Ένα «δώρο» από τη Νάξο: Συνταγές και τσικαλέματα της Ναξιώτισσας Μαριέττας Γαλάνη

Η Απεραθίτικη Παραδοσιακή Κουζίνα στη βιβλιοθήκη μας

  • Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021 - 06:12

Ένα βιβλίο συνταγών γραμμένο με αγάπη και μεράκι, που στηρίζεται στα προϊόντα της Νάξου ήρθε για να ομορφύνει την καθημερινότητά μας και να διευρύνει τους ορίζοντες των φίλων του καλού φαγητού.

Η Μαριέττα Γαλάνη είναι μια σύγχρονη νοικοκυρά από την Απείρανθο της Νάξου, η οποία ψάχνει, βρίσκει, μαθαίνει και προσπαθεί να διατηρήσει οποιαδήποτε παλιά συνταγή του τόπου της.

Μοναδικές συνταγές και τσικαλέματα από την Απεραθίτικη Παραδοσιακή Κουζίνα περιλαμβάνονται στο πρώτο βιβλίο της Μαριέττας Γαλάνη με τίτλο «Ένα δώρο από τη Νάξο».

Όπως υπογραμμίζει στον πρόλογο του καλαίσθητου τόμου η κ. Μαρία Ε. Καλτσά: «Στο βιβλίο αυτό η προσωπική έμπνευση συναντά την παράδοση, τις ταξιδιωτικές εμπειρίες, τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και τις αναφορές των οικείων προσώπων. Η Μαριέττα συνδυάζει αρμονικά όλα τα παραπάνω για να μας παραδώσει, μέσω μιας ευχάριστης και παραστατικής γραφής, ποικίλες συνταγές, γλυκές και αλμυρές, βασισμένες σε μια διαίρεση που ακολουθεί τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Έτσι, θα δημιουργήσουμε και εμείς με τη σειρά μας, πιάτα που θα διεγείρουν τις αισθήσεις και θα τέρψουν τον ουρανίσκο μας. Νόστιμα και εντυπωσιακά, απλά ή σύνθετα, τα πιάτα αυτά, παρουσιαζόμενα στο βιβλίο, πλαισιώνονται από ωραίες, ζωντανές εικόνες των οποίων οι μορφές, όπου υπάρχουν, εκπέμπουν μία ξεχωριστή ζεστασιά και οικειότητα. Ενδιαφέρουσα συνοδεία των συνταγών αποτελούν και οι παραδοσιακοί Απεραθίτικοι στίχοι, τα λεγόμενα κοτσάκια, που δημιουργήθηκαν κυρίως για την έκδοση αυτή καθώς και αναφορές στα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Το βιβλίο «Ένα δώρο από τη Νάξο» τυπώθηκε στην Τυποκυκλαδική Α.Ε.

Για περισσότερες συνταγές και πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τις σελίδες της κ. Γαλάνη στο facebook “Σπέσιαλ Συνταγές» και «Ένα Δώρο από τη Νάξο».