Έντονη διαφωνία στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τον ρόλο και τη λειτουργία της Επιτροπής Πολιτισμού Δήμου – Σύρου Ερμούπολης

Περί απαξίωσης… ο λόγος

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης η συμμετοχή του Βιομηχανικού Μουσείου στον διαδικτυακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 με την πραγματοποίηση ενός μίνι κονσέρτου στον εξωτερικό του χώρο, το οποίο θα μεταδοθεί μέσω live streaming.  

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, καθώς μετά την εισήγηση του θέματος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Κοσμάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δε ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής Πολιτισμού, στην οποία μετέχει και ο ίδιος, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Δ. Κοσμάς: «Η Επιτροπή θα πρέπει να συνεδριάζει»

Σχολίασε μάλιστα ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που, όπως τόνισε, θα μπορούσε να συνεισφέρει στον σχεδιασμό περισσότερων δράσεων τόσο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και το Βιομηχανικό Μουσείο όσο και γενικότερα. Ως εκ τούτου, ο κ. Κοσμάς έκανε λόγο για απαξίωση της Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη σχέση με την τέχνη και ισχυρή άποψη. Καταλήγοντας, παρακάλεσε από δω και στο εξής, να λαμβάνονται αποφάσεις μέσα από την Επιτροπή, θεωρώντας πως είναι σημαντικό να κατατίθενται γνώμες και προτάσεις από όλα τα μέλη με στόχο το καλύτερο για το νησί μας και τον πολιτισμό του.

Αλ. Λεονταρίτη: «Ο πολιτισμός του νησιού δεν έχει μείνει πίσω»

Έκπληκτη με την τοποθέτηση του κ. Κοσμά, δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία θέλησε να δώσει τη δική της απάντηση. Η ίδια κατέστησε γνωστό ότι η Επιτροπή Πολιτισμού συνεδρίασε τελευταία φορά για την έγκριση των διαδικτυακών αποκριάτικων δράσεων. Έπειτα ενημέρωσε το σώμα, πως οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για την 25η Μαρτίου ήταν μια παραγωγή του Μουσείου Ναυτικής Ιστορίας, το οποίο απέστειλε βίντεο με έτοιμη διαδικτυακή διάλεξη και ξενάγηση από στελέχη του, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί και να προβληθεί από το Τμήμα Πολιτισμού. Σημείωσε πως επρόκειτο για μία δράση χωρίς έξοδα από το Δήμο, που ουσιαστικά δεν απαιτούσε επίσημη έγκριση. Αναφορικά με την πρόσκληση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων για συμμετοχή στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διευκρίνισε ότι η εν λόγω πρόταση εστάλη πριν μερικές μέρες, συνεπώς επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες ούτως ώστε ο Δήμος να είναι εντός της σχετικής προθεσμίας. Τέλος, εξήγησε ότι το Τμήμα Πολιτισμού βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίες του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021» και έχει να διαχειριστεί έναν μεγάλο όγκο αιτημάτων αλλά και πολλά προβλήματα που προκύπτουν από ματαιώσεις, αναβολές και ανασφάλειες των διοργανωτών. Καταλήγοντας, επεσήμανε πως η ίδια δεν έχει απαξιώσει ποτέ ούτε την Επιτροπή Πολιτισμού, ούτε το κάθε μέλος ξεχωριστά.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοσμάς ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κ. Ρόζα Ξανθάκη που συμμετέχουν από τη μείζονα μειοψηφία στην Επιτροπή Πολιτισμού δεν είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται είτε στην Επιτροπή είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, έκρινε απαραίτητη την πραγματοποίηση συνεδριάσεων της Επιτροπής ώστε να ακούγονται και οι φωνές ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στον πολιτισμό της Σύρου.

Συμπληρωματικά, η κ. Λεονταρίτη τόνισε ότι τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν καταθέσει έως τώρα κάποια πρόταση, ούτε έχουν επικοινωνήσει έστω τηλεφωνικά για να μοιραστούν με την ίδια μια ιδέα. Επίσης, ανέφερε ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ήταν από τους ελάχιστους δήμους της Ελλάδας που έκαναν εκδηλώσεις τόσο για την 25η Μαρτίου και την περίοδο των Αποκριών όσο και για τα Χριστούγεννα, ενώ παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε από πέρυσι, σχεδιάστηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα για τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020. «Θεωρώ ότι ο Δήμος μας δεν έχει μείνει πίσω στον πολιτισμό», κατέληξε η κ. Λεονταρίτη.