«Τιμάμε με τον δέοντα σεβασμό την ιστορία μας»
- Πέμπτη, 27 Μαΐου, 2021 - 06:17
Στον εορτασμό της γενέθλιας πράξης του σύγχρονου ελληνικού κράτους συμμετέχει ενεργά η Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου με μία σειρά δράσεων που αναδεικνύουν την ιστορική μνήμη αλλά και το μεγαλείο ψυχής των αγωνιστών του 1821 που θυσιάστηκαν υπέρ πατρίδος και πίστεως.
Ο κύκλος άνοιξε με ένα επετειακό διαδικτυακό αφιέρωμα στα αρχοντικά και σε οικοδομήματα της Μυκόνου που χρονολογούνται από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο. Αρχική σκέψη ήταν ο σχεδιασμός φυσικών ξεναγήσεων στη Χώρα Μυκόνου με χάρτη και σηματοδοτημένες διαδρομές, ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας οδήγησαν μοιραία σε αλλαγή πλεύσης και κατά συνέπεια, στη διεξαγωγή της δράσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Μηνιαίες ξεναγήσεις στους χώρους του Μουσείου
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Στο πλαίσιο αυτό, έχει δεσμευτεί ότι την 21η κάθε μήνα θα πραγματοποιεί δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, τόσο στο Κάστρο, όσο και στο Σπίτι της Λένας, στα Ματογιάννια. Όπως εξηγεί η πρόεδρος του φορέα, Μαριγούλα Αποστόλου: «Στο Μουσείο υπάρχουν πάρα πολλά εκθέματα που αφορούν το 1821, ιδιαίτερα στο Κάστρο υπάρχει και η αίθουσα «Θάλασσα» με αναφορά στη ναυτική μας παράδοση, οπότε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, πέρα από τις πληροφορίες για τα αντικείμενα, θα εστιάσουμε και στη συμμετοχή της Μυκόνου στον Αγώνα, που δεν είναι τόσο γνωστή αλλά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον». Οι ξεναγήσεις θα ξεκινήσουν την 21η Ιουνίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθούν την 21η Οκτωβρίου 2021.
Ποδαρικό στις εκθέσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου
Με την έκθεση «Ήρωες στον αχό της μάχης» που διοργανώνεται από του Φίλους του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου εγκαινιάζεται το πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης «Μαρία Ιγγλέση» την Παρασκευή 28 Μαΐου. Φωτολιθογραφίες που ανήκουν στην Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό στην αίθουσα Ματογιάννι από τις 28 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου. Η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα επετειακό δίγλωσσο λεύκωμα (ελληνικά-αγγλικά) στο οποίο θα παρουσιάζονται και τα 30 έργα της έκθεσης, ενώ θα γίνεται εκτενής αναφορά στη Μυκονιάτισσα, Μαντώ Μαυρογένους. Η έκθεση πιθανόν να εμπλουτιστεί και με ερασιτεχνικές δημιουργίες, εμπνευσμένες από την Επανάσταση του 1821.
Στο σημείωμα της Προέδρου της Λαογραφικής Συλλογής, που προλογίζει το λεύκωμα αναφέρεται: «Πρόκειται κυρίως για ανατυπώσεις λιθογραφιών (συλλογή Β. Κυριαζόπουλου) που ως αψευδείς μάρτυρες της ιστορικής μνήμης εξύψωναν το φρόνημα των Ελλήνων και ενίσχυαν αποφασιστικά την εθνική και συλλογική αυτογνωσία. Στα έργα αυτά παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, ηρωικές μάχες του Αγώνα και θρυλικές μορφές που συνέβαλαν καταλυτικά στη θεμελίωση του νεοελληνικού κράτους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ακατάβλητη γυναίκα μαχήτρια, που με τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την ανιδιοτέλεια και την αγάπη για την πατρίδα ενέπνευσε το έπος του 1821 και σφράγισε την Επανάσταση ως ένα από τα δυο γυναικεία πρόσωπα του Αγώνα, τη Μαντώ Μαυρογένους.
200 χρόνια μετά τιμάμε με τον δέοντα σεβασμό την ιστορία μας, ισχυρό μέρος της ταυτότητάς μας, και οραματιζόμαστε ελεύθεροι το μέλλον μας. Κι αν η απόκτηση της λευτεριάς κατά τον Κάλβο ήθελε «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της σίγουρα χρειάζεται λογική και σύνεση».
Πρόσκληση έχει σταλεί και στα σχολεία της Μυκόνου, τα οποία έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση και να την αξιοποιήσουν ως αντικείμενο μελέτης.
Η Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου θα λάβει επίσης μέρος σε μια χορευτική εκδήλωση που διοργανώνεται τον προσεχή Αύγουστο από τον Δήμο Μυκόνου.
Παραχώρηση εκθεμάτων στην έκθεση «Το Αρχιπέλαγος φλέγεται»
Πώς συμμετέχουν οι Κυκλάδες στην Ελληνική Επανάσταση, ένα γεγονός κομβικό για την Παγκόσμια Ιστορία; Πώς αποτυπώνεται στο κυκλαδικό αρχιπέλαγος ο επαναστατικός πυρετός που οδήγησε στην έκρηξη του 1821; Οι Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ερεύνησαν, συγκέντρωσαν τεκμήρια και θα τα παρουσιάσουν το φετινό καλοκαίρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου σε μια μοναδική έκθεση σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου.
Η περιοδική έκθεση «Το Αρχιπέλαγος φλέγεται» διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης με στόχο να αναδείξει την κοινωνία των νησιών την περίοδο προ της επανάστασης (17ο-19ο ιαώνα), την εξέλιξη της πειρατείας στο Αιγαίο και την ανάπτυξη της ναυτιλίας, τη συμβολή των νησιών κατά την περίοδο του αγώνα, τις προσωπικότητες των νησιωτών που έδρασαν στην επανάσταση καθώς και τη συνεισφορά των ξένων περιηγητών στην διαμόρφωση του φιλελληνικού πνεύματος της εποχής.
Το εγχείρημα της προβολής του πρόσφατου παρελθόντος των Κυκλάδων, αυτού των νεώτερων χρόνων υποστηρίζεται από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν στην από κοινού αναζήτηση της ιστορικής μνήμης και ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς θα παραχωρήσουν αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της περιόδου από τις αξιόλογες συλλογές τους, τα οποία θα εκτεθούν μαζί με το σχετικό αρχαιολογικό υλικό. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταξύ των πολιτιστικών φορέων το οποίο θα ενδυναμώσει την παρουσία όλων προβάλλοντας αποτελεσματικότερα τις επετειακές δράσεις.
Η Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου θα υποστηρίξει την αφήγηση της έκθεσης παραχωρώντας εκθέματα με απαράμιλη ιστορική αξία, όπως η επιπεδόγλυφη πλάκα που μαρτυρείται άλλοτε εντοιχισμένη στο Άι Νικολάκι του Γιαλού και συνδέεται πιθανώς με τον βοεβόδα της Μυκόνου, Δημήτριο Μαυρογένη και η κτητορική επιγραφή του ανεμόμυλου της Μονής Τουρλιανής. Επιπλέον, θα εκτεθεί και η ανακατασκευή της φορεσιάς της Μαντώς Μαυρογένους που επιμελήθηκε ο ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ και δωρήθηκε στο Μουσείο το 2011, από τον Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου.
Στόχος η συντήρηση κτιρίων και συλλογών
Το κοινωφελές ίδρυμα «Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου» θεμελιώθηκε το 1958 και περιλαμβάνει, εκτός από το κεντρικό κτήριο στο Κάστρο, το Αγροτομουσείο – «Μύλος του Μπόνη» και το «Σπίτι της Λένας». Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής βρίσκεται στο κτήριο του Κάστρου.
Όπως δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος, Μαριγούλα Αποστόλου, στόχος του φορέα είναι η αναβάθμιση των μουσείων και των χώρων του. «Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε επιχορηγήσεις από κρατικούς φορείς, ούτε εισιτήριο στα μουσεία με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η συντήρηση των κτισμάτων και των συλλογών. Ωστόσο, καταφέραμε να ενταχθούμε σε κάποια προγράμματα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να τα φέρουμε στην επιθυμητή κατάσταση ώστε να αναδειχθούν περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η τεχνολογία στις υπηρεσίες ανάδειξης της Μυκόνου
23 Απρ. 2024 - 6:17 - ”Ελλάδα Γη και Πέλαγος”
1 Οκτ. 2021 - 12:39 - Η Ελλάδα της φλόγας
15 Σεπ. 2021 - 6:18 - Καίριος και κομβικός πυλώνας του Animasyros η εκπαίδευση
13 Ιουλ. 2021 - 6:17 - Εντυπωσιακός εορτασμός και στην Ερμούπολη
14 Ιουν. 2021 - 6:18