Βήματα προς το μέλλον
- Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021 - 06:18
Η χρήση ρομποτικού ξεναγού σε πολιτιστικούς χώρους της Σύρου, καθώς και η τρισδιάστατη ψηφιοποίηση εκθεμάτων και αρχειακού υλικού του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης συμπεριλαμβάνονται στα μελλοντικά σχέδια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Οι σχετικές προτάσεις εξετάστηκαν από την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου, η οποία συνεδρίασε χθες το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το πρώτο αίτημα αφορά στην πρόταση χρηματοδότησης που πρόκειται να υποβληθεί από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Key Action 2: Co-operation for Innovation and the Exchange of Good Practices”. Στόχος της πρότασης είναι η χρήση ενός ρομποτικού συστήματος (ρομποτικού ξεναγού) χαμηλού κόστους το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί είτε αυτόνομα είτε απομακρυσμένα. Με αυτόν τον τρόπο μαθητές (όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης) θα μπορούν να «επισκεφθούν» και «περιηγηθούν» στους χώρους ενός μουσείου απομακρυσμένα. Για την υλοποίηση αυτής της πρότασης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρόκειται να συνεργαστεί με ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα και τη Σουηδία.
Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ως συνεργαζόμενος φορέας (Associated Partner) θα δώσει την άδειά του τόσο για τη χρήση του ρομπότ που θα αναπτυχθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και την Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, όσο και για την εκπαίδευση του προσωπικού που θα χειρίζεται το ρομπότ στους εν λόγω πολιτιστικούς χώρους. Για τις ανάγκες αυτές, θα απαιτηθούν τρεις ημέρες. Εκπρόσωπος του Βιομηχανικού Μουσείου και της Έκθεσης θα μπορεί να συμμετέχει στις συναντήσεις – εκδηλώσεις προώθησης του προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή του Δήμου δεν προϋποθέτει κάποια οικονομική επιβάρυνση για τον ίδιο. Το πρόγραμμα θα έχει χρονική διάρκεια 36 μηνών με πιθανή έναρξη την 1η Οκτωβρίου 2021. Επικεφαλής της πρότασης θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Nayden Chivarov οποίος είναι πρόεδρος του τμήματος Cyber-Physical Systems το οποίο ανήκει στο Institute of Information and Communication Technologies (IICT), Bulgarian Academy of Sciences.
Τρισδιάστατη ψηφιοποίηση εκθεμάτων και αρχείων
Η «Βασική Δράση 2» του προγράμματος Erasmus+ περιλαμβάνει σχέδια που διαχειρίζονται τόσο οι Εθνικές Μονάδες (αποκεντρωμένες δράσεις) όσο και ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κεντρικές δράσεις-Education Audiovisual and Culture Executive Agency).
Η συγκεκριμένη Βασική Δράση ενισχύει τις Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας (Αποκεντρωμένη Δράση), τις Συμμαχίες Γνώσης (Κεντρική Δράση), τις Τομεακές Συμμαχίες Δεξιοτήτων (Κεντρική Δράση) και την Ανάπτυξη Δυνατοτήτων στον τομέα της νεολαίας (Κεντρική Δράση).
Οι δράσεις που στηρίζονται από αυτήν τη Βασική Δράση αναμένεται να αποφέρουν θετικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες φορείς, τα συστήματα πολιτικής στα οποία υπάγονται τέτοιου είδους δράσεις, καθώς επίσης και τα άτομα που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στις οργανωμένες δραστηριότητες.
Οι Στρατηγικές Συμπράξεις/Εταιρικές Σχέσεις είναι αποκεντρωμένη δραστηριότητα και αφορούν σχέδια συνεργασίας που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες οργανισμούς να αντιμετωπίζουν από κοινού σημαντικά θέματα, να αναπτύσσουν συνεργασίες και να μοιράζονται καινοτόμες πρακτικές.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενημέρωσε επίσης τα μέλη πως, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υλοποιεί από τον Δεκέμβριο του 2020 το έργο [e- Aegean CulTour] Διαπεριφερειακός Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης με Κωδικό 111(Α/Α ΟΠΣ ΕΣΠΑ 3525) και τίτλο «Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεργασία της ερευνητικής ομάδας μας με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την παροχή πρόσβασης σε εκθέματα και αρχειακό υλικό του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης με στόχο την τρισδιάστατη ψηφιοποίησή τους και την παραγωγή υλικών αντιγράφων επαυξημένων με ψηφιακά και διαδραστικά στοιχεία.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίο, με σχετική επιστολή του, ζήτησε εκ μέρους της ομάδας έργου την άδεια του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου για την υλοποίηση της προβλεφθείσας συνεργασίας και με τη συμβολή του Βιομηχανικού Μουσείου να επιλέξει έναν αριθμό εκθεμάτων που θα ενταχθούν στις πιλοτικές δράσεις του έργου και στη συνέχεια να προβεί σε ψηφιοποίησή τους με μη παρεμβατικές μεθόδους. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος δεν θα έχει καμία οικονομική συμμετοχή στο έργο ενώ θα μπορεί να αξιοποιήσει, επίσης χωρίς καμία επιβάρυνση, τα παραγόμενα αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών στο νησί της Σύρου. Σχετικά με την πρόοδο του έργου θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν.
Αντικείμενο της «Περιφερειακής Αριστείας» είναι η ενίσχυση ερευνητικών υποδομών σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, καθώς και σε περιφέρειες με χαμηλές επιδόσεις στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη. Οι συγκεκριμένες περιφέρειες παρουσιάζουν υστέρηση τόσο σε ότι αφορά στις δαπάνες για την έρευνα ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, όσο και στην συμμετοχή των φορέων τους σε δράσεις ΕΤΑΚ. Οι έντονες αυτές περιφερειακές ανισότητες είναι εμφανείς στη συμμετοχή στη Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», αλλά και στη συμμετοχή στις υποδομές του Εθνικού Χρηματοδοτικού Σχεδίου Α και Β κύκλου.
Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας των εν λόγω περιφερειών στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης της κάθε Περιφέρειας-στόχου και η προώθηση της αριστείας μέσω της υποστήριξης της εγκαθίδρυσης ή και ανάπτυξης σύγχρονων ερευνητικών υποδομών που συμβάλλουν στην διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για την έρευνα στην περιφέρεια, μέσω της ανοιχτής πρόσβασης των χρηστών σε αυτές, καθώς και της δικτύωσης και της συνεργασίας τους με αντίστοιχες υποδομές στον ελληνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.
Τα αιτήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου έγιναν ομόφωνα δεκτά από την Επιτροπή Πολιτισμού και θα τεθούν προς τελική έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η ξυλοναυπηγική τέχνη μέσω ψηφιακής απεικόνισης
13 Αυγ. 2024 - 6:16 - Ενέργειες για τη διάσωση και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Βιομηχανικού Μουσείου
23 Φεβ. 2024 - 6:16 - Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
18 Μαΐου. 2023 - 6:16 - Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης επίσημο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων
10 Μαΐου. 2023 - 6:16 - Future Lab Σύρου: Ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον
13 Απρ. 2023 - 6:16