Της Μαρίας Ρώτα

Η Αιμοδοσία είναι δώρο ζωής

  • Πέμπτη, 27 Μαΐου, 2021 - 06:22

Το αίμα είναι πολύτιμο και απαραίτητο για το σώμα του κάθε ανθρώπου και είναι αναγκαίο για τη ζωή του. Το αίμα είναι λυτρωτικό όταν προσφέρεται στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη ώστε ο γιατρός θα βοηθήσει τους πάσχοντες να αποκτήσουν την υγεία τους. Ένας καθηγητής παθολογίας είχε αναφέρει σε γραπτά του κείμενα, “.... εις βοήθειαν των ιατρών για παροχή υγείας στους πάσχοντες, πολλές φορές είναι αναγκαίο να προσφερθεί αίμα ώστε να επανέλθει στη ζωή ο άρρωστος που κινδυνεύει να θανατωθεί. Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ένα ποταμό ζωής! Αυτό το ποτάμι είναι το αίμα μας, που το έχει ανάγκη η ζωή μας.”

“Όταν η αγάπη σώζει ζωές.” Είναι ο τίτλος ενός κειμένου του Γιάννη Μαρίνου που θέλησε να τιμήσει τους εθελοντές αιμοδότες που χωρίς την προσφορά τους θα έφευγαν τόσοι άνθρωποι από τη ζωή. Γράφει: “ Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει το αίμα του χωρίς να γνωρίζει ποιου θα σώσει τη ζωή. Και ο έχων ανάγκη μετάγγισης ξένου αίματος δεν μαθαίνει σχεδόν ποτέ ποιος είναι ο ευγενής σωτήρας του. Και όμως αυτή η άγνοια του σωτήρα από τον σωζόμενο και συνεπώς η πραγματική αδυναμία του σωζόμενου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον σωτήρα του, δεν αποδυναμώνει τη διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς του εθελοντή αιμοδότη. Και είναι ευτύχημα που αυτή η υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη αναγνώριση της σωτηρίας προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών δεν υποβαθμίζει την καλή τους διάθεση που εκδηλώνεται και δια των κατάλληλων δομών του ΕΣΥ και των σχετικών συλλόγων, αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία ορισμένων ομάδων εθελοντών ή ακόμα και μεμονωμένων ατόμων. Με είχε ιδιαίτερα εντυπωσιάσει η σχετική προσπάθεια ενός συμπατριώτη μου Θηραίου, του Μηνά Μάινα, που είχε καταφέρει να δημιουργήσει πριν χρόνια το πιο δυναμικό και αποτελεσματικό κίνημα εθελοντών αιμοδοτών με έδρα την Σαντορίνη, αλλά με εμβέλεια προσφοράς αίματος και εκτός του νησιού χάρις στις μεγάλες ποσότητες αίματος που κάθε χρόνο συγκέντρωνε. Πλήθος ασθενών των νοσοκομείων Ερυθρός Σταυρός και Παίδων Αγίας Σοφίας είχαν ευεργετηθεί από το αίμα των αιμοδοτών Σαντορίνης. Και η προσπάθεια αυτή, που έχει πια εξελιχθεί σε θεσμό συνεχίζεται κάθε χρόνο από τον άξιο διάδοχο του Μάινα κ. Βαγγέλη Σιγάλα, ο οποίος και φέτος κάλεσε τους εθελοντές αιμοδότες της Σαντορίνης να προσφέρουν το αίμα τους, ιδιαιτέρως αναγκαίο και για τη σωτηρία των εχόντων ανάγκη, έστω και αν δεν προέρχονται από το νησί. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται συστηματικά μέσω συλλόγων, που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών, αλλά και από πρωτοβουλία άλλων συλλογικών οργάνων, ως και από την ατομική ιδιωτική πρωτοβουλία. Το έργο τους είναι τεράστιο και στηρίζει καθοριστικά το ΕΣΥ με το οποίο έχει στενή συνεργασία. Υπάρχει και διεθνής σχετική συνεργασία, αφού οι εθελοντές αιμοδότες εξυπηρετούν παγκόσμιες ανάγκες. Έχει μάλιστα οριστεί η 14η Ιουνίου ως Παγκόσμια Η μέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Όμως, ΄πως και άλλοτε το έχω επισημάνει, δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει μνημείο που να τιμά τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη, όπως τον ... άγνωστο στρατιώτη. Και ας είναι ο δεύτερος που χύνει αίμα δικό του ή των αντιπάλων του, ενώ ο αιμοδότης προσφέρει αίμα για να σώζει ζωές. Δεν γνωρίζω επίσης να έχει υπάρξει κάποιος ποιητής που να ύμνησε με την πένα του αυτούς τους αφανείς ήρωες. Μακάρι κάποιος να με διαψεύσει. Είναι τα λόγια του σημαντικού δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Μαρίνου, ο οποίος έμαθε, θαύμασε και έγραψε άριστα σχόλια για τους εθελοντές αιμοδότες, που σώζουν ζωές!

Μάιος 2021 – Η δεύτερη αιμοδοσία της χρονιάς στη Σαντορίνη

Ο Διευθυντής αιμοδοσίας του Νοσοκομείου “Ερυθρός Σταυρός”κ. Γιώργος Μπόλλας, ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος και αυτή τη φορά. Παρά το γεγονός ότι και τη χώρα μας και τα νησιά μας επισκέφθηκε ο ... Κορονοϊός ήταν και πάλι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της εθελοντικής αιμοδοσίας στο νησί της Σαντορίνης. Με απόλυτη βεβαιότητα ο γιατρός κ. Μπόλλας είπε ότι δεν πιστεύει στην τύχη, ότι δηλαδή τόσοι πολλοί κάτοικοι του νησιού προσφέρουν το αίμα τους με δική τους πρωτοβουλία. Γνωρίζει, βέβαια, ότι ο πολύ καλός φίλος Ευάγγελος Σιγάλας, αλλά και ο Χρυσόστομος Δεναξάς και η κ. Μαρία Αργυρού, είναι οι πρωτεργάτες, οι άνθρωποι που προσκαλούν τους κατοίκους της Σαντορίνης με την παράκληση να προσφέρουν,( και αυτή τη δύσκολη χρονιά) το αίμα τους στους ανθρώπους που το έχουν απόλυτη ανάγκη για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Όπως ανακοίνωσε ο Γιατρός κ. Μπόλλας, ήταν και την φετινή χρονιά αρκετοί οι κάτοικοι που θέλησαν να δώσουν το αίμα τους στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Φρόντισαν, ο γιατρός και οι υπεύθυνοι να εμβολιάσουν τους αιμοδότες! Προσήλθαν για αιμοδοσία 1091 άτομα

Προσέφεραν το αίμα μόνο 990 άτομα

Σημαντικό είναι ότι οι 180 ήταν νέοι!

 

Ενδιαφέρουσα Ανακοίνωση

“Έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο γιατρός κ. Μπόλλας, από τότε που ξεκίνησε η αιμοδοσία των κατοίκων της Σαντορίνης .”Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές σε εφημερίδες και στη Σύρο και στην Αθήνα, υπεύθυνος και δημιουργός τότε ήταν ο Μηνάς Μάϊνας. Την φετινή χρονιά, παρόντος και του γιατρού κ. Μπόλλα, ο σύλλογος αιμοδοτών απέκτησε νέα πανέμορφα γραφεία στο Καμάρι Σαντορίνης. Με ευχαρίστηση, επίσης οι κάτοικοι υποδέχτηκαν στο νησί, αυτές τις ημέρες της αιμοδοσίας τον κ. Παναγιώτη Κατσιβέλα, τον αρχηγό όλων των αιμοδοσιών της χώρας μας. Ο κ. Π. Κατσιβέλας είναι ο πρόεδρός του Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Κ.Ε.Α. (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) της Ελλάδας.

 

Έχουμε ακούσει, έχουμε διαβάσει ότι μοιάζουν να είναι, πραγματικά γιορτινές, αυτές οι δύο φορές του χρόνου που οι γιατροί επισκέπτονται την Σαντορίνη ζητώντας το αίμα των κατοίκων, το οποίον δίδεται με τόση φροντίδα από των κατοίκων, το οποίον δίδεται με τόση φροντίδα από τόσους ανθρώπους του νησιού.

Θερμές ευχαριστίες για την προσφορά του αίματος σας.

Εύχομαι, από καρδιάς, Υγεία σε όλους τους κατοίκους της Σαντορίνης.

-Ιδιαίτερα, εύχομαι Υγεία σε όλους τους Έλληνες.

 

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα