Δράσεις και εκδηλώσεις, με στόχο την προβολή του νησιού, της λαϊκής κληρονομιάς του και του ιδιαίτερου τοπίου του

Η Αμοργός των πρωτότυπων ιδεών

  • Δευτέρα, 5 Απριλίου, 2021 - 06:17

Παρά την πανδημία, με στοχευμένες δράσεις και το έμπρακτο ενδιαφέρων των φίλων της Αμρογού, το νησί έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει και να προβληθεί μέσα από δύο ιδιαίτερες εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2021.

Δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια αναμένεται να πραγματοποιηθούν, άνευ απροόπτου, στο Δήμο Αμοργού, με επίκεντρο τον φυσικό πλούτο και το μοναδικό τοπίο του νησιού. Οι δύο δράσεις, πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2021, με φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς και συμμετέχοντες, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί και το δημοτικό κάμπινγκ, προκειμένου να φιλοξενήσει μέρος των δράσεων, αλλά και τους εκπαιδευόμενους.

Η συζήτηση για τις δύο αυτές δράσεις πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού, με τον Δήμαρχο, κ. Ελευθέριο Καραΐσκο, να τονίζει πως ο Δήμος έχει τη βούληση να στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, καθώς τονώνουν την κίνηση του νησιού και μάλιστα εκτός σεζόν, ενώ παράλληλα προβάλλουν και προάγουν τη γνώση, γύρω από την λαϊκή τέχνη και κληρονομιά του νησιού.

Γαλλικοί πανεπιστημιακοί φορείς στην Αμοργό

Η μία εκ των δύο πρωτοβουλιών που εγκρίθηκαν από το Δήμο, προέρχεται από την κ. Ντόρα Σταλίδου, φίλη της Αμοργού και κάτοικος Γαλλίας, η οποία με επιστολή της προς το Δήμαρχο, την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και την εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο – υπεύθυνη για το Δημοτικό Κάμπινγκ, κ. Ελευθερία Ψυχογυιού, αιτήθηκε από το Δήμο να χορηγήσει την αιγίδα του και τη στήριξή του σε ένα ερευνητικό – παιδαγωγικό εργαστήρι το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με Γαλλικούς πανεπιστημιακούς φορείς, το οποίο απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες Έλληνες και Γάλλους, με στόχο την εμβάθυνση και την ανάπτυξη των εργαλείων και τεχνικών ικανοτήτων τους.

Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού αιτήθηκε επίσης από το Δήμο την υποστήριξή του, την παραχώρηση χώρου (ανοικτού ή κλειστού) για την πραγματοποίηση των τριών εργαστηρίων, ιδανικά ενός χώρου εντός του Δημοτικού Κάμπινγκ, ο οποίος θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος καθημερινά για τις 10 ημέρες διάρκειας των εργαστηρίων, όπως και τη φιλοξενία στο δημοτικό κάμπινγκ στα Κατάπολα, των 25 σπουδαστών, καθώς η υλοποίηση της δράσης θα γίνει εκτός τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα υπάρξει συνεχής επικοινωνία με την κ. Σταλίδου, προκειμένου να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν η πραγματοποίηση του εργαστηρίου και μέσω των ενδιαφερόμενων τοπικών επιχειρηματιών του νησιού.

Ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς

Περαιτέρω, συζητήθηκε και το αίτημα της ΑΜΚΕ “Το Μιτάτο της Αμοργού” στο πλαίσιο των δράσεών της για την ανάδειξη και διατήρηση της λαϊκής Αμοργιανής κληρονομιάς και των παραδοσιακών τεχνών, για τη διοργάνωση Εργαστηρίου Ξερολιθιάς στην Αμοργό με τίτλο “Η Αμοργιανή Μαστοριά’.

Το εν λόγω εργαστήριο θα λάβει χώρα στην Αμοργό από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 σε σημεία του σηματοδοτημένου μονοπατιού 4, σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες των κείμενων ιδιοκτησιών. Στα σημεία αυτά, τμήματα των αναβαθμίδων έχουν καταστραφεί και η επισκευή τους κρίνεται απαραίτητη για την ασφαλή χρήση του μονοπατιού, προσφέροντας ταυτόχρονα και μία εξαιρετική ευκαιρία για τη διεξαγωγή εργαστηρίου της τέχνης της ξερολιθιάς, όπου οι εμπειρότεροι τεχνίτες θα διδάξουν την τέχνη σε νεότερους.

Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι κατά βάση εκπαιδευτικός, τόσο για τους νέους τεχνίτες, όσο και για μαθητές εξ αρχής της τέχνης, προκειμένου να γνωρίσουν τις παραδοσιακές τέχνες, αλλά και τη σημασία των αναβαθμίδων για το περιβάλλον του νησιού, όπως επίσης και για το ρόλο που έχουν παίξει οι ‘πετράδες” της Αμοργού στη διαμόρφωση του Αμοργιανού τοπίου.

Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, η εταιρεία αιτήθηκε με αίτημά της προς το Δήμο να χορηγήσει την αιγίδα του, προσκαλώντας παράλληλα το Δήμαρχο να απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών, το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Οι εργασίες του εργαστηρίου θα συμπληρωθούν επίσης από ομιλίες, που θα πραγματοποιήσουν η Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Θεοδώρα Πετανίδου, αλλά και μέλη της Ομάδας “Μπουλούκι”, η οποία αποτελείται από νέους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς που ειδικεύονται στις παραδοσιακές τέχνες και υλικά, με δράση σε όλη την Ελλάδα.

Live-streaming συναυλία στο λιμάνι των Καταπόλων

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως παρά την πανδημία, η Αμοργός συνεχίζει να επενδύει στον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις, οι οποίες τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά της διάδοσης της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, είναι και η live streaming συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική προβλήτα του λιμένα των Καταπόλων από την αγαπημένη τραγουδίστρια, Ματούλα Ζαμάνη, στις 11 Απριλίου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της μετάδοσης του covid-19 και προστασίας της δημόσιας υγείας και θα μεταδοθεί μέσω live streaming από ψηφιακή πλατφόρμα και με στιγμιότυπα σε youtube, internetradio, facebook, instagram κλπ. Υπολογίζεται ότι για τις ανάγκες της συναυλίας θα μετακινηθούν στο νησί 25 άτομα τα οποία θα έχουν υποβληθεί σε test covid-19 πριν την αναχώρηση τους από την Αττική, θα υποβληθούν σε νέο test στο Κ.Υ Αμοργού και θα διαμείνουν πολύ κοντά στον χώρο διεξαγωγής της συναυλίας, προς αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με τουριστική προέκταση, το οποίο κρίνεται ότι θα τύχει μεγάλης επικοινωνιακής προβολής. Επιπλέον θα προβάλλει την Αμοργό ως ένα τόπο που γεννιούνται δημιουργικές ιδέες. Η δε προβολή της εκδήλωσης περιλαμβάνει διαφήμιση, ραδιόφωνο, τηλεόραση, sites, εφημερίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δελτία τύπου, φωτογραφίες, λογότυπο, βίντεο, κ.ά.

 

Ετικέτες: