Δεκατρείς χορευτικές ομάδες θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια αλλά και έθιμα από τις περιοχές τους και θα προσφέρουν πλούσιο θέαμα

Όλα έτοιμα για το 3ο "συριανοπάτημα"

Συνέντευξη τύπου για τη μεγάλη χορευτική διοργάνωση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων
  • Παρασκευή, 2 Ιουλίου, 2021 - 14:08

Τρία χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατῶ», έχοντας συμπληρώσει την αναγνώριση και την αποδοχή σε πανελλαδικό επίπεδο.

Από την πρώτη δειλή εμφάνισή του με τη συμμετοχή τριών φιλοξενούμενων ομάδων, το φεστιβάλ φιλοξένησε τη δεύτερη χρονιά έντεκα ομάδες, ενώ αυτή τη χρονιά λαμβάνουν μέρος συνολικά δεκατρείς χορευτικοί σύλλογοι, συμπεριλαμβανομένου του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» που υπογράφει τη διοργάνωση.

Τους συμμετέχοντες του 3ου «συριανοπατῶ», καθώς και το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Χοροσταλίτες» που θα ντύσει μουσικά τις χορευτικές εκδηλώσεις απόψε και αύριο το βράδυ στην προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, στο Νησάκι, καλωσόρισε η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου στο Ξενοδοχείο Διογένης.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι 13 χορευτικές ομάδες θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια αλλά και έθιμα από τις περιοχές τους και θα προσφέρουν πλούσιο θέαμα.

Φέτος, λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, υπάρχει περιορισμός ως προς τη συμμετοχή του κοινού στις παράλληλες εκδηλώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων θα απευθύνονται μόνο στους συμμετέχοντες των φεστιβάλ. Εκτός από το χορευτικό μέρος, θα διεξαχθούν σεμινάριο παραδοσιακών χορών της Ικαριακής λαϊκής παράδοσης, βιωματικό workshop ρυθμολογίας, ξεναγήσεις, ρεμπέτικη βραδιά και παραδοσιακό γλέντι.

Επίσης, σήμερα στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση των χορευτικών ομάδων στην παραλία της Ερμούπολης. Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει η συνεργασία του φεστιβάλ με την εθελοντική ομάδα «Η Σύρος Αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική δράση αύριο στο χώρο του φεστιβάλ και κατά τη διάρκεια του χορευτικού μέρους. Στη σημασία της δράσης αλλά και στον τρόπο ε τον οποίο θα λαμβάνεται πλέον το δείγμα από τους ενδιαφερόμενους, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η υπεύθυνη κ. Αγγελική Πρίντεζη.

Αρωγοί και συνοδοιπόροι στην προσπάθεια του Λαογραφικού - Χορευτικού Ομίλου "η σοφία της παράδοσης" είναι το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πολύτιμη είναι η συνδρή όλων των χορηγών και υποστηρικτών. Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Σοφία Λούβαρη απήθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους μεγάλους χορηγούς: Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου ΑΙΓΕΑΣ, Βιοτεχνία Λουκουμιών Κορρές και Σούπερ Μάρκετ Αστέρας - Όλα σε 1. 

Στο 3ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους & ενήλικες "συριανοπατῶ" λαμβάνουν μέρος το Κέντρο Χορού και Πολιτισμού "Πολυμήλη", ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», ο Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους & Καρία», ο Πανικάριος Σύλλογος «Άρτεμις Ταυροπόλος», ο Πολιτιστικός & Πνευματικός Σύλλογος Σκάλας Ωροπού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», το Σωματείο «Στα χρώματα της παράδοσης», η Χορευτική Ομάδα ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ο Χορευτικός Όμιλος Μυκόνου «Μαντώ» και ο Χορευτικός Όμιλος «Τρίπολης».

Έναρξη των χορευτικών εκδηλώσεων, απόψε στις 20:00 στην προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, στο λιμάνι της Σύρου.