Δημιουργία διαδικτυακής βάσης δεδομένων για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού

Αρχεία και Συλλογές της Πάρου

  • Πέμπτη, 1 Ιουλίου, 2021 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 1 Ιουλ. 2021 - 22:00

Η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (HERITΛGE) και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ), διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου «Αρχεία και Συλλογές της Πάρου» την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 και ώρα 19:00.

Το Ψηφιακό Αποθετήριο «Αρχεία και Συλλογές της Πάρου» αποτελεί μία ανοιχτή διαδικτυακή βάση δεδομένων, η οποία έχει σκοπό την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Στον ιστότοπο του αποθετηρίου συγκεντρώνονται ψηφιακά αντίγραφα αρχειακών τεκμηρίων, βιβλίων, ιστορικών φωτογραφιών, αντικειμένων αλλά και σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο, όπως βίντεο και ηχητικά αρχεία από τις δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Πάρου, από ερευνητικά ιδρύματα αλλά και μεμονωμένους ερευνητές.

Το περιεχόμενο του αποθετηρίου καταγράφεται, τεκμηριώνεται, οργανώνεται και παρουσιάζεται στο paros-archives.com στο ευρύ κοινό φιλοδοξώντας να ενισχύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον για το νησί, να τονώσει το ήδη γενικευμένο ενδιαφέρον για το ιστορικό παρελθόν της Πάρου, να ενεργοποιήσει τα μέλη της τοπικής κοινότητας ως προς την διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου τους και να δημιουργήσει νέους τρόπους συνεργασίας και σύμπραξης τόσο μεταξύ ακαδημαϊκών και τοπικών φορέων όσο και μεταξύ ανεξάρτητων πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.

Το έργο της πιλοτικής ανάπτυξης του paros-archives.com υλοποιείται από την Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάρου «Γιάννης Γκίκας» και την ΚΔΕΠΑΠ, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (The Heritage Management Organization, HERITΛGE) ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό την μετεκπαίδευση των επαγγελματιών στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς σε ειδικότητες οι οποίες είναι πλέον απαραίτητες για την ολοκληρωμένη εκτέλεση του έργου τους. Οι δράσεις του οργανισμού είναι κυρίως εκπαιδευτικές/ επιμορφωτικές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα μιλήσουν: ο πρόεδρος του οργανισμού, Ευάγγελος Κυριακίδης, η ιστορικός τέχνης και υπ.διδ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κατερίνα Κωνσταντίνου, η προϊσταμένη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου «Γιάννης Γκίκας», Αλέγκρε Εσκαλονή, η Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Άντα Διάλλα και το Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Άρτεμις Σταματέλου,

Την εκδήλωση συντονίζει ο Άρης Αναγνωστόπουλος, ανθρωπολόγος-ιστορικός, Heritage Management Organization.

.Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom:

https://heritagemanagement-org.zoom.us/j/84775088708?pwd=aEo3WGtkMV RmaU5tMm5tWmtCdlZvZz09

• Αναγνωριστικό σύσκεψης: 847 7508 8708

• Κωδικός Σύνδεσης: 039355

Θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τη συνάντηση ζωντανά από το κανάλι του HERITΛGE στο YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCVlwaHYAApgVP3OooY3lRUQ?app= desktop