Συνεργασία μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

«Ταξίδι στις θάλασσες της Εθνικής Κληρονομιάς»

Η συμβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας στην Ελληνική Επανάσταση και στη μετέπειτα αποκατάσταση του Ελληνικού Κράτους με σημείο αναφοράς το θρυλικό ιστιοφόρο «Ευαγγελίστρια» αποτελεί κύριο σκοπό του έργου «1821-2021, Ταξίδι στις θάλασσες της Εθνικής Κληρονομιάς», που πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Δήμο Μυκόνου.

Υπενθυμίζεται πως, οι Δήμοι όλης της χώρας προσκλήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να ενταχθούν στον Άξονα Προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021».

Τα έργα και οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα αποσκοπούν στην ανάδειξη του ιστορικού έπους, ως μέρος του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Στην Ελλάδα του 2021, η αξιοποίηση των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των τεκμηρίων της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας του 1821, συμβάλλει στην προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού.

Ως εκ τούτου, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», θα υλοποιηθούν έργα επιστημονικής τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς για την παραγωγή ψηφιακών εικονικών εκθέσεων, που θα απαρτίζονται από πολιτιστικά αντικείμενα, που θα ανήκουν σε διαφορετικά μουσεία ή χώρους, και θα διατίθενται είτε μέσω του διαδικτύου είτε με τη μορφή ηλεκτρονικών εκδόσεων. Επίσης, προβλέπεται η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους χώρους, που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση, και αξιοποίηση του διαδικτύου και της τεχνολογίας για την προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, μέσω πολυγλωσσικών εφαρμογών, με εικονικές πολιτιστικές διαδρομές στο διαδίκτυο. Παράλληλα, προωθείται η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, συμβάλλοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας των προορισμών, που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση.

Δωρεά ποσοστού 50% του σκάφους «Ευαγγελίστρια» στον Δήμο

Στο πλαίσιο κατάθεσης της πρότασης «1821-2021, Ταξίδι στις θάλασσες της Εθνικής Κληρονομιάς», ο Δήμος Μυκόνου υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, που λειτουργεί στη Μύκονο από το 1985, με σκοπό τη διατήρηση, προβολή και μελέτη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης και ειδικότερα την εξέλιξη και δραστηριότητα του εμπορικού πλοίου, κυρίως στo χώρο του Αιγαίου.

«Ναυαρχίδα» των προτεινόμενων δράσεων είναι η ανακατασκευή του ιστορικού ξύλινου ιστιοφόρου «Ευαγγελίστρια», ενός εκ των τελευταίων γνήσιων αιγαιοπελαγίτικων σκαριών, που ναυπηγήθηκε στη Σύρο το 1940 από τον περίφημο καραβομαραγκό Μαυρίκο για λογαριασμό του Μυκονιάτη καραβοκύρη Αντώνη Μπόνη. Έχει μεταφορική ικανότητα 90 τόνων, μήκος 20,15 μ., πλάτος 6,40 μ. και ιστία συνολικής επιφάνειας 220 τετραγωνικών μέτρων.

Είναι στελάδο, με ικανή καμπύλωση στην κουβέρτα για να διώχνει τα νερά από τις ισχυρές θάλασσες, με ξωκλάδισμα στην πλώρη και ελαφρά μάγουλα , ενώ στην πρύμνη η στέλα του αφήνει λίγα απόνερα. Eίναι προσεγμένο στις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες και πολλές από αυτές δεν εφαρμόζονται πια.

H αίσθηση της καλής πλευστότητας είναι έντονη στη μορφή του σκάφους, ενώ το σχήμα του παρουσιάζει κλασικές ναυπηγικές αναλογίες. Το πλοίο χρησιμοποιούνταν για να εκτελεί μεταφορές, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των νησιών του Αιγαίου, ενώ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της Μυκόνου κατά τον προηγούμενο αιώνα.

Για αρκετές δεκαετίες, το σκάφος παρέμενε εγκαταλελειμμένο και με πρωτοβουλία και πόρους της Δημοτικής Αρχής Μυκόνου και του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου, ανακατασκευάστηκε και επέστρεψε στη βάση του, πλήρως ανακαινισμένο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το 50% του σκάφους «Ευαγγελίστρια» που κατέχει το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου θα περιέλθει στον Δήμο Μυκόνου, εφόσον εγκριθεί η πρόταση «1821-2021, Ταξίδι στις θάλασσες της Εθνικής Κληρονομιάς» από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Δράσεις του έργου

Οι τομείς που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου θα αφορούν ιστορικά σημεία σταθμούς όπως:

• Παρουσίαση της Ναυπηγικής – Κέντρα Ναυπηγικής στο Αιγαίο στην περίοδο της Τουρκοκρατίας

• Ο ρόλος της Ναυτιλίας στην Ελληνική Επανάσταση

• Η συμβολή της Μαντώ Μαυρογένους, του Φραγκιά Φαμέλη και του πειρατή Μερμελέκα στην Ελληνική Επανάσταση, περίοδο 1821 πριν και μετά. Κεντρική μορφή της παρουσίασης θα είναι η Μαντώ Μαυρογένους η οποία ως Μυκονιάτισσα, ανέπτυξε πρωταγωνιστικό ρόλο και δράση στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

• Δρόμοι του εμπορίου και η μετέπειτα συμβολή στη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Εκτός από την ανακατασκευή του σκάφους «Ευαγγελίστρια», το έργο περιλαμβάνει επίσης την ψηφιοποίηση υλικού, καθώς και τη συγκέντρωση, αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση σημαντικών ντοκουμέντων. Θα επιλεγούν ιστορικά γεγονότα με αφετηρία τη ζωή και τη δράση της Μαντώς Μαυρογένους στο νησί της Μυκόνου, ενώ θα δοθεί έμφαση στο ρόλο της ίδιας και γενικότερα των Μυκονιατών στην Ελληνική Επανάσταση. Σχεδιάζεται μάλιστα, συγγραφή κειμένων, αφήγηση και ηχογράφηση αυτών με την παράλληλη τρισδιάστατη οπτικοποίηση για την προβολή σε κινητά και tablets.

Επιπλέον, θα αναπτυχθεί για τους φυσικούς και διαδικτυακούς επισκέπτες μια εφαρμογή ψηφιακής ηχητικής ξενάγησης, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Θα αναπτυχθούν διαδραστικές πολιτιστικές δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια (διαλέξεις, οργανωμένες επισκέψεις μαθητών, περιοδικές εκθέσεις) με αντικείμενο αναφοράς την Ελληνική επανάσταση και τη συμβολή του ελληνικού στόλου.

Τέλος, ο Δήμος θα προμηθευτεί και θα τοποθετήσει ενημερωτικές οθόνες στο σημείο όπου θα βρίσκεται αγκυροβολημένο το σκάφος, καθώς επίσης και στο Δημαρχείο της Μυκόνου.