«Διατηρητέο μνημείο που πρέπει να περιφρουρηθεί»
- Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:18
Το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης απασχόλησε για μία ακόμη φορά ο Κανονισμός Λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων με την εισηγούμενη από την Επιτροπή Πολιτισμού τροποποίηση της παραγράφου σχετικά με την επί σκηνής χρήση γυμνής φλόγας και τσιγάρου να προκαλεί διχογνωμία ακόμη και μεταξύ των μελών της μείζονος μειοψηφίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης υπενθύμισε ότι, ο Κανονισμός επανεξετάστηκε για πρώτη φορά μετά από ενστάσεις για την απαγόρευση της παρουσίας παιδιών κάτω των 8 ετών στη σκηνή του Θεάτρου -σημείο, το οποίο και παρέμεινε τελικά, ως έχει, κατόπιν απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Κανονισμός Λειτουργίας τέθηκε και πάλι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Πολιτισμού με αφορμή την παράγραφο 6 του άρθρου 3 που αναφέρεται στις Ειδικές ρυθμίσεις προστασίας του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης. Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν να αποφασίσουν για τη διατήρηση ή άρση της απαγόρευσης χρήσης καπνού, γυμνής φλόγας και αναμμένου τσιγάρου στο πλαίσιο μιας θεατρικής παράστασης.
Μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι, σε αρκετές παραστάσεις χρησιμοποιείται ένα αναμμένο κερί ή τσιγάρο, καθώς αυτά απαιτούνται από το ίδιο το έργο ή τη σκηνοθεσία, αφενός γιατί δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, αφετέρου γιατί σκιαγραφούν τον χαρακτήρα ή τον τρόπο ζωής του ήρωα. Εκφράστηκε, μάλιστα, η άποψη ότι το εν λόγω απαγορευτικό μέτρο που περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Λειτουργίας ενδέχεται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην πραγματοποίηση παραστάσεων από επαγγελματικούς θιάσους στο νησί μας.
Αρνητική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου
Το θέμα συζητήθηκε σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Πολιτισμού. Μετά από την πρώτη αναφορά και την κατά πλειοψηφία έγκριση τροποποίησης της συγκεκριμένης παραγράφου, ζητήθηκε η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η Υπηρεσία γνωστοποίησε στην Επιτροπή ότι «η τροποποίηση του κανονισμού ως προς το κάπνισμα επί σκηνής έρχεται σε αντίθεση με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η χρήση πυρός επί σκηνής δεν επιτρέπεται κατά την ισχύουσα νομοθεσία». Για τους παραπάνω λόγους, η Νομική Υπηρεσία τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την τροποποίηση και γνωμοδοτεί αρνητικά.
Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής, διενεργήθηκε νέα ψηφοφορία, η οποία οδήγησε και πάλι στην -κατά πλειοψηφία- έγκριση της τροποποίησης. Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε και εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα ακόλουθα:
«3.6. Απαγορεύεται η χρήση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων καθώς και η εναπόθεση εύφλεκτων υλικών στους χώρους του Θεάτρου Απόλλων. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται η χρήση καπνού, γυμνής φλόγας, όπως σπίρτα και αναπτήρες, και το άναμμα του τσιγάρου επάνω στην σκηνή κατά τη διάρκεια της παράστασης, μόνο σε περίπτωση που είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής, αφού προηγηθεί σχετική σημείωση στο αίτημα για την παραχώρηση χρήσης του Θεάτρου Απόλλων και μόνο εφόσον δεν δύναται να εξυπηρετηθεί η σχετική ανάγκη από άλλα μέσα. Η εξαίρεση θα ισχύει μόνο κατόπιν ρητής έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο και πάντα σε συνοχή με την παράγραφο 2.9 του παρόντος κανονισμού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μειοψήφησαν η πρόεδρος της Επιτροπής, Αλίκη Λεονταρίτη και η αντιπρόεδρος, Ειρήνη Δράκου, δηλώνοντας ότι επιθυμούν την πλήρη διατήρηση του Κανονισμού.
Η συζήτηση για τη χρήση ή μη φλόγας επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων «άναψε φωτιές» στην πρόσφατη τηλε-συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία και του μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού, Γιώργου Μιχαλάκη.
Απόψεις περί σεβασμού στην καλλιτεχνική δημιουργία
Τα μέλη χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που υποστήριξαν ότι η απαγόρευση τσιγάρου και φλόγας επί σκηνής δεν επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα μιας παράστασης και σε αυτούς που εξέφρασαν την άποψη ότι δεν είναι πρέπουσα οποιαδήποτε παρέμβαση σε μια καλλιτεχνική δημιουργία που εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Δημήτρης Κοσμάς επεσήμανε ότι η περιορισμένη χρήση φλόγας στη σκηνή σύμφωνα με τις ανάγκες ενός έργου είναι τελείως διαφορετική από το κανονικό κάπνισμα που απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους διά νόμου. Πρόσθεσε δε πως, αυτή συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή και πιο αληθινή απόδοση του κόσμου μέσα στο οποίο κινείται και φέρεται ο ήρωας.
Παρόμοια ήταν η θέση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου», Νικόλα Καΐλη ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ένα αναμμένο τσιγάρο που υπάρχει για συγκεκριμένο λόγο σε μια παράσταση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κάτι άλλο που θα μειώσει τη συναισθηματική ένταση ή την ουσία του έργου. Καταλήγοντας, έκρινε ότι η περιορισμένη χρήση φλόγας επί σκηνής δεν θα είχε δραματικά αποτελέσματα.
Επιφυλάξεις για λόγους ασφαλείας
Με την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού, που καταψήφισαν τη συγκεκριμένη τροποποίηση, συντάχθηκε η δημοτική σύμβουλος, Θωμαή Μενδρινού. Το μέλος της μείζονος μειοψηφίας κατέστησε γνωστό ότι η χρήση γυμνής φλόγας και τσιγάρου ήταν ένα θέμα που είχε προβληματίσει και την ίδια κατά τον σχεδιασμό του Κανονισμού Λειτουργία του Θεάτρου. «Το πρόβλημα δεν είναι ένα απλό τσιγάρο» δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη μάλιστα στην περίπτωση παράστασης με μεγάλο αριθμό αναμμένων κεριών επί σκηνής που είχε ανησυχήσει τους υπαλλήλους του Θεάτρου. Καταλήγοντας, πρότεινε ο κανονισμός να παραμείνει ως έχει και η παραγωγή που θα επιμείνει στη χρήση φλόγας σε κάποια παράστασή της, να αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση κάποιας σκηνής. Ωστόσο, εμφανίστηκε βέβαιη ότι «καμία παραγωγή δεν θα ακυρώσει την παράστασή της στο νησί γι’ αυτό τον λόγο».
Με την άποψη της κ. Μενδρινού ταυτίστηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης ο οποίος εξήγησε πως αν και σεβόμενος το καλλιτεχνικό την πλευρά των καλλιτεχνών, δεν μπορεί να παραβλέψει το θέμα της ασφάλειας, ούτε να αψηφήσει τις θέσεις της κ. Λεονταρίτη και της κ. Δράκου. Ωστόσο, πρότεινε να εξετάζονται ξεχωριστά πρώτα από την Επιτροπή και έπειτα από το Δημοτικό Συμβούλιο οι περιπτώσεις σημαντικών παραστάσεων μεγάλης εμβέλειας που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και χρήση φλόγας ή τσιγάρου. «Εκεί μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση μελών της μείζονος μειοψηφίας, τα οποία δήλωσαν αντίθετα σε κάτι τέτοιο, που είτε θα σήμαινε την επιλεκτική τήρηση του κανονισμού και του νόμου είτε θα οδηγούσε σε πλήθος αντίστοιχων αιτημάτων.
Από την πλευρά της, η κ. Δράκου που εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω απουσίας της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, κατέστησε γνωστό ότι η Επιτροπή, αφού μελέτησε τους κανονισμούς έξι άλλων θεάτρων της χώρας, διαπίστωσε ότι ο Κανονισμός Λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων είναι ένας από τους πιο σωστούς, δυναμικούς και εμπεριστατωμένους. «Από την άλλη, για εμάς ο νόμος είναι ισχυρότερος του κανονισμού, έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους τους θεατρικούς ομίλους και πιστεύουμε ότι μπορούν να αποδώσουν ακόμη και τη φλόγα με διαφορετικό τρόπο», επεσήμανε η κ. Δράκου. Τέλος τόνισε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το Θέατρο Απόλλων δεν αποτελεί μόνο χώρο παραστάσεων αλλά και ένα διατηρητέο μνημείο που πρέπει να περιφρουρηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μερική τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Θεάτρου δεν εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρωταρχικό μέλημα η ασφάλεια επισκεπτών και χρηστών
16 Δεκ. 2019 - 6:19 - «Συμφωνούμε πλήρως με την ανάγκη τροποποίησής του»
12 Δεκ. 2019 - 6:26 - «Να αρθεί η διάκριση σε βάρος των μικρότερων παιδιών»
11 Δεκ. 2019 - 6:15 - Διαφύλαξη του πολιτιστικού «πνεύμονα» της Σύρου
15 Νοε. 2018 - 6:18 - “Ασκήσεις Τρυφερότητας”
11 Δεκ. 2024 - 10:56