Καίριος και κομβικός πυλώνας του Animasyros η εκπαίδευση
- Τρίτη, 13 Ιουλίου, 2021 - 06:17
Από καλλιτεχνικά έργα που αφορούν ή δημιουργήθηκαν με αφορμή την Ελληνική Επανάσταση εμπνέονται τα πέντε εκπαιδευτικά εργαστήρια του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων “Animasyros” που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021.
Στην πάροδο του χρόνου, το Animasyros έχει διαμορφώσει τρεις βασικούς πυλώνες: την προβολή ταινιών διαφόρων ειδών και μηκών σε διάφορα διαγωνιστικά τμήματα, την επαγγελματική αγορά -εργαλείο δικτύωσης του ελληνικού ταλέντου με τη διεθνή εξέλιξη στον τον τομέα του animation- και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, που αποτελούν καίριο και κομβικό πυλώνα του φεστιβάλ.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα γνώρισαν μεγάλη επιτυχία από την πρώτη κιόλας διοργάνωση και εξελίχθηκαν σε πυξίδα για την ανέλιξη και τη διείσδυση του φεστιβάλ ιδίως σε σχέση με την τοπική κοινωνία της Σύρου. Στην αρχή απευθύνονταν αποκλειστικά σε παιδιά, ενώ στην πορεία προστέθηκαν κι άλλες ομάδες συμμετεχόντων. Σήμερα, υπάρχουν θεσμοθετημένα στο ετήσιο φεστιβάλ, συνολικά πέντε με έξι εργαστήρια για παιδιά πρώτης-δεύτερης σχολικής ηλικίας, εφήβους, επαγγελματίες, άτομα με αναπηρίες και άτομα της τρίτης ηλικίας.
«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες που μπορεί να φοβόντουσαν το smartphone, παίρνουν πια την κάμερα στο χέρι και φτιάχνουν τη δική τους ταινία animation» περιγράφει στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης.
Συνεχής διάδοση της τέχνης της εμψύχωσης
Η εκπαιδευτική δράση του φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην ετήσια διοργάνωσή του, αλλά συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το Animasyros, με τον αέρα που έχει πάρει από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, μεταφέρει εκπαιδευτικό χρώμα και διαδίδει τις την τέχνης της εμψύχωσης σε όλη την Ελλάδα και σε πολλά μέρη του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτών των εργαστηρίων, ομάδες που δεν ξεπερνούν τα 20-25 άτομα, δουλεύουν πάνω σε μια προκαθορισμένη θεματική και υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή animator και ενός βοηθού, στήνουν το δικό τους σενάριο, καταγράφουν τις δικές τους εικόνες, κάνουν το μοντάζ και επιλέγουν τη μουσική.
«Ως εκ τούτου, πέρα από τη μαθησιακή διαδικασία, υπάρχει και ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο έχει επίσης διττή διάσταση: η μία είναι η επιβράβευση της προσπάθειας των συμμετεχόντων και της απόκτησης νέων δεξιοτήτων και η άλλη, ένα σημαντικό επικοινωνία για τον φεστιβάλ ή τον φορέα με τον οποίο συνδιοργανώνουμε το εργαστήριο», σημειώνει ο κ. Καραμητσάνης.
Από το 2020, πάγιος υποστηρικτής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του animasyros είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ). Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το φεστιβάλ διοργάνωσε 6-7 εργαστήρια, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν διαδικτυακά λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκαν και δύο εργαστήρια σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων και των Αποκριών.
«Φαίνεται πως, η δημοτική αρχή, παρόλο που το μέρος είναι τόσο ιστορικό και παραδοσιακό, δεν είναι καθόλου προσκολλημένη στο παρελθόν και νοιάζεται για τις ψηφιακές απασχολήσεις, διασκεδάσεις και πολιτιστικές προσλαμβάνουσες του κόσμου», υποστηρίζει ο κ. Καραμητσάνης.
Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν από το Animasyros ένα εργαστήριο για ρομποτική και ένα εργαστήριο σε συνεργασία με το Ειδικό Γυμνάσιο Κωφών και Βαρηκόων στην Αργυρούπολη. Αμέσως μετά την ετήσια διοργάνωση του φεστιβάλ, θα διεξαχθούν εργαστήρια σε συνεργασία τόσο με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών όσο και με την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, 10 άτομα από την οποία θα παρακολουθήσουν όλες τις δράσεις της 14ης διοργάνωσης στη Σύρο.
Από τον Λόρδο Βύρωνα και τον Δ. Σολωμό στον Θ. Βρυζάκη
Το Animasyros 14 διοργανώνει συνολικά πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα και οι αιτήσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου.
Το εργαστήριο ενηλίκων με θεματική «Τα νησιά της Ελλάδας» του Λόρδου Βύρωνα και εκπαιδεύτρια την Ισραηλινή animator Tal Kantor, θα διεξαχθεί από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Μετά από μία μικρή διακοπή, για λόγους περιορισμού της διασποράς της πανδημίας, τα ΚΑΠΗ Ερμούπολης επανέρχονται στην ενεργό δράση του animation με ένα εργαστήριο που εμπνέεται από τον εμβληματικό πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου» που φυλάσσεται στο ισόγειο του Μουσείου του Λούβρου. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί 23-24 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Παναγούλη του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης με εκπαιδεύτρια τη Μαργαρίτα Σιμοπούλου.
Το Animasyros συνεχίζει τη συνεργασία του με το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Ερμούπολης. Το φετινό εργαστήριο πατάω πάνω στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Η δράση θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης με εκπαιδεύτρια την Ελένη Παυλάκη.
Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» θα διεξαχθεί στις 22-23 Σεπτεμβρίου, στην Έπαυλη Τσιροπινά εργαστήριο για παιδιά, βασισμένο στον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Ελλάς Ευγνωμονούσα». Εκπαιδευτής ο Συριανός Γιάννης Ξαγοράρης.
Τέλος, το Animasyros συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και συνδιοργανώνουν εργαστήριο για εφήβους από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου. Οι συμμετέχοντες, υπό την καθοδήγηση του Ρουμάνου animator Paul Muresan, θα προσπαθήσουν να οπτικοποιήσουν το δημοτικό τραγούδι «Τα παιδιά της Σαμαρίνας», μια τραγική και ηρωική αληθινή ιστορία.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Animasyros συνδιοργανώνεται με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη «Phygital» μορφή του. Το πλούσιο πρόγραμμά του θα προβληθεί τόσο σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, όσο και σε live streaming. Κύρια θεματική του Animasyros φέτος είναι η Ελευθερία, ορμώμενη από τη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, προβάλλονται 250 ταινίες animation, εθνικά και διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, διαγωνιστικά τμήματα ταινιών για παιδιά & με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- O Πρόεδρος του ANIMASYROS εξελέγη πρόεδρος της CIFEJ
1 Δεκ. 2022 - 17:04 - Το Animasyros επιστρέφει και γιορτάζει τα 15 του χρόνια
19 Σεπ. 2022 - 6:18 - Κινούμενες ευχές από τη Σύρο
30 Νοε. 2020 - 6:18 - «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη»
21 Ιουλ. 2020 - 6:18 - Μετάλλιο Γραμμάτων & Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας στον πρόεδρο του Animasyros
10 Μαΐου. 2019 - 14:14