Το Ναυτικό Μουσείο Σύρου «ναυπηγείται»
- Πέμπτη, 22 Ιουλίου, 2021 - 06:18
«Η Σύρος αξίζει ένα Ναυτικό Μουσείο», δήλωσε τον Ιούλιο του 2020 στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη.
Έναν χρόνο αργότερα, το μεγάλο όνειρο της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου και ιδιαιτέρως, του πρόεδρού της, Γιώργου Μηλιού αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά με τους φορείς του νησιού να βαδίζουν ενωμένοι προς την επίτευξη αυτού του σημαντικού σκοπού.
Μεγάλο εμπόδιο στη δημιουργία ενός Κέντρου Ναυτικής Παράδοσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων παρέμενε επί σειρά ετών η έλλειψη κατάλληλης αίθουσας για τη στέγαση της συγκεκριμένης δομής. Κατά την ξενάγησή της στη Σύρο, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Αντιναύαρχο ε.α. Πολεμικού Ναυτικού, Ιωάννη Παλούμπη επισκέφτηκε πολλούς χώρους, μεταξύ αυτών και το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων. Η ίδια ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρό του κ. Μάρκο Βουτσίνο για να ενημερωθεί εάν υπάρχει η διάθεση και η δυνατότητα παραχώρησης κάποιας αίθουσας του Εργατικού Κέντρου για τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου. Το αίτημα εξετάστηκε και έγινε αποδεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο κι έτσι το υπό ίδρυση Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης Σύρου θα στηθεί και θα λειτουργήσει σε μία από τις ισόγειες αίθουσες του Εργατικού Κέντρου.
Από την πλευρά του, ο «μπροστάρης» αυτού του εγχειρήματος κ. Γιώργος Μηλιός επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, οι οποίοι δήλωσαν αμέσως το ενδιαφέρον να στηρίξουν ηθικά και με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια.
Ένα μεγάλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα
Ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση του Μουσείου τέθηκε χθες, στην πρώτη συνάντηση μέρους των ιδρυτικών μελών, στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων. Στη σπουδαιότητα, τον συμβολισμό και την αξία του εγχειρήματος, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί και θα μεταλαμπαδευθεί στις νέες γενιές η μεγάλη ιστορία της Σύρου, αναφέρθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, Γιάννης Μπάιλας και η αρχαιολόγος Μαρία Ρώτα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη και ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνδράμουν στην οργάνωση του Κέντρου Ναυτικής Παράδοσης Σύρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχαιολόγος κ. Ρώτα αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο ζεύγος Παλούμπη και τις τοπικές αρχές, καθώς η ίδια ξενάγησε την πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας στο νησί μας, το περασμένο καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, Γιώργος Μηλιός δεν έκρυψε τη χαρά του για το γεγονός ότι ένα μεγάλο όνειρο που για 17 ολόκληρα χρόνια παρέμενε ζωντανό τόσο στη δική του καρδιά, όσο και στις καρδιές όλων των απομάχων ναυτικών του νησιού, θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Όπως εξήγησε, ο ίδιος δεν εγκατέλειψε ποτέ τις προσπάθειες, από κοινού με όλες τις Δημοτικές Αρχές που διοίκησαν το νησί στο διάστημα αυτό. «Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημά μας ήταν διαχρονικά η στέγαση. Ωστόσο τώρα, χάρη στην παραχώρηση αίθουσας από το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην πολυπόθητη δημιουργία του Κέντρου Ναυτικής Παράδοσης Σύρου που θα είναι ένα κόσμημα για το νησί μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι η Σύρος αποτελεί από μόνη της ένα ναυτικό Μουσείο με τον Ταρσανά, το Καρνάγιο, το Ναυπηγείο, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και τόσα άλλα.
Ανάδειξη της πλούσιας ναυτικής ιστορίας του νησιού
Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη αναφέρθηκε αρχικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού, του πρώτου ίσως παγκόσμιου ναυτικού πολιτισμού.
Όπως τόνισε, τα πλωτά μέσα ταξίδευαν στο Αιγαίο από το 8.000 π.Χ, μεταφέροντας οψιανό. Οι πρώτες ενδείξεις εμφανίστηκαν 3.500 χρόνια πριν στις βραχογραφίες στον Στρόφιλα της Άνδρου και στο τηγανόσχημο σκεύος της Χαλανδριανής της Σύρου. 2.000 χρόνια αργότερα ήρθε στο φως η τοιχογραφία της νηοπομπής στο Ακρωτήρι της Θήρας, «Όλα αυτά μαζί δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των ναυπηγημάτων του κυκλαδικού και του μινωικού πολιτισμού», σημείωσε η κ. Παλούμπη.
Τέλος, ο Όμηρος τοποθετεί τη Σύρο και την Κέρο στο επίκεντρο της ναυτικής κίνησης που επικρατούσε στο Αιγαίο πριν από το 1.100 π.Χ. Οι αιώνες όμως κύλησαν η ιστορία διαμορφώθηκε και οι Κυκλαδίτες - Συρνιανοί συνέχισαν να ταξιδεύουν, όπως και όλοι οι Έλληνες και να χτίζουν το βασικότερο χαρακτηριστικό της ελληνικής φυλής, τη ναυτοσύνη. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, η Σύρος παρέμεινε υπό φραγκική κυριαρχία και αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων Ελλήνων που κατέφυγαν κυνηγημένοι από την θηριωδία των Οθωμανών από τη Σμύρνη, το Αϊβαλί, τη Χίο, τα Ψαρά, την Κρήτη, την Κάσο κλπ.
«Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους τις δεξιότητές τους, τον πολιτισμό και τις ικανότητές τους. Η εγκατάσταση της Ελληνικής Ατμοπλοΐας του 1856 και η δημιουργία του Νεωρίου το 1861 είχαν ως βάση το ναυτικό παρελθόν του νησιού και πάνω σε αυτό έχτισαν και δημιούργησαν το υπέρλαμπρο παρόν του 19ου και του 20ου αιώνα. Αυτή τη ναυτική ιστορία έχει να διηγηθεί και να παρουσιάσει αυτό που σήμερα προσπαθούμε να κάνουμε, το Ναυτικό Μουσείο της Σύρου, στους επισκέπτες του και τη νεολαία του νησιού καλλιεργώντας την αγάπη για τη θάλασσα και για το ίδιο το νησί», κατέληξε η κ. Παλούμπη.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια τόσο ηθικά όσο και υλικά, αναζητώντας ακόμη και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσε να διαθέσει για την ανάπτυξη του Μουσείου. Το ίδιο ένθερμα υποστήριξε το εγχείρημα και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τόσο οι γνώσεις όσο και η εμπειρία της κ. Παλούμπη θα είναι καθοριστικές στο στήσιμο και την πορεία του Ναυτικού Μουσείου της Σύρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης Σύρου
13 Σεπ. 2017 - 6:20 - “Το Μεγάλο Ευχαριστώ”
27 Νοε. 2024 - 6:16 - Λέσχη Ανδρίων: Στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της
26 Νοε. 2024 - 8:16 - Πέθανε ο σπουδαιότερος μελετητής του Κυκλαδικού Πολιτισμού, λόρδος Κόλιν Ρένφριου
25 Νοε. 2024 - 11:42 - Σύρος: Οι παγκόσμιες διακρίσεις των μαθητών της σχολής “ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ”
25 Νοε. 2024 - 10:57