Ο θεσμός των Μικρών Ελεύθερων Βιβλιοθηκών στη Σύρο «έκλεισε» τρία χρόνια

Ο εγκλεισμός δημιουργεί αναζητήσεις και ερεθίσματα

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την εμφάνιση της πρώτης μικρής ελεύθερης βιβλιοθήκης, που έτυχε θερμής ανταπόκρισης, ανοίγοντας σταδιακά το δρόμο για την καθιέρωση και εξέλιξη ενός αγαπημένου θεσμού στο νησί της Σύρου.

Η πρωτοβουλία της υπεύθυνης της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, Άννας Ρούσσου αγκαλιάστηκε γρήγορα από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, φυτεύοντας το σπόρο για τη δημιουργία πολλών φιλαναγνωστικών «σταθμών» σε ολόκληρη την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το πρώτο σπιτάκι έξω από την αγροικία Ρούσσου στη Βάρη οδήγησε στην τοποθέτηση δύο ακόμη μικρών και καλαίσθητων βιβλιοθηκών στο Νοσοκομείο και το Φαρμακείο της Βάρης, ενώ σήμερα, το νησί διαθέτει συνολικά 16 βιβλιοθήκες που εκτείνονται από την πλατεία Μιαούλη και το Μάννα, μέχρι τον Μέγα Γυαλό, την Ποσειδωνία, τα Χρούσσα και τον Πάγο.

Η δράση υποστηρίζεται τόσο από φορείς που βοηθούν στην φιλοτέχνηση των Βιβλιοθηκών, όπως οι Πρόσκοποι Σύρου, όσο και από τους κατοίκους που προσφέρουν παλιά βιβλία για τον εμπλουτισμό τους. Εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη των Κοινοτήτων του νησιού που με χαρά επιδεικνύουν σημεία των περιοχών τους για να τοποθετηθεί μία μικρή βιβλιοθήκη. Αξίζει να σημειωθεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατόπιν εισήγησης της Κοινότητας Ερμούπολης την τοποθέτηση μικρών βιβλιοθηκών στις παιδικές χαρές του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας» και των Πευκακίων. Ωστόσο, λόγω της συνθήκης του κορωνοϊού, η δράση δεν έχει υλοποιηθεί.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των τριών χρόνων, η κ. Ρούσσου δημιούργησε επετειακές πέτρες και σελιδοδείκτες τις οποίες θα προσφέρει στους υποστηρικτές της δράσης. Τα αναμνηστικά αυτά δώρα θα τοποθετούνται σταδιακά στις μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες του νησιού, που ειδικά την περίοδο του εγκλεισμού και της στασιμότητας, προσφέρει στο μυαλό μας την ευκαιρία να ταξιδέψει.