Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης 2020

«Καθημερινοί Ήρωες»

  • Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021 - 06:17

Ήρωες που συνυπάρχουν καθημερινά δίπλα μας, φωτίζοντας μέσα από τις πράξεις και τη στάση ζωής τους αξίες όπως η φιλία, η συντροφικότητα, ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη, θα παρατηρήσουν, θα φανταστούν και θα ζωγραφίσουν φέτος οι μικροί φίλοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής ξεκίνησε το 2012 με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά 4-15 ετών να γνωρίσουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και συγχρόνως να αναπτύξουν τη φαντασία τους, με αφορμή ένα από τα αντικείμενα των μόνιμων συλλογών του Μουσείου.

Κάθε χρονιά, η επιλογή του αντικειμένου γίνεται μετά από έρευνα, πάντα με γνώμονα τα παιδιά, έτσι ώστε να αναδεικνύεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της δράσης. Στο διαγωνισμό τα παιδιά συμμετέχουν αυτόνομα ή μέσω σχολείων. Την αξιολόγηση των έργων και την ανακήρυξη των νικητών, αναλαμβάνει η κριτική επιτροπή που αποτελείται από προσωπικότητες του χώρου της τέχνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και κάθε χρόνο είναι διαφορετική. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 36 νικητές -3 από κάθε ηλικιακή ομάδα- (από το Προνήπιο μέχρι και την Γ΄ Γυμνασίου καθώς και τα Ειδικά Σχολεία).

Λόγω των νέων συνθηκών και του τεράστιου αριθμού συμμετοχών, το 2020 η έκθεση του παιδικού διαγωνισμού άλλαξε και για πρώτη φορά όλα τα έργα των παιδιών εκτέθηκαν online.

Φέτος, ο επιτυχημένος θεσμός συνεχίζεται και αλλάζει μορφή. Μέσα από την καινούρια ψηφιακή πλατφόρμα του Μουσείου, οι μικροί φίλοι του θα ανακαλύψουν τρόπους δημιουργίας, θα αντλήσουν πληροφορίες και θα μυηθούν στο σύμπαν της Ιστορίας και της Τέχνης.

Με αφορμή την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καλούνται παιδιά ηλικίας 4 μέχρι και 15 ετών, να ζωντανέψουν τους δικούς τους «Καθημερινούς Ήρωες»!

Μέσα από πίνακες, γλυπτά και άλλα αντικείμενα τέχνης, οι συμμετέχοντες ψάχνουν και μαθαίνουν για τους Ήρωες του τότε και τους συνδέουν με τους σύγχρονους Ήρωες του τώρα.

Μαθαίνω για τους Ήρωες και τις πράξεις τους

Το ΜΚΤ επαναπροσδιορίζει τον εκπαιδευτικό του ρόλο σε μία εποχή όπου η εκπαιδευτική διαδικασία αναδιαμορφώνεται και προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις.

Το ΜΑΘΑΙΝΩ αποτελεί το εκπαιδευτικό κομμάτι του παιδικού διαγωνισμού, όπου τα παιδιά μαθαίνουν, ψάχνουν και συζητούν, στο σχολείο ή στο σπίτι, θέματα που αφορούν την Ιστορία, την Τέχνη και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες για τις ανάγκες όλων των ηλικιών και αποτελούν πεδίο έμπνευσης, κινητοποίησης, προβληματισμού, συμμετοχής και έκφρασης.

Φέτος, επιλεγμένα έργα της έκθεσης «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», που οργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δίνουν τo έναυσμα για μια σειρά αναζητήσεων γύρω από τις έννοιες του Ήρωα και των Ηρωικών Πράξεων.

Ας σκεφτούμε πώς εμφανίζεται το παρελθόν στο παρόν μας και ας φανταστούμε όλοι μαζί το μέλλον.

Μέσα από αξιόλογα έργα τέχνης, τα παιδιά μαθαίνουν για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Μάρκο Μπότσαρη, τη Γυναίκα που μάχεται, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Λόρδο Βύρωνα και καλούνται να τους συγκρίνουν με ήρωες που συναντούν στο καθημερινό περιβάλλον τους.

Όσα παιδιά ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, καλούνται να κατεβάσουν το σχέδιο και να το εκτυπώσουν σε χαρτί μεγέθους Α4. Στη συνέχεια, θα τοποθετήσουν το χαρτί τους οριζόντια και όχι κάθετα, θα διαλέξουν τα υλικά και τα χρώματα της προτίμησής τους και θα ζωγραφίσουν μέσα στην κορνίζα έναν ή και περισσότερους Καθημερινούς τους Ήρωες εν δράσει. Τέλος, θα φωτογραφίσουν το έργο τους με κινητό ή tablet και θα το στείλουν μέχρι την 25η Μαρτίου, 2021.

Η οnline έκθεση με όλα τα έργα των παιδιών θα ξεκινήσει στις 18 Μαίου, την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων. Οι Ήρωες που θα διακριθούν στον διαγωνισμό, θα ανακοινωθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΜΚΤ, που μας προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το μαγικό κόσμο που κρύβει κάθε παιδί στη φαντασία του.

Δραστηριότητες

Άνθρωποι από το χώρο της τέχνης, εμπνέουν και εμπνέονται, κάθε μήνα, από τους Καθημερινούς Ήρωες, και σου προτείνουν δημιουργικές δραστηριότητες για να πειραματιστείς με διάφορες τεχνικές αλλά και υλικά!

Το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό για το σχολείο. Η Τέχνη είναι και θα είναι πάντα για όλους· για το λόγο αυτό δημιουργούμε ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες για παιδιά ΑμεΑ.

Στο πλαίσιο της ενότητας «Home Activities”, η σκηνοθέτης και animator Ειρήνη Βιανέλλη βοηθά τα παιδιά να εξερευνήσουν τον τρελό και φανταστικό κόσμο του stop motion animation. Φανταστικός γιατί μπορεί να δώσει ζωή στο αγαπημένο μας αντικείμενο, τρελός γιατί μπορείς να κάνει τα πάντα μέσα στο σπίτι μας να κινούνται.

Στην ενότητα “School Activities” θα καταχωρούνται προτάσεις για εργασίες και δραστηριότητες με θεματικές από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου και τις περιοδικές εκθέσεις, καθώς και διάφορα άλλα θέματα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη σχολική ύλη και τα πρότζεκτ που αναλαμβάνουν και πραγματοποιούν κάθε χρονιά. Με το υλικό αυτό, μπορούν να προτείνουν στους μαθητές τους, εργασίες και δραστηριότητες για μέσα στην τάξη ή και για το σπίτι.

Η τέχνη είναι σημαντική για όλα τα παιδιά. Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες παρέχουν ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις επιδιώξεις τους, να αποκτήσουν γνώση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, και να κερδίσουν έτσι την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους. Στην ενότητα «Τέχνη Για όλους», ο εκπαιδευτικός ή ο γονέας μπορεί να βρει προτάσεις για δραστηριότητες που αφορούν τα παιδιά με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες.