Της Μαρίας Ρώτα

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

  • Πέμπτη, 8 Ιουλίου, 2021 - 06:22

Όλη η Ελλάδα γιορτάζει φέτος την ανεξαρτησία της, την ελευθερία της από την τουρκοκρατία τόσων χρόνων. Όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να την τιμούμε τη φετινή χρονιά την ένδοξη δράση σε τόσους άξιους, δραστήριους και σπουδαίους ήρωες αξιωματικούς και πυρπολητές που φρόντισαν, ακόμη και χάνοντας τη ζωή τους να ελευθερώσουν την Ελλάδα, που επί τόσα χρόνια είχε κατακτηθεί από τους Τούρκους. Όλοι γνωρίζουμε, μεγάλοι και παιδιά ότι γιορτάζουμε φέτος 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, που πρόσφερε την ελευθερία της πανέμορφης και ιστορικής χώρας μας που θαυμάστηκε παγκοσμίως από την σπουδαία αρχαία (ίσως και νεότερη) ιστορίας της .

Η Ελληνική επανάσταση αποτελεί μια... “Μοναδική παγκόσμια περίπτωση” όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Η Ελλάδα κατόρθωσε, παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς και μεγάλης καταπίεσης, να διατηρήσει την εθνική της συνείδηση για την καταγωγή της, την ιστορία της, τη θρησκεία της και τη γλώσσα της. Όταν ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, είναι απίστευτο το πόσοι ξένοι, ιδιαίτερα Ευρωπαίοι, θέλησαν να βοηθήσουν τους Έλληνες να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Να θυμόμαστε πάντα ότι η αρχαία Ελλάδα είχε και έχει θαυμαστεί παγκοσμίως για την υπέροχη δημιουργία της και τα θαυμάσια έργα της, που έως σήμερα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες της. Κι εμείς οι νεότεροι Έλληνες ας μην ξεχνάμε και ας θυμόμαστε πάντα την μοναδική δραστηριότητα τόσων ανθρώπων εκείνης της εποχής και ιδιαίτερα των ναυτικών του 1821 που με την φροντίδα τους και την άριστη δραστηριότητα τους προσέφεραν την ελευθερία της χώρας μας. Γι’ αυτή την ελευθερία πολλοί πρόσφεραν το αίμα τους και τη ζωή τους. Αξίζει να γνωρίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τουλάχιστον, μερικά από τα ονόματα των σπουδαίων Ελλήνων που δραστηριοποιήθηκαν και πολλοί έδωσαν τη ζωή τους για να ελευθερωθεί η Ελλάδα από τους Τούρκους. Η επανάσταση του 1821 πέτυχε ιδιαίτερα, γιατί εκτός από τους άνδρες που είχαν δραστηριοποιηθεί στη στεριά, αποδείχθηκαν ευνοϊκές οι θαλασσινές δράσεις. Σπουδαίοι και σημαντικοί Έλληνες ναυμάχοι ήταν ο Μιαούλης, ο Κανάρης, ο Σαχτούρης, ο Τσαμαδός, ο Παπανικολής, ο Θεοφιλόπουλος... και τόσοι άλλοι σπουδαίοι πυρπολητές. Πολλοί από αυτούς τους ειδικούς ναυτικούς υπηρέτησαν και στη ξηρά για να βοηθήσουν έναν από τους σπουδαίους ήρωες, τον Θ. Κολοκοτρώνη... τον Γέρο του Μοριά.

 

40 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια

Η είσοδος και συμμετοχή στην Ευρωπαϊκά Ένωση και στην Ευρωζώνη είναι το πιο σημαντικό κατόρθωμα της Ελλάδας στα 200 χρόνια της ελευθερίας της πιστεύουν πολλοί κάτοικοι της χώρας μας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ακόμη και πριν γίνει πρωθυπουργός της χώρας μας, γνώριζε πολύ καλά την ιστορία της Ελλάδας. Είχε πιστέψει ότι υπήρχαν μερικά σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα, έστω και αν είχε αποκτήσει την ελευθερία της πριν τόσα χρόνια. Το πρώτο σημαντικό πρόβλημα ήταν, η όχι πολύ καλή οικονομική ανάπτυξη – το δεύτερο ήταν η εξωτερική ανασφάλεια. (μήπως λόγο της καλής θέσης στο Αιγαίο, κινδύνευε πάλι να κατακτηθεί;) Το τρίτο ήταν, όπως ο ίδιος νόμιζε, μια πολιτική αστάθεια. Πραγματικά, για πολλά χρόνια, πολλοί Έλληνες ήταν φτωχοί . Ελάχιστα ήταν τα χρήματα για να ζήσουν οι οικογένειες. Παράλληλα, ο Καραμανλής σκεφτόταν πάντα ότι η θέση της Ελλάδος ήταν εντυπωσιακή. Ίσως, πέρασε απ’ το μυαλό του η ιδέα:... λες πάλι κάποιοι να θελήσουν να την κατακτήσουν, (όπως πριν 200 χρόνια οι Τούρκοι;). Τότε σκέφτηκε ότι ένας μόνο τρόπος υπήρχε για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα. Και να λυθούν ριζικά και αμετάκλητα . Πολλοί Έλληνες δεχθήκαν απόλυτα τη θέση του και την ιδέα του, ώστε η χώρα μας να μην κινδυνεύσει ποτέ ξανά από κατάκτηση.

 

Η ιδέα ήταν : Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη!

Μιας Ευρώπης, δηλαδή, που θα εξασφάλιζε την οικονομική ανάπτυξη, τη δημοκρατική σταθερότητα και την εξωτερική ασφάλεια της χώρας. Τότε αποφασίστηκε, από τη δεκαετία του 1950, ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στην Ευρώπη. Το 1961 πέτυχε να υπογράψει η Ελλάδα την πρώτη Συμφωνία Συνδέσεως με την τότε ΕΟΚ. Η απόφαση ελήφθη αλλά δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί λόγο της δικτατορίας, που φυσικά δεν ήταν εύκολο να δεχθεί όλες τις προϋποθέσεις που ζητούσε η Ευρώπη για να γίνει μέλος της η Ελλάδα. Υπήρξαν και κάποιες χώρες (2 ή 3) που δεν ήθελαν την Ελλάδα κοντά τους, όπως η Γερμανία, που ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Σμίτ, όταν πληροφορήθηκε ότι η Ελλάδα επιθυμούσε την ένταξη της στη Ευρώπη, είχε αναφέρει : “ η Ελλάδα θα μπει στην Ευρώπη πάνω από το πτώμα μου”. Αργότερα όταν ήταν ο ίδιος καγκελάριος, ο οποίος όχι μόνο δέχθηκε να υποστηρίξει την Ελλάδα να ενταχθεί στην Ευρώπη λίγο αργότερα έγινε στενός φίλος του Καραμανλή και ιδιαίτερα θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας στην προσπάθεια της να ενταχθεί στην Ευρώπη. Τότε ο Καραμανλής είχε δύο στενούς φίλους που ιδιαίτερα στήριζαν την Ελλάδα. Και οι δύο ήταν από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης: Χέλμουτ Σμιτ της Γερμανίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν της Γαλλίας. Σήμερα πιστεύω, ότι έχουμε την καλύτερη και σταθερότερη δημοκρατία που είχαμε ποτέ. Κάνω λάθος; Η Ελλάδα είναι δημοκρατική και ... το σημαντικότερο; Η Ελλάδα είναι ασφαλής! Από το 1981 1η Ιανουαρίου ! Φαντάζεσθε αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ... τι θα σκεπτόταν να κάνει, τι θα επιθυμούσε να αποκτήσει ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος; Τουλάχιστον το Αιγαίο Πέλαγος δεν θα επιθυμούσε να το αποκτήσει; Τα νησιά του Αιγαίου δεν θα ήθελε να του ανήκουν; Φυσικά πλην Σύρου – Τήνου και μερικών άλλων ακόμη. Αυτή θα ήταν η επιθυμία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Κάνω λάθος, αγαπητοί μου αναγνώστες;

 

Ένα ποίημα της Γεωργίας Λούβαρη: Η τριλογία του Ανέμου

 

ΟΤΑΝ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ

Δεν υπάρχουν δάκρυα

που να μην τα στεγνώνει ο ήλιος

ούτε ορίζεις τίποτα απ’ ότι καρτεράς

 

Ο άνεμος φυσάει

διώχνει τα σκουπίδια και τα πάει αλλού

μέχρι να παραδοθείς

κι όλα να τ’ αγαπήσεις

 

Μα πιο πολύ ν’ αγαπήσεις

τις Κυκλάδες, τη Σύρο και τα χωριά της

που ο άνεμος παρασέρνει ξερά φυλλαράκια μπουκαμβίλιες και γιασεμιά.

Ετικέτες: