Διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων για παιδιά στο πρόγραμμα του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2021

Αnima Απόκριες με… «μάσκες παντού»

  • Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:17

Η επιτυχία του χριστουγεννιάτικου εργαστηρίου του Animasyros που υλοποιήθηκε διαδικτυακά, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή μίας αντίστοιχης δράσης για παιδιά, στο πλαίσιο του online Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2021.

Οι παραδόσεις και το καρναβάλι της Σύρου ενώνονται φέτος στο επιγραμμικό εργαστήριο stop motion και cut-out animation με εκπαιδεύτρια τη νέα Ελληνίδα ανιμέιτορ Πολυξένη Κάτσαρη.

Την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, 15 συνολικά παιδιά από 9 έως 13 ετών, θα κληθούν να δημιουργήσουν εξ’ αποστάσεως τη δική τους pop-up αποκριάτικη μάσκα με απλά υλικά και μια έξυπνη ψηφιακή συσκευή (τηλέφωνο ή ταμπλέτα) με φόντο την πανέμορφη Σύρο.

Μετά το τέλος του εργαστηρίου, τα τελικά βίντεο των παιδιών, θα ενωθούν σε μια ταινία κινούμενης εικόνας. Το  εργαστήριο «Μάσκες Παντού» υλοποιείται  με  πρωτοβουλία και  χρηματοδότηση  του  Δήμου  Σύρου – Ερμούπολης. Πάγιος υποστηρικτής των εκπαιδευτικών δράσεων του Animasyros είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας zoom κατά τις ώρες 14:00 – 17:00, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδίδεται ζωντανά στη σελίδα του Animasyros στο Facebook, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους μικρούς φίλους του φεστιβάλ -από τη Σύρο και όχι μόνο- να το παρακολουθήσουν και να μάθουν  πώς να δημιουργήσουν τη δική τους κινούμενη μάσκα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 στο e-mail: education2@animasyros.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros», Βασίλης Καραμητσάνης τόνισε ότι οι νέοι σήμερα είναι πολύ ενημερωμένοι στο κομμάτι της ψηφιακής δημιουργικότητας και των ψηφιακών εναλλακτικών που πρέπει να έχουμε σε αυτή την περίοδο της πανδημίας.

Η μεγάλη ανταπόκριση των παιδιών στο online εργαστήρι «AnimaXmas 2020» αποτυπώνεται και στα απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου. Στη δράση συμμετείχαν διαδραστικά περισσότεροι από 15 μαθητές, καθώς υπήρχαν δύο και τρία παιδιά ανά οθόνη, ενώ περίπου 120 άτομα παρακολούθησαν ζωντανά το εργαστήρι μέσα από το Facebook. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε μια ψηφιακή κάρτα με τα έργα των συμμετεχόντων, την οποία και ο Δήμος απέστειλε στις επαφές του, ευχόμενος «χρόνια πολλά».

Το αποκριάτικο εργαστήρι που θα διεξαχθεί επίσης διαδικτυακά, λόγω των συνθηκών, έχει κοινή λογική και τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με το «AnimaXmas».

«Ένα ψηφιακό εργαστήριο, ουσιαστικά, δεν έχει τη χαρά της κοινωνικοποίησης και της κοινής δημιουργίας που έχει ένα ζωντανό εργαστήριο. Από την άλλη, βοηθάει πάρα πολύ τα παιδιά να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες. Επομένως, μπορεί να στερείται σχετικώς από τη μοναδική εμπειρία ενός εργαστηρίου με φυσική παρουσία, αλλά προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να φτιάχνουν δικές τους ψηφιακές δημιουργίες και μετά το εργαστήριο», σημειώνει ο κ. Καραμητσάνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ενός συμμετέχοντα στο χριστουγεννιάτικο εργαστήριο που έφτιαξε μόνος του μια πρωτοχρονιάτικη κάρτα και την έστειλε στις εκπαιδεύτριες, με τις οποίες διατηρεί επικοινωνία.

Όπως τόνισε, οι εκπαιδευτές του Animasyros διαθέτουν τεράστια εμπειρία και στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τη δράση του. Αυτή τη φορά, το Φεστιβάλ θα αξιοποιήσει την Πολυξένη Κάτσαρη, τη μία εκ των δύο νεαρών δημιουργών που κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο Pitching Forum του Animasyros  13 που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη «MIFA – Animation du Monde», το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός παγκοσμίως στο χώρο του animation.

Κυψέλη νέων δημιουργών… η Σύρος

Σύμφωνα με τον κ. Καραμητσάνη, τόσο το Animasyros όσο και η Σύρος γενικότερα, κατάφεραν να φτιάξουν μια θερμοκοιτίδα νέων δημιουργών. «Η Πολυξένη έχει έρθει στο φεστιβάλ και ως εθελόντρια και ως θεατής. Το 2016 μας έφτιαξε πρωτότυπα κινούμενα σχέδια για την εκπομπή «ανιμερτ» - υπενθυμίζεται ότι ένα επεισόδιό της ήταν αφιερωμένο στη Σύρο. Έκτοτε, κρατήσαμε έναν δημιουργικό διάλογο με την Πολυξένη και με αφορμή την πρόταση του Γραφείου Πολιτισμού για συμμετοχή μας στο online «Συριανό Καρναβάλι», προχωράμε τη συνεργασία μας ένα βήμα παραπέρα».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Animasyros εξηγεί ότι η ομάδα του φεστιβάλ ανυπομονεί να έρθει η στιγμή που θα συμμετέχει και πάλι στις δια ζώσης εκδηλώσεις του Καρναβαλιού. «Ελπίζουμε του χρόνου να γίνει πραγματικότητα και με την ομάδα του Syros by night να καταφέρουμε να κάνουμε μια επανάληψη της καρναβαλικής μας ομάδας», σημειώνει.

Πρεμιέρα της ταινίας «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη» στο Animasyros 14

Στο μεσοδιάστημα από τις Απόκριες έως και τη 14η διοργάνωση του Animasyros (22-26 Σεπτεμβρίου 2021), θα αποκαλυφθεί η νέα οπτική ταυτότητα του φεστιβάλ, ενώ παράλληλα θα βγει στον αέρα το επίσημο τρέιλερ του μικρού μήκους animated documentary «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη», μια παραγωγή του Animasyros με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Πρόκειται για μια ιστορία που απευθύνεται σε όλους και παρουσιάζει τον τόπο, τους κατοίκους και τις ασχολίες τους στο πέρασμα του χρόνου και δίνει τη δυνατότητα σύνθεσης επεξεργασίας της βασικής ιστορίας υπερτοπικά. Η ταινία που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενδέχεται να προβληθεί στην έναρξη του Animasyros 14 στο Θέατρο Απόλλων.

Η προσεχής διοργάνωση του Animasyros, μέρος του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021», θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα, ένα θεματικό αφιέρωμα στην ελευθερία μέσα από πολλές συνεργασίες, αφιέρωμα σε Μεσόγειους δημιουργούς στο πλαίσιο της Αγοράς και πολλές ακόμη εκπλήξεις.