Δύο εβδομάδες γεμάτες εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραστάσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνικών και προβολές εκτός των τειχών

8ο Akropoditi DanceFest

Σε υπαίθριους, δημόσιους και φυσικούς χώρους θα διεξαχθούν οι δράσεις του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου, “Akropoditi DanceFest”, δίνοντας τη δυνατότητα στους συντελεστές να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν διαφορετικά σημεία της Σύρου και συγχρόνως, να προσφέρουν στο κοινό ένα ασφαλές, δροσερό, καλοκαιρινό περιβάλλον.

Μετά από απουσία ενός έτους, λόγω της πανδημίας, το αγαπημένο φεστιβάλ με τη σφραγίδα του Χοροθεάτρου Ακροποδητί και του Κέντρου Χορού & Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι για την όγδοη έκδοσή του, την οποία θα απολαύσουμε από τις 10 έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνδυάζοντας θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια με ποικίλο περιεχόμενο. Τα εργαστήρια, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, απευθύνονται σε ερασιτέχνες ή σε επαγγελματίες από τον χώρο του χορού και του θεάτρου και οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν συνδυασμούς εβδομαδιαίων εργαστηρίων καθώς και διήμερα εργαστήρια που διεξάγονται τα Σαββατοκύριακα. Οι αιτήσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια του Φεστιβάλ άνοιξαν τη Δευτέρα 3 Μαΐου και η υποβολή των αιτήσεων θα είναι δυνατή ως τις 30 Ιουνίου.

Εκτός από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και τις παρουσιάσεις, στο πρόγραμμα του «Akropoditi DanceFest» περιλαμβάνονται επίσης παραστάσεις χορού και χοροθεάτρου και προβολές.

Πρόγραμμα παραστάσεων

Η αυλαία του 8ου Akropoditi DanceFest θα ανοίξει το Σάββατο 10 Ιουλίου με την παρουσίαση του Artistic Residency “Eyelands” του βραβευμένου χορογράφου Riccardo Buscarini.

Το βράδυ της 11ης Ιουλίου θα παρουσιαστεί η παράσταση “There will be no miracles” των περφόμερς σύγχρονου χορού και τσίρκου, Christine Daigle και Mathias Reymond, οι οποίοι το 2015 δημιούργησαν την ομάδα Ici’bas, με έδρα το Sainte-Croix της Ελβετίας.

Στις 14 και 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν βραδιές προβολές στο Κτίριο Κορνηλάκη του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις από καταξιωμένους καλλιτέχνες του εξωτερικού:

«Piece de Poche” των Prunelle Bry and Tristan Benon (15/7 στο Κτίριο Κορνηλάκη).

«Translation of my eyes» των Jana Jacuka and Laura Kuske (16/7 στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη)

«Conspiracy of Orphans» των «Created a Monster» (17/7) στο Κτίριο Κορνηλάκη.

«A solo for Mr. Folk» του Milan Herich (18/7) στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη.

 

Ελληνικές παραγωγές

Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Κτίριο Κορνηλάκη του Βιομηχανικού Μουσείου η παράσταση «Μέσα στο πλήρες συναντάμε εμείς» της ομάδας Plenum σε ιδέα/σύλληψη της Ζωής Ευσταθίου και χορογραφία δική της και της Σοφίας Μαρτίου.

Το πλήρες (plenum), είναι το αντίθετο του κενού. Μιλάμε για το plenum του καθένα μας. Εκείνες τις στιγμές που ο καθένας, σε μία αδιάκοπη προσπάθεια κατάκτησης της ανεξαρτησίας, δεν επιβιώνει χωρίς τον άλλον. Ο σημαντικός Άλλος είναι εκείνος που επηρεάζει τη σκέψη, τα συναισθήματα. Είναι εκείνος που κατασκευάζει την πραγματικότητα. Μέσω της επαφής, μελετάμε τις σχέσεις κάτω από την επιφάνεια. Τις σχέσεις μέσα μας. Σχέσεις μοναδικότητας, δύσκολες στις ισορροπίες, όπου τα θεμέλια τους βρίσκονται στη μοναχικότητα του καθένα. Έχοντας ήδη παρουσιάσει δύο παραστάσεις στα προηγούμενα φεστιβάλ, συμπληρωματικές μεταξύ τους, παρουσιάζεται τώρα μία 30λεπτη ολοκληρωμένη παράσταση. Μία ωδή στον χορό και τη σύνδεση της εσωτερικότητας δύο γυναικών με τον κόσμο που δημιουργείται γύρω τους και μεταξύ τους. Πρόκειται για τη μεταβίβαση και το «μοίρασμα» εμπειριών δύο γυναικών. Σ’ έναν κόσμο μοναχικότητας, εμείς δημιουργούμε μαζί. Μια συνάντηση που οδηγεί στη μεταβίβαση, στο μοίρασμα, στη συλλογικότητα.

 «Μια φορά κι ένα λιμάνι…» είναι ο τίτλος της νέας παραγωγής του Χοροθεάτρου Ακροποδητί που θα απολαύσουμε στις 9/7 (pre-opening event) και στις 19/7 στο Κτίριο Κορνηλάκη του Βιομηχανικού Μουσείου.

Με αφετηρία τα κείμενα ποιητών και ποιητριών από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου, η ομάδα παρουσιάζει πέντε χορευτικά δρώμενα που διατρέχονται από τη συμβολική λειτουργία της κίνησης και της γλώσσας γύρω από έννοιες όπως η θάλασσα, η πατρίδα, ο χρόνος, η ελευθερία και η αγάπη.

Χορογραφία: Θαλασσινή Νομικού, Μάντη Παπανδρέου, Αντιγόνη Χούνδρη, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου

Ερμηνεία: Αγγελική Αγγελετάκη, Ελεάννα Κοτσίκου, Άννα Μαυροπούλου, Ευτυχία Πανοπούλου,  Μάντη Παπανδρέου, Βιβή Σκλιά,  Αντιγόνη Χούνδρη

Κείμενα: Κατερίνα Ηλιοπούλου (Ελλάδα), Μαρία Κόστα (Σικελία), Ινιάτσιο Μπουτίτα (Σικελία), Σοφία ντε Μέλο Μπρέινερ Άντερσεν (Πορτογαλία), Χάλεντ Ραούφ (Αίγυπτος), Γιάννης Ρίτσος (Ελλάδα), Γιώργος Σεφέρης (Ελλάδα), Σολομών (Παλαιά Διαθήκη), Σομάγια ελ Σούσι (Παλαιστίνη), Ναζίμ Χικμέτ (Τουρκία). 

Η παράσταση «Ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα» είναι η απίστευτη ιστορία του θρυλικού πιανίστα 1900 που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό.

Ο Μελαχρινός Βελέντζας (1900) και ο Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ) σ’ ένα απολαυστικό two-men show. Σωματικό θέατρο, ζωντανή μουσική, χορός, τραγούδι σε 70 καταιγιστικά λεπτά μιας βαθιά ανθρώπινης ιστορίας με φόντο τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το Lemon ταξιδεύει ανά την Ελλάδα ως ανεξάρτητη παραγωγή από το 2018 ενθουσιάζοντας θεατές και κριτικούς.

Μία site-specific παράσταση που παρουσιάζεται κυριολεκτικά ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα.

Γιατί θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές.

Με το  έργο του Alessandro Baricco σε διασκευή-σκηνοθεσία-κίνηση Γεωργίας Τσαγκαράκη θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του φετινού Akropoditi DanceFest στις 22 Ιουλίου 2021, sστον χώρο του Ταρσανά.

 

Ετικέτες: