Καλλιτέχνες που πειραματίζονται με τις νέες φόρμες της οπτικοακουστικής τέχνης θα ανταμώσουν και θα σχεδιάσουν «Βιώσιμα Περιβάλλοντα»

Εξερεύνηση νέων δημιουργικών δρόμων στη Σίκινο

Το Little Islands Festival, η γιορτή οπτικοακουστικών τεχνών με τόπο διεξαγωγής τη Σίκινο και τη διάθεση να συνδέει όλο και περισσότερα μικρά ελληνικά νησιά, επιστρέφει δυναμικά τον Αύγουστο έχοντας ως κεντρικό θέμα τα "Βιώσιμα Περιβάλλοντα".

Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 23 Αυγούστου 2021, τοποθετεί στο επίκεντρο των δράσεών της, το πλαίσιο που έχει επιλέξει ο καθένας μας να κινείται αλλά και την επίδραση του περιορισμού σε ένα μη βιώσιμο περιβάλλον. Ένα θέμα αποδεδειγμένα επίκαιρο αλλά και ιδιαίτερα επώδυνο τον τελευταίο χρόνο για όλους μας. Μέσα από την τέχνη και την τεχνολογία, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν νέους δρόμους για να εμπνευστούν, να διαλέξουν και να σχεδιάσουν μαζί νέα περιβάλλοντα, δημιουργικά, όμορφα, και επιτέλους βιώσιμα.

Το «Little Islands Festival» είναι ένα νέο φεστιβάλ για ανθρώπους, τόπους, ιδέες και εικόνες. Ο θεσμός επιδιώκει να λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ των νησιών και της σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας, να υποστηρίξει καλλιτέχνες της τοπικής κοινότητας αλλά και κάθε τόπου και να αναδείξει την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την ομορφιά και τη δύναμη, των μικρών κοινοτήτων ανά τον κόσμο.

Οι διοργανωτές του θέλουν να είναι μέρος του τόπου αλλά και κομμάτι του ταξιδιού, όπως κάθε μικρό νησί. Έτσι, κάθε χρόνο επιλέγουν μια νέα ιστορία να διηγηθούν, μια νέα διαδρομή να ανακαλύψουν, ένα νέο ξεκίνημα να συνδεθούν με ανθρώπους και συναισθήματα.

Σε συνεργασία με καλλιτέχνες που πειραματίζονται με τις νέες φόρμες της  οπτικοακουστικής τέχνης, ενισχύουν τη δημιουργική κοινότητα, ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων και υποστηρίζουν ενεργά την αλληλεπίδραση μεταξύ τόπου, καλλιτεχνών και επισκεπτών.

Παράλληλα, με τις δράσεις του φεστιβάλ, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και τις ανοιχτές ομιλίες, στοχεύουν στην εκπαίδευση παιδιών και εφήβων που κατοικούν στα μικρά νησιά και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σε θέματα τέχνης και τεχνολογίας.

To πρόγραμμά του,  φιλοξενεί μια ευρεία γκάμα έργων που φέρουν τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού μέσου, όπως: installations, mapping projection, vj art, video art, VR, performances, animation, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, πειραματικό κινηματογράφο και workshops.

Το «Little Islands Festival» όχι μόνο προτρέπει τον επισκέπτη να μάθει κάτι για τον τόπο που βρίσκεται αλλά επιπλέον τον κινητοποιεί να ακολουθήσει μια διαδρομή ανακαλύπτοντας τον βιωματικά, κάποια πλατεία του οικισμού, κάποιο σοκάκι, κάποια αυλή μιας βυζαντινής εκκλησίας  μπορεί να αποκαλύψει μια άλλη διάσταση με ήχους και εικόνες, που μεταμορφώνει τη βόλτα σε μια διαδραστική εμπειρία. Ως εκ τούτου, πρόκειται για ένα σύγχρονο πολυσυλλεκτικό πανηγύρι, που ανακαταλαμβάνει το δημόσιο χώρο και δημιουργεί νέα τοπία σε παλιούς τόπους.

Creative Islands & New Media

 

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΝΗΣΟΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΣΑ (Α.M.K.Ε.)» με τον διακριτικό τίτλο “Creative Islands” με έδρα την Σύρο και με πεδίο εφαρμογής της την διοργάνωση Εκδηλώσεων, Σεμιναρίων, Ομιλιών, Εργαστηρίων & Φεστιβάλ,  αποτελεί τον στρατηγικό φορέα διοργάνωσης του φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών Μικρών Νήσων // Little Islands Festival  Moving Image & Sound.

Πυρήνας της δράσης του οργανισμού “Creative Islands” είναι η προώθηση της βιωματικής εκπαίδευσης, η ενημέρωση του ευρέος κοινού για ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού, της έρευνας, της τεχνολογίας και της τέχνης, η προβολή του έργου Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, παράλληλα με την ενίσχυση της αποκεντρωμένης καλλιτεχνική δημιουργίας και της προβολής της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης).

Πρακτική Άσκηση στο Little Islands Festival!

Ο οργανισμός Creative Islands & New Media απευθύνει κάλεσμα σε φοιτητές να εργαστούν στη διοργάνωση του φετινού τετραήμερου φεστιβάλ στην πανέμορφη Σίκινο.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή για κάποια από τις θέσεις πρακτικής άσκησης, και να συμμετέχουν έμπρακτα στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή μιας διοργάνωσης που εξελίσσεται και δυναμώνει με στόχο την ανάπτυξη και τη διάδοση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στις μικρές κοινότητες του Αιγαίου.

Αναλυτικά, οι θέσεις πρακτικής άσκησης αφορούν: στην Οπτική Επικοινωνία, στη Φωτογραφική και οπτικοακουστική κάλυψη, στη Διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην Οργάνωση και Παραγωγή, καθώς και στη Διερμηνεία / Μετάφραση

Κάποιες από τις θέσεις πρακτικής άσκησης μπορούν να καλυφθούν και εξ’ αποστάσεως σε συνεργασία με την οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισυνάψουν το βιογραφικό τους σημείωμα και να αναφέρουν τη θέση που προτιμούν μέχρι τις 15 Μαΐου 2021, στο littleislandsfestival@gmail.com.