Εκπαιδευτικό διαδικτυακό εργαστήρι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Το SIFF και οι μικροί φίλοι του «γιορτάζουν» το Καρναβάλι

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου προσκαλεί τους μικρούς φίλους του να γιορτάσουν μαζί τις Απόκριες μέσα από μία ενδιαφέρουσα δράση, προσαρμοσμένη στις τρέχουσες συνθήκες.

Στο πλαίσιο του Διαδικτυακού Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2021, το SIFF σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης διοργανώνει το κινηματογραφικό εργαστήριο με τίτλο «Μέρα Γιορτής».

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και θα διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου 2021 (15:00-17:00). Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Τον σχεδιασμό και την παραγωγή του εργαστηρίου έχει αναλάβει για το SIFF η Ζήνα Λεύκου, ειδικός της παιδαγωγικής κινηματογράφου.

Η «Μέρα γιορτής» αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος εργαστηρίων «Πρώτα καρέ» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στο πλαίσιο της θεματικής του «Off-Season /Εκτός εποχής».

Πρώτα καρέ

Συνεχίζοντας τα βήματα για την προώθηση της κινηματογραφικής εκπαίδευσης για νέους, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, έχει περάσει στην εφαρμογή μιας σειράς κινηματογραφικών εργαστηρίων με τίτλο «Πρώτα καρέ», τα οποία έχουν ως παιδαγωγική βάση τον συνδυασμό της θεωρίας με την πρακτική εξάσκηση. «Hands-on», απτές δραστηριότητες και κατασκευές αποσκοπούν στην εξύψωση της αισθητικής εμπειρίας, καθώς και στην κατανόηση της κινηματογραφικής δημιουργίας, της δομής και του περιεχομένου της, αλλά και του τρόπου που ακολουθείται για την πραγμάτωσή τους. Διευρύνοντας την αντίληψη των παιδιών για το κινηματογραφικό μέσο, τα εργαστήρια εστιάζουν στη μετάδοση των βασικών αρχών του σινεμά και τη δημιουργία οπτικοακουστικών έργων από τους ίδιους τους νέους και τα παιδιά.

Καρναβάλι σημαίνει γιορτή, όπου κι αν μας βρίσκει

Το SIFF καλεί τους μικρούς φίλους του να αφήσουν το σινεμά και την ταινία «Μέρα γιορτής» του αγαπημένου Ζακ Τατί να τους ταξιδέψει σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κωμικές στιγμές, πειράγματα, ρυθμό, μουσική. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα άθουν απίθανα πράγματα για τον κινηματογράφο και το είδος της σωματικής κωμωδίας, του μπουρλέσκ. Θα γνωρίσουν την κοινότητα του χωριού της Γαλλίας, θα παρατηρήσουν τη ζωή εκείνη την εποχή και θα σκεφτούν τη σημασία των γιορτών και συγκεντρώσεων της δικής τους κοινότητας, γνωρίζοντας την ιστορία τους μέσα από αρχειακό υλικό.

Στο τέλος, θα στήσουν ένα κινηματογραφικό σύμπαν ολόδικό τους και θα σχεδιάσουν την πιο όμορφη γιορτή για όλες και όλους.

Το κινηματογραφικό εργαστήριο «Μέρα γιορτής» υπό την καθοδήγηση της Ζήνας Λεύκου, εισηγήτριας/εμψυχώτριας, ειδικού της παιδαγωγικής κινηματογράφου, αποτελείται από τρία μέρη: Αρχικά, την παρακολούθηση της ταινίας Μέρα γιορτής / Jour de fête (1947) του Ζακ Τατί, διάρκειας 1 ώρας και 11 λεπτών, που θα σταλεί στους συμμετέχοντες πριν από το εργαστήρι. Θα δούμε, όμως, και στην διάρκειά του, επιλεγμένα αποσπάσματα. Ακόμη, την ανακάλυψη αρχειακού υλικού, τόσο από ταινίες του είδους μπουρλέσκ, όσο και από οπτικοακουστικό υλικό από μεγάλες γιορτές και συγκεντρώσεις σε διάφορα μέρη στον κόσμο και φυσικά στη Σύρο. Τέλος, τη φαντασία και δημιουργικότητα των παιδιών, για να δημιουργήσουν όλες και όλοι μαζί το δικό τους κινηματογραφικό σύμπαν.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μπροστά τους μερικά λευκά χαρτιά, ένα μολύβι και μπογιές. Τα υπόλοιπα θα βρίσκονται στην οθόνη του υπολογιστή. Και φυσικά, τη διάθεσή τους να γιορτάσουν μαζί, έστω κι αν βρίσκονται μακριά.

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος στο e-mail (zina@syrosfilmfestival.org) ολοκληρώνονται σήμερα.

 

Λοιπές e-δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Το πρόγραμμα του Διαδικτυακού Συριανού Καρναβαλιού δε σταματά εδώ, αφού φροντίζει καθημερινά να μας μεταδίδει τη μαγεία του μέσα από νέες αναρτήσεις και όμορφες συνεργασίες.

  • Το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έθιμα που περνά από γενιά σε γενιά. Όλοι, λίγο-πολύ, έχουν πετάξει την Καθαρά Δευτέρα έναν χαρταετό. Το‘’Στεφανωτό’’ όπως λένε στην Σύρο, είναι κατασκευασμένο σε σχήμα, αχλάδι.Σύμφωνα με Λαογραφική έρευνα και δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρωτοκατασκευάστηκε στην Σύρο και μάλιστα στην Άνω Σύρο. Πιθανότατα το έθιμο αυτό να ήρθε από την Σμύρνη όπου εκεί το ονόμαζαν Σμυρνάκι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδος έχει διαφορετικό σχήμα και το ονομάζουν Χαρταετό. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατασκευή του ήταν μια πολύωρη διαδικασία και τα προηγούμεναχρόνια σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη, υπήρχαν δεκάδες κατασκευαστές του παραδοσιακού στεφανωτού.

Το ‘’ραντεβού’’ για την αναβίωση του εθίμου και το πέταγμα του στεφανωτού, είχε την τιμητική του την καθαρά Δευτέρα στα μοναδικά τότε κούλουμα της Σύρου στα Λαζαρέτα. Κούλουμα γινόντουσαν επίσης στην Άνω Σύρο την Καθαρή Τετάρτη για τους Καθολικούς, στην περιοχή Βαποράκι.

Υπήρχε ανταγωνισμός, ποιος θα έχει το καλύτερο στεφανωτό. Ποιος θα το πετάξει, ποιος θα το "καλουμάρει" όπως έλεγαν οι παλιοί πιο ψηλά. Ανταγωνισμός επίσης υπήρχε, για τοποιος θα κάνει το μεγαλύτερο στεφανωτό, το οποίο ονομάζονταν "Καπλάνα".

Στο πλαίσιο των φετινών διαδικτυακών εκδηλώσεων του Συριανού Καρναβαλιού αναρτήθηκε χθες ένα βίντεο με την επιμέλεια του Παραδοσιακού Εργαστηρίου Σύρου «Άρωμα Παράδοσης» που φιλοδοξεί να μας μυήσει στην τέχνη της κατασκευής στεφανωτού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Σολάρης και ο άνθρωπος που βοήθησε στην έρευνα Λευτέρης Βλάχος μοιράζονται τις γνώσεις τους με μικρούς και μεγάλους, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβίωση αυτού του εθίμου.

 

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικτυακή δράση «Φαντάσου το καρναβάλι σου» που προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά να φανταστούν, να αισθανθούν και να δημιουργήσουν το Συριανό Καρναβάλι και τις Απόκριες, με όποια εικαστική τεχνική επιθυμούν. Οι δημιουργίες, ατομικές ή ομαδικές, αποστέλλονται στο e-mail: politismos@syros-ermoupolis.gr και θα αναρτώνται στη σελίδα του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σούρης” στο Facebook έως και την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021.

 

  • Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού και την υποστήριξη του Δήμου Σύρου Ερμούπολης παρουσιάζει την Διαδικτυακή Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας των μελών της με θέμα το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2021