Εκτεταμένο αφιέρωμα του Animasyros 14 το ανιμέισον από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

Ανάδειξη της πολυμορφίας του μεσογειακού animation

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο του ανιμέισον στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 στη Σύρο και από τότε δίνει ραντεβού κάθε Σεπτέμβριο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Φέτος, το Animasyros 2021 πραγματοποιείται στις 22-26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, φιλοξενείται η ενότητα MEDAnima, με προβολές και επαγγελματικές δράσεις για τα κινούμενα σχέδια της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, σε συνεργασία με το studio Folimage. 

Το MEDAnima είναι ένα αφιέρωμα στη σκηνή animation των χωρών της Μεσογείου που υλοποιείται εντός των 5 ημερών που διοργανώνεται το φεστιβάλ. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 3 set προβολών ταινιών διάρκειας 90 λεπτών το καθένα καθώς και παρουσιάσεις του έργου μεσογειακών καλλιτεχνών στην επαγγελματική Αγορά. Εκεί, καλλιτέχνες από χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Κροατία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Τυνησία κ.α. αναδεικνύονται, δικτυώνονται μεταξύ τους και έχουν τη δυνατότητα να βρουν συμπαραγωγούς για τις ταινίες τους. Στόχος είναι η δικτύωση των καλλιτεχνών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με εκπροσώπους του τομέα της δημιουργικής βιομηχανίας, που μπορούν να συνδράμουν ως παραγωγοί στο δημιουργικό τους έργο ή/και να τους εντάξουν στο δίκτυο διανομής. Η δράση αποτελεί μία θερμοκοιτίδα καλλιτεχνικής ζύμωσης και ανάπτυξης με στόχο την ανάδειξη της πολυμορφίας του μεσογειακού animation.

Πρόκειται για 29 ταινίες από 23 χώρες της Μεσογείου, από την Ισπανία και την Τυνησία μέχρι το Ισραήλ και το Λίβανο. Περιλαμβάνονται έργα όπως τα: “How my grandmother became a chair” (Nicolas Fattouh, Γερμανία, Λίβανος, Κατάρ), “Have a Nice Dog” (Jalal Maghout, Σύριος που ζει στο Βερολίνο) και “Mosaic” (Imge Özbilge & Sine Özbilge, Τουρκάλες που ζουν στο Βέλγιο).

Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του Animation

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα δούμε πως διαμορφώνεται η τέχνη του animation από χώρα σε χώρα και θα απολαύσουμε μεγάλους δημιουργούς όπως τον SIMONE MASSI από την Ιταλία, που μετράει πάνω από 20 χρόνια στο χώρο του animation με πολλές διεθνείς καταξιώσεις, τον Mohamed Ghazala, πρόεδρο της ASIFA της Αιγύπου, αλλά και πιο νέους που έχουν εδραιωθεί πλέον στα διεθνή φεστιβάλ όπως ο δικός μας Φωκίων Ξένος με το Heatwave, o Stav Levi από το Ισραήλ και η Sofia El Khyari από το Μαρόκο.

Ξεχωρίζουν επίσης ο Μιχάλης Καλοπαίδης με το Parrot and the Lady από την Κύπρο, ο Bruno Caetano από την Πορτογαλία με τη νέα του ταινία , The Peculiar Crime of Oddball Mr Jay, o Eneos Çarka από την αλβανία που η νέα του ταινία «Where Are You Now?» κάνει ήδη τον γύρο των φεστιβάλ και το εξαιρετικό «Arka» από την Κροατία.

Το αφιέρωμα MEDAnima περιλαμβάνει, ταυτόχρονα, ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου όπως:

“Whitepaper on State of Animation in Greek Media Today” (Τάσος Μελεμενίδης, CINOBO)

“How the distribution strategy is affected by the COVID 19 pandemic- Theatrical release vs digital release or theaters and platforms connected forever?  And if so, what about the loss of cinematique experience? Will the content /production be affected?” (Κωνσταντίνος Μπουρούνης, ERTFLIX)

Από την Ερμούπολη στη Valence της Γαλλίας

H Αγορά σε συνεργασία με το Studio Folimage διοργανώνει ένα 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitch Coaching Workshop), προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες των επιλεγμένων projects στα pitch να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, για να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Pitching Forum στη Σύρο, το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό και σε μια διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του ανιμέισον.

Ο νικητής του Pitching Forum Agora Animasyros θα είναι επίσημος καλεσμένος του προγράμματος Artist-in-Residence, που διοργανώνει το Studio Folimage. Ξεκινώντας από τις αρχές του 2022, ο νικητής θα μετακομίσει στο Studio Folimage, στη Valence της Γαλλίας για 1 μήνα, ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από το στούντιο εγκαταστάσεις. Το pitch coaching workshop θα διευθύνει η Γαλλίδα Corinne Destombes, Head of Development της Folimage και η σκηνοθέτις Helen Friren. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στη Σύρο, στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Pitching Forum, και στις 26 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής του καλύτερου pitch στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

Στο Pitching Forum Jury βρίσκονται σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του Animation, όπως η Joanna Quinn, η María Lorenzo Hernández και η Corinne Destombes.

Η χρονιά της «Ελευθερίας»

Το Animasyros έρχεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 14η συνεχόμενη χρονιά και μάλιστα φέτος υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΚΟΜΕ.

Η βασική θεματική του Animasyros 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είναι αφιερωμένη στην έννοια της Ελευθερίας αντλώντας έμπνευση από από τη γνωστή φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα “Ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας […], και εκάμαμε την Επανάσταση”.

Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει 7 διαγωνιστικά τμήματα, ενώ απονέμονται αντίστοιχα βραβεία. Τα τμήματα αυτά είναι τα εξής: το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, το Διαγωνιστικό τμήμα τηλεοπτικών και κατά παραγγελία ταινιών, το Φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα, το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους/Βραβείο Κοινού, το βραβείο για την καλύτερη ελληνόφωνη ταινία που απονέμεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ήδη από το 2016, το διαγωνιστικό τμήμα K.ID.S που περιλαμβάνει ταινίες για το κατεξοχήν κοινό των κινουμένων σχεδίων που θα απονείμει και τα βραβεία και τέλος το διαγωνιστικό τμήμα Animapride με ταινίες LGBTQI+ θεματικής.

Παράλληλα, με τα διαγωνιστικά τμήματα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Animasyros πλαισιώνεται με το πληροφοριακό τμήμα, Διεθνές Πανόραμα.

Ετικέτες: