Με λιγότερους μαθητές και χωρίς πρόβες συνεχίζει την πορεία της η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά τη διά ζώσης επαναλειτουργία της

«Βαδίζουμε με ένα μεγάλο ερωτηματικό»

Αντιμέτωπη με τις συνέπειες που επέφερε η πολύμηνη αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας της, βρίσκεται η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για να ανακτήσει κάποιες από τις χαμένες δυνάμεις της, όπως και αρκετές δομές, ομάδες και φορείς, που κλονίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα της Φιλαρμονικής διεξήχθησαν διαδικτυακά από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τις 15 Μαΐου 2021. Ωστόσο οι «απώλειες» που καταγράφηκαν κατά τη χρονική αυτή περίοδο δεν είναι αμελητέες. Τα μαθήματα κρουστών δεν ήταν εφικτό, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, να πραγματοποιηθούν μέσω οθόνης ενώ εξίσου αδύνατη κρίθηκε η τηλεκπαίδευση των αρχάριων μαθητών.

«Το παιδί δεν έχει τις βάσεις για να μπορεί να χειρίζεται μόνο του κάποια πράγματα, δεδομένου ότι δεν γνωρίζει καλά-καλά το όργανο», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η αρχιμουσικός Alice Labarche. Όπως εξηγεί, η κατάσταση ήταν ελαφρώς καλύτερη κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, καθώς μέχρι την αναστολή λειτουργίας της Φιλαρμονικής, τον Μάρτιο του 2020, είχαν προηγηθεί τέσσερις μήνες διά ζώσης μαθημάτων. Έτσι, οι νέοι μαθητές ήταν σε θέση να συνεχίσουν διαδικτυακά την πορεία τους.

Απαγόρευση των ομαδικών προβών

Η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης άνοιξε και πάλι τις πόρτες της στις 17 Μαΐου. Παρόλο που τα ατομικά μαθήματα πραγματοποιούνται κανονικά, τα μέχρι σήμερα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα δεν επιτρέπουν τις ομαδικές πρόβες προς αποφυγή συγχρωτισμού. «Από τις 11 Μαρτίου μέχρι και το τέλος του 2020, τα μέλη της Φιλαρμονικής έκαναν όλες κι όλες πέντε πρόβες», καθιστά γνωστό η κ. Labarche. Προσθέτει μάλιστα ότι η αίθουσα της δομής είναι μικρή συγκριτικά με τον αριθμό των μουσικών που συμμετέχουν στην ορχήστρα. Ως εκ τούτου, για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούν να συμμετέχουν περισσότερα από 10 άτομα κάθε φορά. «Δυστυχώς δεν μπορώ να τους βάλω όλους μαζί και κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολη η λειτουργία της ορχήστρας, όπως την γνωρίζαμε πριν την πανδημία. Και δεν γνωρίζουμε αν αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Οπότε, βαδίζουμε με ένα μεγάλο ερωτηματικό».

Μετά την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων, η Φιλαρμονικής έχει 20 μαθητές λιγότερους. Σύμφωνα με την κ. Labarche, το κενό αυτό θα γίνει αισθητό σε δύο-τρία χρόνια, όταν μαθητές των τελευταίων τάξεων του σχολείου θα σταματήσουν και δεν θα υπάρχουν διάδοχοι. Λόγω της πολύμηνης αναστολής, τα μαθήματα των οργάνων που δε διδάσκονταν διαδικτυακά θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι τις 15 του μήνα, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο.

Αδυναμία διοργάνωσης εκδηλώσεων-εμφανίσεων

Υπογραμμίζεται ότι βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, η Φιλαρμονική πρόκειται να λάβει μέρος στη Γιορτή των Πόλεων που θα πραγματοποιηθεί και στο νησί της Σύρου, στις 24 και 25 Ιουλίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η δράση οργανώνεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η Φιλαρμονική θα συμμετέχει στον εορτασμό με μουσικά δρώμενα στους δρόμους της πόλης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα είναι ανέφικτο στην περίπτωση που δεν έχει επιτραπεί μέχρι και στις αρχές του επόμενου μήνα η πραγματοποίηση ομαδικών προβών.

«Θα μπορούσαμε να δώσουμε το «παρών» με μικρά σύνολα των δύο ή των τριών μουσικών, αλλά κι αυτό ακόμη προϋποθέτει την ανάλογη προετοιμασία», εξηγεί η αρχιμουσικός. Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, η Φιλαρμονική δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει και να παρουσιάσει σε κοινό εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Ανάμεσα στις δράσεις που έχουν παγώσει είναι η καθιερωμένη συναυλία των μαθητών της στο τέλος της διδακτικής χρονιάς, αλλά και η προετοιμασία του μιούζικαλ, που έγραφε η κ. Labarche και επρόκειτο να παρουσιαστεί κάποια στιγμή στο Θέατρο Απόλλων από τη Φιλαρμονική σε συνεργασία με την ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι δύο πλευρές είχαν συνεργαστεί με επιτυχία και στη μουσική παράσταση «Δεν μεγάλωσες ποτέ» που είχε αγαπηθεί και αποθεωθεί από το κοινό της Σύρου.

Σημειώνεται ότι από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι και σήμερα, η Φιλαρμονική συμμετείχε στο βίντεο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, αποδίδοντας εμβατήρια από τα σκαλιά του εμβληματικού Δημαρχείου της Ερμούπολης, έπαιξε ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και συμμετείχε πάλι σε βίντεο για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Σχέδια για δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο στον πειραματισμό

Ένα από τα σχέδια της κ. Labarche για το μέλλον είναι η υλοποίηση πρότζεκτ με περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. «Εφόσον δεν είναι δυνατό να παρουσιάσουμε κάτι μπροστά σε κοινό, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα σεμινάριο 2-3 μηνών είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά με θέμα τη σχέση της μουσικής με τη ζωγραφική. Να μιλήσουμε για τα χρώματα, τις νότες, τους ζωγράφους και να προχωρήσουμε σε πειράματα, να ζωγραφίσουμε ακούγοντας μουσική ή αντίστοιχα να συνθέσουμε μουσική, βλέποντας μια ζωγραφιά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Labarche. Καταλήγοντας, εξηγεί πως στόχος της είναι να διατηρηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών, μέχρι η Φιλαρμονική να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο που να της επιτρέπει να διοργανώνει και πάλι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και πρότζεκτ. «Μέχρι τότε, πρέπει να βρούμε καινούριες ιδέες και καινοτομίες».