Η εκ νέου φιλοτέχνηση της δυτικής πτέρυγας του Ναυπηγείου Σύρου, μετά τη δομική επισκευή της… δέσμευση της Onex Neorion Shipyards

Ο τοίχος είχε και θα έχει τη δική του ιστορία

  • Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:16

Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για τη φιλοτέχνηση εικαστικού έργου στη δυτική πτέρυγα του Ναυπηγείου Σύρου προγραμματίζει η εταιρεία Onex Neorion Shipyards σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο «τοίχος» του Νεωρίου στον οποίο είχαν δημιουργηθεί έργα καλλιτεχνών του 1ου Stray Art Festival στο νησί της Σύρου –μεταξύ αυτών και η πολυσυζητημένη τοιχογραφία του ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη με το τατουάζ-, λόγω ολικών ανακατασκευών της δυτικής πτέρυγας της μονάδας, επισκευάστηκε πλήρως δομικά με απαραίτητες παρεμβάσεις, όπως αυτήν της τοιχοποιίας.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας: «το  Ναυπηγείο ανακατασκευάζεται, εκσυγχρονίζεται και προχωρά στο μέλλον μέσα από το δικό του οργανωμένο πλάνο και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να αφήσει πίσω του τις δεκαετίες απαξίωσης. Ακούγοντας τις αγωνίες όλων εκείνων των καλοπροαίρετων φίλων του Νεωρίου μας και αγαπητών Συριανών, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω πως η τέχνη, η ιστορία και ο πολιτισμός είναι προτεραιότητά μας, όχι μόνο λόγω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μας, αλλά και λόγω της φιλοσοφίας και κουλτούρας αγάπης για την τέχνη και τους ανθρώπους της, ως μέρος της ύπαρξής μας και της κληρονομιάς που οφείλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα έχει ήδη δοθεί οδηγία στη Διοίκηση του Ναυπηγείου να προχωρήσει σε καλλιτεχνική διαγωνιστική διαδικασία, ώστε να λάβει εντός του επόμενου τριμήνου, τουλάχιστον 10 προτάσεις με σκοπό την ανάδειξη της δυτικής πτέρυγας του Ναυπηγείου σε χώρο πνευματικής έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι τρεις επικρατέστερες προτάσεις θα προωθηθούν για την σύμφωνη γνώμη του τμήματος πολιτισμού του Δήμου Σύρου. Η τελική επιλογή θα χρηματοδοτηθεί από τον Όμιλό, ενώ ο καλλιτέχνης / καλλιτέχνες που θα φιλοτεχνήσουν το έργο θα τύχουν ειδικής αμοιβής, προβολής από το Όμιλό, ως μέρος της ιστορίας και της πορείας μας.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ONEX, παραφράζοντας τον στίχο του αγαπημένου τραγουδιού «Ο Δρόμος» του Μάνου Λοΐζου, διαβεβαιώνει πως, ο «τοίχος είχε και θα έχει την δική του ιστορία..», προσθέτοντας πως όλα τα ανωτέρω αποτελούν προσωπική του δέσμευση.