Αλλαγές στον σχεδιασμό του πολιτιστικού προγράμματος της Σύρου θα επιφέρουν τα νέα δεδομένα για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων από το τέλος Μαΐου

Μεγάλη η ανασφάλεια των διοργανωτών

Με μεγάλη ανυπομονησία, κοινό, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος αναμένουν την επανεκκίνηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη θα γίνει σταδιακά εντός του επόμενου μήνα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες, η Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αρχή θα γίνει με τις μουσειακές υποδομές της χώρας, που λίγο πριν τις 15 Μαΐου θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους για να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Κατέστησε επίσης γνωστό πως, η ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων σχετικά με τις δραματικές και καλλιτεχνικές σχολές. Το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους θα δοθεί κατά τη διάρκεια του μήνα. Καταλήγοντας, η κ. Μενδώνη επεσήμανε πως, τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου θα ανοίξουν και οι εξωτερικοί χώροι θεάματος και ακροάματος. Τα μέτρα που θα ακολουθούνται για τη διεξαγωγή του συνόλου των πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα είναι αντίστοιχα με εκείνα του προηγούμενου καλοκαιριού (2020).

Κατά συνέπεια, λοιπόν, φαίνεται πως για ένα ακόμη καλοκαίρι θα επιτρέπεται –για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας- η διεξαγωγή εκδηλώσεων μόνο σε υπαίθριους χώρους, εξέλιξη που μοιραία θα αλλάξει και φέτος τα σχέδια πολλών διοργανωτών.

Άμεση ανάγκη για plan b

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» φιλοξενείται διαχρονικά μεγάλος αριθμός φεστιβάλ που χρησιμοποιούν το ιστορικό Θέατρο Απόλλων για το σύνολο ή μέρος των παραστάσεών τους. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Φεστιβάλ Χορωδιών Ερμούπολης, το Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Tango, το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, το Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros». Στο πλαίσιο του έγκαιρου σχεδιασμού του φετινού πολιτιστικού προγράμματος στη Σύρο, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Τμήματος Πολιτισμού έχει ήδη εγκρίνει τις ημερομηνίες και τους χώρους διεξαγωγής των φεστιβαλικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, οι υπεύθυνοι καλούνται να προβούν σε άμεσες τροποποιήσεις και ειδικότερα στη διαμόρφωση εναλλακτικών πλάνων προκειμένου να καταφέρουν να υλοποιήσουν τις δράσεις τους, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα.

«Η αλήθεια είναι ότι, υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε τις διοργανώσεις των προηγούμενων ετών που όλοι είχαμε συνηθίσει», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη. Καθιστά δε γνωστό, ότι λόγω της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που επικρατεί, κάποιοι διοργανωτές ζήτησαν το προηγούμενο διάστημα αλλαγή χώρων και ημερομηνιών. Όπως όλα δείχνουν, τα αιτήματα αυτά θα αυξηθούν προσεχώς, καθώς οι σκέψεις όλων θα ακολουθήσουν αναγκαστικά διαφορετική διαδρομή, προκειμένου οι «απώλειες» σε πολιτιστικό επίπεδο να είναι λιγότερες ή και μηδενικές συγκριτικά με πέρυσι. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις ημέρες του Πάσχα.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Λεονταρίτη, το Τμήμα Πολιτισμού δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή τον σχεδιασμό του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021». Ωστόσο, λόγω των μεταβολών που πιθανόν θα προκύψουν, σκέψη της υπηρεσίας είναι να μην προχωρήσει στην έκδοση εντύπου, αλλά στην ηλεκτρονική ανάρτησή του, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαρκούς ενημέρωσης και επικαιροποίησης των εκδηλώσεων. «Προς το παρόν, περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εισηγήσεις για να συνεδριάσει η Επιτροπή Πολιτισμού στα μέσα Μαΐου και στη συνέχεια να καταθέσουμε το πρόγραμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σίγουρα δεν θα είναι ένα πρόγραμμα κανονικό, όπως ήταν κατά το παρελθόν, καθώς πολλοί υποβάλλουν τις προτάσεις τους, παίρνουν ημερομηνίες, το ξανασκέφτονται και τις αλλάζουν», εξηγεί η αρμόδια Αντιδήμαρχος.  

Ματαίωση του Χορωδιακού Φεστιβάλ Ερμούπολης για 2η συνεχή χρονιά

Μία από τις διοργανώσεις που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα απολαύσουμε ούτε φέτος είναι το 9ο Φεστιβάλ Χορωδιών Ερμούπολης, που σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό ανοίγει το πρόγραμμα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων της Σύρου στις 4 Ιουνίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι, το φεστιβάλ με την υπογραφή του Μουσικού Ομίλου Σύρου, που διεξάγεται ετησίως στο Θέατρο Απόλλων, δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μ.Ο.Σ., Γιάννη Αργυρίου «ούτε φέτος φαίνεται εφικτή η διεξαγωγή του», ακόμη κι αν υπάρχει η δυνατότητα «μετακόμισής» του σε κάποιον εξωτερικό χώρο. Όπως δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη», πέρα από το μικρό ενδιαφέρον συμμετοχής που έχει εκδηλωθεί από χορωδίες άλλων περιοχών, λόγω του φόβου μετακίνησης, η Χορωδία του Ομίλου δεν έχει προετοιμαστεί καθόλου για τις εκδηλώσεις της, καθώς δεν γίνονται πρόβες για έναν περίπου χρόνο. «Το χορωδιακό φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο στις αρχές Ιουνίου και το χορωδιακό αφιέρωμα στον Γιώργο Χατζηνάσιο, στα τέλη Ιουλίου. Ελπίζω να περάσει αυτή η μπόρα και να μπούμε σε κάποιον ρυθμό, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να παρουσιάσουμε τις εκδηλώσεις μας το φθινόπωρο», τονίζει ο κ. Αργυρίου.

Την ίδια στιγμή, κάποια άλλα φεστιβάλ έχουν ήδη περάσει σε plan b με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης που για τα μαθήματα και την παρουσίαση των κιθαριστικών αγώνων της 27ης διοργάνωσής του έχει αιτηθεί τον εξωτερικό χώρο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η χρήση του Θεάτρου Απόλλων.  

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η αυλαία του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021» θα ανοίξει με την έκθεση “Καταγραφές” της ζωγράφου Λιζέτας Βασιλειάδη, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη και του επιμελητή της έκθεσης Γιώργου Αλτουβά, στις 5 Μαΐου στον –κλειστό για το κοινό- εκθεσιακό χώρο και θα μεταδοθούν μέσω live streaming. Το βίντεο θα παραμείνει διαθέσιμο στο διαδίκτυο για όσο καιρό επιθυμεί η καλλιτέχνης.