Η έκθεση “Κολοκοτρώνης στη χώρα των θαυμάτων - 200 χρόνια αργότερα” της Dominique Pardieux στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου

Ελλάδα… η χώρα των δυνατοτήτων

Πώς θα ήταν άραγε σήμερα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνη; Πώς αυτός ο μεγάλος αγωνιστής θα ζούσε, βυθισμένος στον σύγχρονο κόσμο, περιτριγυρισμένος από απλούς άνδρες χωρίς την αίγλη των εθνικών μας ηρώων που παλεύουν στον αγώνα της ζωής, στη χώρα των θαυμάτων; Είναι η Ελλάδα η χώρα των θαυμάτων;

Η έκθεση της ζωγράφου Dominique Pardieux με τίτλο «Κολοκοτρώνης στη χώρα των θαυμάτων – 200 χρόνια αργότερα» δίνει απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Η καλλιτέχνιδα, μέσω μιας επισκόπησης της κοινωνίας μας, φέρνει τον επισκέπτη σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με κάθε πίνακα. Χρησιμοποιεί μικτές τεχνικές: κολάζ υφασμάτων ή στοιχείων αλουμινίου .... πάνω σε καμβά, ξύλο, φελιζόλ, δημιουργώντας έτσι έναν νέο κόσμο. Συνοδεύει τα έργα της με λίγες γραμμές που οδηγούν τον επισκέπτη να αναθεωρήσει τα κλισέ σχετικά με αυτήν τη χώρα

Σε αυτήν την 4η έκθεση η αυτοδίδακτη δημιουργός, γαλλικής προέλευσης, με ελληνική καρδιά εδώ και 35 χρόνια, μας προσφέρει μια στιγμή ποίησης και ταξιδιού στον κόσμο μας και αποδεικνύει μέσα από τα έργα της ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των θαυμάτων, διότι είναι η χώρα των δυνατοτήτων.

Συνδυασμός «γαλλικής κληρονομιάς» - «ελληνικής ζωής»

Η Ντομινίκ Παρντιέ γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε στη Γαλλία. Μετά τις σπουδές της στη Γερμανία, μετακόμισε στην Ελλάδα όπου ζει και εργάζεται για περισσότερο από 35 χρόνια. Ζωγραφίζει για περισσότερο από είκοσι πέντε χρόνια, ένα πάθος που είχε πάντα. Είναι μέλος του Συνδέσμου Εικαστικών Δωδεκανήσου.

Η διαμονή της σε διαφορετικές χώρες της έδωσε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει διαφορετικούς πολιτισμούς με σεβασμό χωρίς να τους κρίνει.

Αυτό το υπόβαθρο επηρέασε σίγουρα τις ιδέες και το στυλ ζωγραφικής της.

Στα 35 χρόνια της που ζει στην Ελλάδα, συσσώρευσε εμπειρίες και ένιωσε μια επιτακτική ανάγκη να περιγράψει μια χώρα με μεγάλες αντιθέσεις. Έτσι, αυτή η χώρα σε μόνιμο αναβρασμό την προκάλεσε να αναδημιουργήσει έναν κόσμο με τον δικό της τρόπο, να εκμεταλλευτεί και να απολαύσει πλήρως το συνδυασμό «γαλλικής κληρονομιάς» και ελληνικής ζωής.

Γενικά, φέρνει στο προσκήνιο κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Της αρέσει να παίζει ανάμεσα στην αυστηρότητα και την πλήρη εγκατάλειψη, ακριβώς όπως συμβαίνει στη ζωή. Βάζει γέφυρες μεταξύ του κόσμου της αναπαράστασης και της διαίσθησης με μερικές φορές πολύ οργανωμένες συνθέσεις και άλλες φορές με γρήγορες πινελιές, έντονες χρωματικές αντιθέσεις σε καμβά, σε ξύλινες επιφάνειες, σε φελιζόλ και αντικείμενα εγκαταλελειμμένα στις παραλίες, που έχουν εκβραστεί από τη θάλασσα.

Της αρέσει επίσης να γράφει μικρά κείμενα που ταιριάζουν με τους πίνακες της και μας ωθεί να αναρωτηθούμε για την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο.

Σκοπός της δεν είναι να δώσει μάθημα, αλλά να ενθαρρύνει ένα καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ του πίνακα και του επισκέπτη της έκθεσης για τις ατέλειωτες όψεις του κόσμου μας. Αυτή η διαδικασία δημιουργίας την ωθεί να εξερευνήσει έναν καινούριο κόσμο και τελικά να δημιουργήσει ένα διαχρονικό μέρος όπου υπάρχουν όλες οι δυνατότητες.

Η έκθεση «Κολοκοτρώνης στη χώρα των θαυμάτων – 200 χρόνια αργότερα» παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου και θα διαρκέσει ως τις 25 Ιουλίου 2021. Λειτουργεί καθημερινά: 10:00 - 13:00 και 18:00 -  22:00.