Πολύπλευρο και πολυπληθές το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα στο Πύργο Μπαζαίου

Το Φεστιβάλ Νάξου περνά στην τρίτη του δεκαετία

Όλα τα γνώριμα στοιχεία του, τις πρωτότυπες αναθέσεις, την καλλιτεχνική αρτιότητα, την οργανωτική εμπειρία και την ανοιχτή συμβιωτική σχέση με την τοπική κοινωνία επιστρατεύει για μία ακόμη χρονιά το Φεστιβάλ Νάξου, περνώντας φέτος στην τρίτη του δεκαετία.

Ο αγαπημένος πολιτιστικός θεσμός που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το καλοκαίρι του 2001 στον Πύργο Μπαζαίου, δημιουργεί και πάλι ένα πολύπλευρο και πολυπληθές πολιτιστικό πρόγραμμα, ικανό να προσφέρει ψυχαγωγία και παιδεία στο κοινό όλων των ηλικιών, μαζί με αναζωογόνηση στην τοπική οικονομία και την καλλιτεχνική κοινότητα.

Η «αυλαία» της 21ης διοργάνωσης ανοίγει στις 26 Ιουνίου 2021 με την έκθεση “Animated Connotations” του εικαστικού Νίκου Μόσχου, ο οποίος αναπτύσσει το ζωγραφικό του έργο στους εσωτερικούς χώρους του Πύργου Μπαζαίου. Σε συνεργασία με το Anima Syros εργαστήρια για παιδιά με αφετηρία τους πίνακες, θα διερευνήσουν τη σχέση της ζωγραφικής με το animation, δημιουργώντας μια πρωτότυπη ταινία κινουμένων σχεδίων η οποία θα προβάλλεται στο χώρο της έκθεσης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Στις 17 Ιουλίου, ο χορογράφος και διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, Δάφνις Κόκκινος οδηγεί τους δευτεροετείς σπουδαστές της Σχολής σε μια παράσταση σύγχρονου χορού, στον αρχαιολογικό χώρο στα Ύρια. Συνδιοργάνωση Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Μουσική παράσταση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Στις 27 Ιουλίου η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει στον αύλειο χώρο του Πύργου Μπαζαίου τη μουσική παράσταση «Το τραγούδι της Κυρα-Δομνίτσας», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

«Ευγενεστάτη και γενναιοτάτη», κατά τον Δημήτριο Υψηλάντη, πολεμίστρια ως «άλλος ανήρ», κατά τον ιστορικό Ιωάννη Φιλήμονα, «χήρα του μακαρίτου καπετάνιου Αντωνίου Βισβίζη» για την ελληνική διοίκηση, «αρχικαπετάνα» του δημοτικού τραγουδιού της πατρίδας της, και «ευπειθής πατριώτισσα», όπως υπέγραφε τις επιστολές της. Ποια ήταν εντέλει η Θρακιώτισσα Δόμνα Βισβίζη, που η Ιστορία λίγο τη θυμήθηκε; Καταδικασμένη στην ανέχεια και την αφάνεια από τη νέα Ελλάδα που τότε γεννιόταν, εξορίστηκε στη συνέχεια στο περιθώριο της καθιερωμένης εθνικής και πατριαρχικής αφήγησης του 1821. Η προτομή της στέκει πλέον στη λεωφόρο Ηρώων στο Πεδίον του Άρεως, συμβολική ανταπόδοση της Πολιτείας στην προσφορά της για να «χτιστεί το χρυσό παλάτι της Ελευθερίας». Όμως είχε και δική της φωνή, που χάρη στη μυθοπλασία διαπερνά τη σιωπή δύο αιώνων.

Την ιστορία της Δόμνας Βισβίζη, σε μορφή μονολόγου με χορικά στάσιμα, αποδίδει με ευαισθησία η ηθοποιός Σύρμω Κεκέ και συνθέτει, με τα μέσα του μουσικού θεάτρου, μια γυναικεία δημιουργική ομάδα που αποτελείται από τη δημοσιογράφο / συγγραφέα Μάρω Βασιλειάδου, τη συνθέτρια Μάρθα Μαυροειδή, που συνυφαίνει με γνώση παραδοσιακά και σύγχρονα ακούσματα, και τη σκηνοθέτρια Μαρία Μαγκανάρη.

Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ιστορικά τεκμήρια (αρχειακές καταγραφές, μαρτυρίες της εποχής, έγγραφα, ημερολόγια πλοίου, επιστολές), τα οποία και επεξεργάζεται με ποικίλο συγγραφικό τρόπο, από τον δημοτικό δεκαπεντασύλλαβο ως τη βιωματική γραφή, με σκοπό να αποδώσει την εξωτερική πραγματικότητα των γεγονότων και την εσωτερική ζωή των προσώπων.

Στα ταραχώδη χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μια παραγνωρισμένη ηρωίδα του Αγώνα συνομιλεί με τον εαυτό της, την εποχή της και το σύγχρονο κοινό. Στην παράσταση συμμετέχουν εξαμελής ορχήστρα και οκραμελής χορωδία.

Συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών

Στις 2,3 & 4 Αυγούστου σε ένα μίνι φεστιβάλ κλασικής μουσικής, θα εμφανιστούν διαδοχικά, μουσικά σύνολα από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει τη χαρά να απολαύσει συναυλίες με τους αδελφούς Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, τη Λένα Κιτσοπούλου, τον Βασίλη Ρακόπουλο και τον Μανώλη Πάππο.

Το φετινό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την υλοποίηση παιδικών εργαστηρίων και προβολές ταινιών.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τηρώντας τα μέτρα και τις συστάσεις που εξακολουθούν να ισχύουν για την αποφυγή της εξάπλωσης της Covid-19, ελπίζοντας σε ένα ασφαλές και ανέφελο καλοκαίρι για όλους.

Ανάδειξη και συντήρηση ενός διατηρητέου μνημείου

Tο Φεστιβάλ Νάξου στον πύργο Μπαζαίου, ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια ως μια παράτολμη και ευφάνταστη ιδέα, να μετουσιωθεί ένα εξαιρετικό διατηρητέο μνημείο, του 17ου αιώνα, στο σημερινό ανάλογο της λειτουργίας για την οποία οικοδομήθηκε, σε ναό τέχνης παιδείας και πολιτισμού.

Έπειτα από εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες, που καλύφθηκαν αποκλειστικά με ιδιωτικούς πόρους, το εγχείρημα της ανάδειξης του μνημείου ανέλαβε ο Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός “ΑΙΩΝ” σε συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, καθώς και Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Όσο περνούν τα χρόνια, οι ιδέες αυτές δικαιώνονται και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στη Νάξο, που αγκάλιασε θερμά τη διοργάνωση.

Με αφορμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ο πύργος μένει ανοικτός και φιλόξενος για την τοπική κοινωνία και τους ξένους επισκέπτες του νησιού, αντίθετα με τους υπόλοιπους (40 περίπου) πύργους της Νάξου.

Επιπλέον, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ δίνει στους Ναξιώτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου και το έργο τους. Οι μαθητές των σχολείων έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που οργανώνονται στο πλαίσιο των εκθέσεων.

Το φεστιβάλ δημιουργεί ένα σταθερό κοινό υψηλών προδιαγραφών, ενώ ενισχύει τον πολιτιστικό τουρισμό στην ενδοχώρα του νησιού, με θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από τον πύργο, βρίσκονται αρκετά σημαντικά μνημεία της Νάξου (ο αρχαϊκός ναός της θεάς Δήμητρας, το σπήλαιο-μοναστήρι της Παναγίας της Καλορίτσας, κ.ά.). Προχωρώντας στο έργο ενοποίησης των μνημείων με μονοπάτια, επιδιώκεται η προστασία της περιοχής και η δημιουργία ενός μοντέλου ήπιας πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.