Στο Ενετικό Κάστρο της Αντιπάρου δίνει ξανά ραντεβού φέτος τον Ιούλιο το Antiparos International Photo Festival

Δυναμική επιστροφή με την “άγρια” πλευρά της οπτικής αφήγησης

  • Δευτέρα, 31 Μαΐου, 2021 - 06:17

Μετά από μία σύντομη – και απρόσμενη – διακοπή το 2020 λόγω της πανδημίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου επιστρέφει τον Ιούλιο του 2021, με δυνατές συμμετοχές, αλλά και τη διοργάνωση εργαστηρίου για τους νέους του χώρου.

Το… μικρότερο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στον κόσμο, όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν, αλλά και σταθερός θεσμός για τον κόσμο της φωτογραφίας όπως και για την Αντίπαρο από το 2013, επιστρέφει μετά την περσινή ακύρωσή του λόγω πανδημίας, για ακόμη μία χρονιά στο Ενετικό Κάστρο της Αντιπάρου φέτος, από τις 10 έως και τις 18 Ιουλίου.

Το Φεστιβάλ

Από το 2013 και κάθε Ιούλιο, οι λάτρεις της τέχνης της φωτογραφίας δίνουν ραντεβού στην Αντίπαρο και το “μικρό” Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, κάθε χρόνο 15 φωτογράφοι επιλέγονται προσεκτικά, βάσει αποδεδειγμένης τεχνικής αλλά και καλλιτεχνικής ποιότητας. Στο παρελθόν το φεστιβάλ έχει προσελκύσει φωτογράφους από όλο τον κόσμο, ωστόσο κύριο μέλημα των διοργανωτών είναι να δώσουν “χώρο” στα νέα, ανερχόμενα ταλέντα, να εκθέσουν τη δουλειά τους δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες του χώρου της φωτογραφίας.

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου από άλλες διοργανώσεις – πέραν από το μέγεθός του – είναι κυρίως το γεγονός, ότι κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα σε ανοιχτό χώρο και συγκεκριμένα σε όλο το εύρος του Ενετικού Κάστρου της Αντιπάρου, αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του AIPF. Επιπλέον, το φεστιβάλ δεν αποτελεί κερδοσκοπική οντότητα, αλλά στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε δωρεές.

Οι φωτογραφίες των καλλιτεχνών που κάθε χρόνο συμμετέχουν στο φεστιβάλ εκτίθενται στην γκαλερί “Αντί”, που διατηρεί το φεστιβάλ, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους στην περιοχή του Ενετικού Κάστρου του 15ου αιώνα, που βρίσκεται στο νησί. Η τέχνη της φωτογραφίας πλαισιώνεται από διακριτικό, ατμοσφαιρικό φωτισμό, μουσικές εκδηλώσεις, αλλά και τη μοναδική αίσθηση που δίνει στον επισκέπτη το ίδιο το νησί της Αντιπάρου, καθιστώντας έτσι το φεστιβάλ μία αξέχαστη εμπειρία.

Τι να περιμένουμε φέτος

Στο πλαίσιο της επιλογής των συμμετεχόντων, η κριτική επιτροπή φέτος κάλεσε τους φωτογράφους να δείξουν την οπτική τους πάνω στο θέμα “The Wild Side” (“Η άγρια πλευρά”). Στο πλαίσιο αυτό, οι φωτογράφοι απέστειλαν τα έργα τους και η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τους κ.κ. Μαριλένα Σταφυλίδου, Στράτο Καλαφάτη, Barry Talis, Morten Loberg και David Frazer Wray, επέλεξε τους 15 φωτογράφους που διακρίθηκαν και θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα τους στο φετινό φεστιβάλ.

Επίτιμος καλεσμένος του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου είναι ο διακεκριμένος φωτογράφος, κ. Στράτος Καλαφάτης, ιδρυτής, μαζί με τη Λία Ναλμπαντίδου του STUDIOTESSERA, μίας πλατφόρμας για την τέχνη της φωτογραφίας με εκπαιδευτικές, εκδοτικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Επίσης, ο Σ. Καλαφάτης έχει τα τελευταία τριάντα χρόνια παρουσιάσει τη φωτογραφική του δουλειά σε πολλές ιδιωτικές γκαλερί, μουσεία, φεστιβάλ και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σε όλο τον κόσμο.

Οι φωτογράφοι που επιλέχθηκαν να εκθέσουν φέτος είναι οι Βασίλης Νεμπεγλεριώτης, Αγγελική Φραγκιαδάκη, Δέσποινα Πιλάτη, Κοσμάς Ηλιάδης, Λευτέρης Παρασκευαΐδης, Μαρία Σιόμπρα, Νίκος Σταΐκογλου, Τοντ Ρίγος και Γιούλη Τσατσοπούλου από την Ελλάδα, καθώς επίσης ο Curro Rodriguez από την Ισπανία, η Lise Létourneau από τον Καναδά, o Nicolas Hermann και η Valentine de Villemeur από τη Γαλλία, η Shulan Wang από την Κίνα και ο Younes Mohammad από το Ιράκ.

Τριήμερο εργαστήριο φωτογραφίας

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ φέτος, θα πραγματοποιηθεί και εργαστήριο φωτογραφίας, με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων τα δώδεκα άτομα, από τις 11 έως και τις 13 Ιουλίου, υπό την καθοδήγηση του Enri Canaj, έναν καταξιωμένο και αναγνωρισμένο διεθνώς φωτογράφο, που αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη διεθνή κοοπερατίβα φωτογραφίας, Magnum.

Για πρώτη φορά στην Αντίπαρο, ο φωτογράφος της Magnun, Enri Canaj, θα είναι επικεφαλής ενός εντατικού και διαδραστικού τριήμερου εργαστηρίου, προσφέροντα στους φωτογράφους που θα συμμετέχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν το οπτικό τους αφήγημα, αλλά κυρίως να καθοδηγηθούν στο μονοπάτι της ανακάλυψης της δικής τους προσωπικής φωτογραφικής “γλώσσας”.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να μοιράζονται και να συζητούν συλλογικά για τα project τους, από τη σύλληψή τους έως και την ολοκλήρωσή τους και να ανακαλύψουν περισσότερους τρόπους και ευκαιρίες για να διαδώσουν τις δικές τους οπτικές αφηγήσεις.

Είτε ενθουσιώδεις ερασιτέχνες, είτε επαγγελματίες φωτογράφοι, το εργαστήριο του Enri, θα δώσει την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να ανακαλύψουν νέες προσεγγίσεις, για περισσότερο εκλεπτυσμένες αφηγήσεις, να βελτιώσουν τη συγκρότηση των ιστοριών που θέλουν να αφηγηθούν, μέσα από την ανάλυση των γεγονότων, τις τεχνικές για σύνθεση εικόνας, αλλά και μαθαίνοντας περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία της επεξεργασίας των φωτογραφιών.

Μέτρα προστασίας

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, τονίζουν ότι η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα ισχύουν κατά την περίοδο διεξαγωγής του.

Όπως τονίζεται, παρ’ όλο που το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε ανοικτό χώρο, οι διοργανωτές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την καλή υγεία όλων, όσοι συμμετέχουν ή επισκέπτονται, καθώς «η ασφάλεια των φωτογράφων, των διοργανωτών και του ευρύτερου κοινού πρέπει να βρίσκεται σε προτεραιότητα».

Περαιτέρω, και για όσους δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν έως την Αντίπαρο προκειμένου να επισκεφτούν το Φεστιβάλ, θα δημιουργηθεί μία νέα ιστοσελίδα αφιερωμένη στη φετινή διοργάνωση, όπου θα εκτίθενται τα έργα των συμμετεχόντων, ενώ θα περιλαμβάνει επίσης και άλλες πληροφορίες για την εκδήλωση. Η ιστοσελίδα θα είναι στον “αέρα” κατά τη διάρκεια, ή αμέσως μετά το φεστιβάλ και θα βρίσκεται σε λειτουργία για έναν έτος. Η δράση αυτή, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, αναμένεται να βοηθήσει όσους δεν καταφέρουν να βρίσκονται στην Αντίπαρο να δουν τα έργα των φωτογράφων, αλλά και τους ίδιους τους συμμετέχοντες, να κερδίσουν περισσότερη προβολή μέσα από αυτή.