“Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ”

Κέρκυρα: Επιτυχής ολοκλήρωση 1ης φάσης αξιολόγησης από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού

  • Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021 - 06:24

Επιτυχής ολοκλήρωση 1ης φάσης αξιολόγησης της Κέρκυρας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού, όπως ενημερώνει ο Κεντρικός Δήμος.

Αναλυτικά: Τον Δεκέμβριο 2020, Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) και τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) για την αξιολόγηση των στόχων αειφορίας των προορισμών και για το σχεδιασμό ενός «οδικού χάρτη» για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού. Οι αξιολόγηση του προορισμού της Κέρκυρας, που διεξάγεται από το GSTC με συγχρηματοδότηση από την CLIA, θα παρέχει δεδομένα αναφοράς και θα αναζητήσει μεθόδους για την ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί. Η διαδικασία αξιολόγησης περιλαμβάνει τρεις φάσεις, σε μια περίοδο συνολικά (5) πέντε μηνών: μία αρχική προπαρασκευαστική φάση έρευνας και συλλογής δεδομένων, μία δεύτερη φάση επιτόπιας αξιολόγησης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων ενδιαφερομένων μερών και μία τελική φάση ανάλυσης και έκθεσης συμπερασμάτων. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η πρώτη, εξ αποστάσεως φάση της αξιολόγησης, η οποία συμπεριλαμβάνει μια αρχική αποτύπωση της κατάστασης, καθώς και η ενημέρωση και η εκπαίδευση των ενδιαφερομένων μερών του Δήμου, ολοκληρώθηκε επιτυχώς! Η σκυτάλη πλέον περνά στη δεύτερη φάση, την επιτόπια αξιολόγηση (onsite visit). Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η ομάδα αξιολόγησης του GSTC, σε συνεργασία με αξιωματούχους του Δήμου και του ΟΛΚE, θα επισκεφτεί σημεία ενδιαφέροντος και υποδομές του νησιού, και θα διοργανώσει συζητήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του προορισμού της Κέρκυρας, για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των προκλήσεων που θα αντιμετωπιστούν στην πορεία ανάπτυξης μιας στρατηγικής αειφόρου τουρισμού. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα καθοριστούν μια σειρά από ζητήματα μέγιστης προτεραιότητας και θα διατυπωθούν μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Σπυριδούλα Υδραίου, δήλωσε: «H συνεργασία μας με τον Παγκόσμιο οργανισμό αειφόρου τουρισμού (GSTC-CLIA και ΟΛΚΕ) σε αυτή τη δράση, αποτελεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή αειφόρων και βιώσιμων πρακτικών στον προορισμό μας, μέσα από την καθοδήγηση και την τεχνογνωσία αναγνωρισμένων φορέων παγκοσμίου κύρους». Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Σπύρος Ζερβόπουλος, δήλωσε : «Το τουριστικό και όχι μόνο μέλλον της Κέρκυρας περνάει απαραίτητα μέσω της αειφορίας. Η δράση αυτή μαζί με το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και με τον Παγκόσμιο οργανισμό αειφόρου τουρισμού και την CLIA καθίσταται απαραίτητη πλέον για τα σύγχρονα δεδομένα.»

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, δήλωσε: «Τα πάντα αλλάζουν!! Και μέσω κλιματικά και περιβαλλοντολογικά “έξυπνων ”αποφάσεων σε ένα αντίξοο και ολοένα πιο ασταθές επιχειρησιακό περιβάλλον όπου πλέον οι επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής δεν αποτελούν απλά έναν τυχαίο εξωτερικό παράγοντα κινδύνου, αλλά ενσωματώνονται στον σχεδιασμό των επενδύσεων και στην λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλάζουμε και εμείς!! Ας είναι αυτή η αρχή για μια Κέρκυρα που θα χτίσει την νέα της τουριστική ταυτότητα με πρόσημο τον πολιτιστικό τουρισμό την και την αειφορία !!».

Ο Διευθυντής Μεσογείου του GSTC, Δρ Ιωάννης Παππάς, είπε σχετικά: «Το GSTC χαιρετίζει την ολοκλήρωση της 1ης Φάσης αξιολόγησης του προορισμού της Κέρκυρας. Από την πλευρά μας, ως GSTC δεσμευόμαστε να τηρήσουμε όπως πάντα την αμεροληψία μας, ώστε να καταθέσουμε αντικειμενικές αξιολογήσεις σε ό,τι αφορά τις ακολουθούμενες μεθόδους αειφόρου διαχείρισης στις επόμενες φάσεις του έργου, βασισμένου στην ενεργό συμμετοχή σε μέγιστο βαθμό των ενδιαφερομένων μερών του προορισμού». Οι δράσεις της επιτόπιας αξιολόγησης θα ξεκινήσουν την 8η Ιουνίου 2021, και ώρα 9.00 π.μ. (ο χώρος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες), όπου θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του έργου, των στόχων του καθώς και των δυνατοτήτων συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων μερών για την διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και αξιοποιήσιμου σχεδίου δράσεων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι αξιολογήσεις προορισμών και οι επισκέψεις του GSTC επικεντρώνονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες αειφόρου διαχείρισης: – διαχείριση και διοίκηση προορισμού – οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες – προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κοινότητας και της ευημερίας των επισκεπτών και – προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ GSTC

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) θεσπίζει και διαχειρίζεται παγκόσμια πρότυπα αειφορίας, γνωστά ως Κριτήρια GSTC, τα οποία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Κριτήρια Προορισμού για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και διοίκησης τουριστικών προορισμών και Κριτήρια για ξενοδοχεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες. Αυτές είναι οι κατευθυντήριες αρχές και οι ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να επιδιώκει κάθε τουριστική επιχείρηση ή προορισμός προκειμένου να προστατεύει και να διατηρεί τους παγκόσμιους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο τουρισμός ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του ως εργαλείο ανακούφισης από τη φτώχεια.

Τα κριτήρια του GSTC αποτελούν τη βάση για τη διαπίστευση Φορέων Πιστοποίησης οι οποίοι πιστοποιούν ότι ξενοδοχεία/καταλύματα, ταξιδιωτικοί πράκτορες και προορισμοί εφαρμόζουν αειφόρες πολιτικές και πρακτικές. Το GSTC δεν πιστοποιεί άμεσα προϊόντα ή υπηρεσίες, αλλά διαπιστεύει τους οργανισμούς που το κάνουν. Το GSTC είναι ένας ανεξάρτητος και ουδέτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός 501(c)3 βάσει του σχετικού μητρώου των ΗΠΑ, ο οποίος εκφράζει μια διαφορετική, παγκόσμια προσέγγιση στην εκπροσώπηση, καθώς έχει ως μέλη αντιπροσωπείες του ΟΗΕ, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, κορυφαίες ταξιδιωτικές εταιρείες, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικούς πράκτορες, μεμονωμένα άτομα αλλά και κοινότητες, που όλοι προσπαθούν να επιτύχουν βέλτιστες πρακτικές στον αειφόρο τουρισμό.