεναγήσεων από την ομάδα "HERMeS", με προτεινόμενο τόπο για την πιλοτική εφαρμογή της δράσης, την Ερμούπολη, όπου οι ξεναγήσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το 2021 και θα είναι θεματικές για τη γέννηση της Ελλάδας (1821) στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού του 2021.

24/9: Τρεις διαφορετικές ιστορίες, με ήρωες καθημερινούς, απλούς ανθρώπους ανέδειξαν μερικές από τις παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας μέσα από τη θεατρική παράσταση των Πολιτιστικών Συλλόγων Χρούσσων και Καμινίων «Και με το Νοίκι», σε κείμενα του Αντώνη Μπούμπα.

25/9: Η ζωή της λαϊκής ερμηνεύτριας Βίκυς Μοσχολιού στην ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Κούσανδα με τίτλο "Βίκυ - Ενενήντα Δεύτερα για τη Μοσχολιού", στο πλαίσιο της 13ης phygital έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros».

28/9: Η ένταξη του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης ως το επόμενο σημαντικό βήμα για την ανάδειξη των Ταφικών Μνημείων της Ερμούπολης.

6/10: Στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Βιομηχανικής Κληρονομιάς εντάχθηκε το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

12/10: Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Σύρο, με την πρόεδρο της Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, κατά την οποία έγινε παρουσίαση των προτάσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη συμμετοχή του στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

21/10: Μια δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία για παιδιά και εφήβους δημιουργείται στον χώρο του Συμβουλίου Κοινότητας Φοίνικα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, σε συνεργασία με την ομάδα ενηλίκων αφηγητών «ΠαραμυθιαΖω».

23/10: Πραγματοποίηση των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της παραγωγής “HermAphrodite” του Eye’s Walk Digital Festival.

29/10: Ο φετινός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Σύρο με συγκινητικό βίντεο της Φιλαρμονικής του Δήμου που ανακρούει τον Εθνικό Ύμνο, συνοδεύοντας την έπαρση της ελληνικής σημαίας από μέλη των Προσκόπων της Σύρου στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

2/11: Δεκαεννέα εικόνες από ναούς της Σίφνου μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης τους.

3/11: Τα παιδιά της Σύρου ανακάλυψαν και κατασκεύασαν προ-κινηματογραφικά αντικείμενα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του 8ου SIFF, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

10/11: Στο έντυπο των «Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διέρχονται από την Ελλάδα» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δύο πολιτιστικοί θησαυροί της Σύρου: το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

23/11: Εξασφάλιση ηλεκτρονικής πλατφόρμας με ψυχαγωγικές – δημιουργικές δράσεις για ένα μήνα, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με ελεύθερη πρόσβαση για τους μικρούς Συριανούς στο «Χριστουγεννιάτικο Διαδικτυακό Χωριό» των Φώτη Σπύρου και Νίκου Χρηστίδη για 16 ώρες την ημέρα.

24/11: Η Κοινότητα Φοίνικα θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία Αγροτικού – Αλιευτικού Μουσείου, με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικά ενεργής παρουσίας του πρωτογενούς τομέα στο νησί της Σύρου.

25/11: Ο τρούλος του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, κατέχει δεσπόζουσα θέση στην τοιχογραφία που δημιούργησε και προσέφερε ως δώρο σε όλους τους Συριανούς ο παγκοσμίως γνωστός Έλληνας street artist με το ψευδώνυμο Same84.

30/11: Εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας μπαίνουν στο “χορό” της προβολής του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Μυκόνου.

2/12: Η ART.T.O.S. (Art Team Of Santorini) και 56 μικροί μαθητές, με αρωγό το Δήμο Θήρας, συμμετέχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής Kanagawa Biennial World Children Art Exhibition που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Ιαπωνία.

16/12: Συμμετοχή του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» στη Διαδικτυακή Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου με την παράσταση «Θαλασσινή Πολιτεία» του Νίκου Σφυρόερα και πρόταση για διεξαγωγή της 31ης Συνάντησης στο νησί της Νάξου, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

18/12: Στην τελική ευθεία η ανακατασκευή της ιστοσελίδας του Θεάτρου Απόλλων που από το περασμένο καλοκαίρι βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

21/12: Αναγνωρίσιμα σημεία της αρχόντισσας των Κυκλάδων ενέπνευσαν τους μικρούς συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό εργαστήρι «AnimaXmas 2020: Κινούμενες Ευχές από τη Σύρο!».

24/12: Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η διενέργεια διαγωνισμού, για τη δεύτερη φάση του έργου δημιουργίας του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

29/12: Ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου με την κυκλοφορία ενός καλαίσθητου λευκώματος από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, που αποτελεί επετειακή έκδοση, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ONEX NEORION SHIPYARDS SA.

.