To “Little Islands Festival” επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Σίκινο και προσφέρει τέσσερις ημέρες γεμάτες ψηφιακή τέχνη

Mε φόντο το κυκλαδίτικο αιγαιακό τοπίο

Σε ένα συναρπαστικό οπτικοακουστικό ταξίδι καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σικίνου το «Little Islands Festival» που επιστρέφει στο μικρό Κυκλαδίτικο νησί, επιδιώκοντας να συνδέσει το αιγαιακό τοπίο με τη σύγχρονη δημιουργία και τη δύναμη των νέων μέσων, αλλά και να πειραματιστεί στο μεταίχμιο πολιτιστικής κληρονομιάς και καινοτομίας.

Η 3η διοργάνωση του φεστιβάλ με θέμα «Περιβάλλοντα Διαβίωσης» θα διεξαχθεί στο νησί της Σικίνου από τις 20 έως τις 23 Αυγούστου, μετατρέποντας το λαβυρινθώδη δημόσιο χώρο του κυκλαδικού οικισμού σε ένα ιδανικό σκηνικό με υπαίθριες προβολές, εκθέσεις και εγκαταστάσεις. Ξεχασμένα κτίρια, στεγάδια, ανεμόμυλοι, γκρέμια και πλακόστρωτα σοκάκια, οι παραδοσιακές αρχιτεκτονικές γραμμές επανεφευρίσκονται σε ένα νέο παραστατικό ιδίωμα, ένα μεταφορικό τοπίο σύμβολο του δεσμού της ανθρώπινης κατοίκησης με το φυσικό περιβάλλον.

Περισσότερα από 60 καλλιτεχνικά έργα από 30 χώρες θα παρουσιαστούν στον δημόσιο χώρο του οικισμού και θα προτείνουν νέες ερμηνείες και συσχετισμούς στο παραδοσιακό στοιχείο προς αναζήτηση ενός σύγχρονου κοινωνικού τοπίου όπου τα όρια της τέχνης, της φύσης, της ζωής διαπλέκονται και αλληλοτροφοδοτούνται υφαίνοντας ένα ενεργό νήμα διαλόγου με το παρελθόν. Ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, video art, animation, οπτικοακουστικές περφορμανς και εγκαταστάσεις, live 3D mapping και VR, προσφέρουν μια νέα περιηγητική εμπειρία μεταφέροντας ιδέες, εικόνες και βιώματα. Στο πλαίσιο της θεματικής “Living Environments - Περιβάλλοντα Διαβίωσης”, το LIF παρουσιάζει επίσης πρωτότυπες αναθέσεις site – specific έργων, συζητήσεις με τους δημιουργούς, διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά, και εναλλακτικές ξεναγήσεις στην πολιτιστική κληρονομιά της Σικίνου.

Open-Air Screenings

Ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους που εξερευνούν καθημερινότητες και  τελετουργίες της νησιωτικής ζωής περιλαμβάνονται στο κύριο πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ανοιχτές συζητήσεις με τους σκηνοθέτες, που θα δώσουν το έναυσμα για έναν γόνιμο δημόσιο διάλογο. Μεταξύ αυτών: το πολυβραβευμένο περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ «Αιγαίο: Η θάλασσα για μένα» - ένα οδοιπορικό για τη σχέση ανθρώπου και θάλασσας με επίκεντρο τις Κυκλάδες και «Ο τελευταίος ψαράς» που καταγράφει μια μέρα στη ζωή του Κώστα Διβόλη, του τελευταίου επαγγελματία ψαρά στο νησί της Σικίνου. Δημιουργοί των δύο παραπάνω ντοκιμαντέρ είναι οι: Βίκυ Μαρκολέφα και Bastian Fischer.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει βραβευμένες ταινίες μικρούς μήκους πρόσφατης παραγωγής που συνδέονται νοηματικά με την  Θεματική “Living Environments”, σύγχρονη βιντεοτέχνη και βραβευμένα animation. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε εμβληματικούς χώρους του παραδοσιακού οικισμού Κάστρο και αποτυπώνουν τη δική τους οπτική για το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Οπτικοακουστικές Περφόρμανς

Το LIF 2021 φιλοξενεί ένα φάσμα οπτικοακουστικών περφόρμανς Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που αλληλεπιδρούν με την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του χώρου:

Την βραδιά έναρξης του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η τοπο-ειδική οπτικοακουστική εγκατάσταση  ΑΤΛΑΝΤΙΣ των κινηματογραφιστών Βίκυ Μαρκολέφα και Bastian Fischer (Mind the Bump). Οι δύο δημιουργοί καταγράφουν και ερευνούν μέσα από μια καλλιτεχνική προσέγγιση το υποβρύχιο περιβάλλον της Σικίνου και μετατρέπουν τα ερείπια ενός κυκλαδίτικου σπιτιού σε έναν υποβρύχιο τόπο που μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά του.

Η σκηνοθέτης και περφόρμερ Marine Midy, θα συστηθεί στο κοινό με το “υδάτινο” πρότζεκτ της AQUAVITAE που διερευνά το αβέβαιο μέλλον των ωκεανών μέσα από τον εμβληματικό μύθο της μέδουσας σε μια οπτικοακουστική παράσταση με μαριονέτες για μικρούς και μεγάλους.

Το VJ πρότζεκτ "Paintscapes" και "Alienscapes” του  Thomas Vallianatos παρουσιάζεται σε μορφή εγκατάστασης  στο μαγευτικό προαύλιο της εκκλησίας Άγιος Ιωάννης αποδίδοντας μια καλλιτεχνική και θεωρητική ματιά στα fractals της Φύσης, που ξεδιπλώνονται στο θεατή ως σκηνές τοπίου μέσα από 3D animation και οπτικοποιημένα ηχητικά τοπία.

Επανακτώντας τον χώρο ενος παλιού ανεμόμυλου ο πολυμεσικός καλλιτέχνης Παναγιώτης Τομαράς και η περφόρμερ Despina Sanida-Krazi ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν την Αλεξιθυμία | Alexythymia μια παράσταση φωτός και χορού εμπνευσμένη από την κατάσταση που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων. Το performative σώμα παραμένει αποκομμένο από τα εξωτερικά ερεθίσματα εκτελώντας μια αφαιρετική και επαναλαμβανόμενη κίνηση ενώ εκλάμψεις και μετατοπίσεις φωτός αποκαλύπτουν θραύσματα της κίνησής του.

3D Projection Mapping

To σπίτι-ορόσημο που δεσπόζει στην πλατεία του οικισμού αναβιώνεται μέσα από το σύμπαν του 3D Projection Mapping: Το έργο PIECES of MEMORIES της Eri Harigai αναδημιουργεί τις “ποιητικές” φθορές που βρίσκονται χαραγμένες στα ερείπια του σπιτιού μέσα από εικόνες, χρώματα και οργανικές υφές. Η σκηνή εναλλάσσεται με το live 3D mapping Sikinos Castle του Panagioti Tomara που αναδεικνύει κρυμμένες αρχιτεκτονικές πτυχές των γκρεμισμάτων αποκαλύπτοντας τις αντιφατικές ιδιότητες μεταξύ της νέας τεχνολογίας  και της αλλοίωσης που επιφέρει ο χρόνος.

Διαδραστικές  Εγκαταστάσεις

Οι διαδραστικές εγκαταστάσεις συνθέτουν μια περιπατητική έκθεση που αλληλεπιδρούν με τη πολυπλοκότητα του κυκλαδικού δημόσιου χώρου. Μιά κρυφή στοά, ένα ιστορικό παραπόρτι και άλλες τοποθεσίες του οικισμού, μετατρέπονται σε ανοιχτούς χώρους τέχνης που το κοινό μπορεί να επισκεφτεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Το έργο NOBODY’S TALES από την καλλιτεχνική ομάδα Lele Marcojanny παρουσιάζει ένα υβριδικό βιβλίο-ντοκιμαντέρ με κείμενα, ήχους και βίντεο που συνθέτουν μια συλλογή ιστοριών για τη Μεσόγειο, προσεγγίζοντας τις έννοιες του χρόνου και της ταυτότητας σε μια θάλασσα που αντί σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση να χωρίζει, φέρνει τελικά τους ανθρώπους πιο κοντά.

Η εγκατάσταση Still, Missing You, μεταμορφώνει το «παραπόρτι»,  που βγάζει στην πλατεία του οικισμού “Κάστρο” σε τόπο που αλληλεπιδρά με τις ανθρώπινες αισθήσεις. Η καλλιτέχνης, Layla Klinger εγκαθιστά στο σιωπηλό και σκοτεινό περιβάλλον του στεγαδιού ένα εντυπωσιακό διαδραστικό “δίχτυ” από διαφορετικά μοτίβα φωτός το οποίο ενεργοποιείται όταν κάποιος πλησιάζει ή διασχίζει το πέρασμα οδηγώντας τον μέσω ενός νέου τρόπου αλληλεπίδρασης με το χώρο, στην έξοδο.

Εναλλακτικές Περιηγήσεις

Μια ψηφιακή εμπειρία που συνδυάζει την αλληλεπίδραση και την μάθηση προσεγγίζοντας το παρελθόν και το παρόν του τόπου καθώς καθοδηγεί τους επισκέπτες σε απροσδόκητα μονοπάτια. Μέσα από τις εναλλακτικές περιηγήσεις, το κοινό ακολουθεί μια διαφορετική ξενάγηση, μια “αντισυμβατική” γνωριμία με την φύση και τον πολιτισμό της Σικίνου με ψυχαγωγικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ο Ναός της Επισκοπής σε Virtual Reality

Με τη χρήση VR γυαλιών γνωρίζουμε, αλληλεπιδρούμε, εξερευνούμε την ιστορία, την αρχιτεκτονική, και αλλες κρυφές πτυχές ενός μοναδικού μνημείου στο κυκλαδικό τοπίο. Η εξερευνητική περιήγησή μας, συνοδεύεται από τη μυθοπλαστική αφήγηση της Νεικώ, ο ασύλλητος τάφος της οποίας αποτελεί τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων ετών στη Σίκινο.

The Legacy of Mykonos

Η κληρονομιά της Σικίνου είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ των land art εικαστικών Ragna Kvernberg και Pål Kvernberg. Μία καταγραφή των ξωκλησιών που δεσπόζουν σε κάθε μονοπάτι της Σικίνου, βασικά στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες 360o τα 61 ξωκλήσια της Σικίνου και τα τοποθετούν με QR codes σε έναν μεγάλο χάρτη του νησιού που θα εκτεθεί σε κεντρικό σημείο. Επισκεφθείτε και το πιο απόμακρο ξωκλήσι με τη βοήθεια του κινητού σας τηλεφώνου και οργανώστε να ακολουθήσετε την πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή.

Δημιουργικό Εργαστήρι για Παιδιά

Με τη βοήθεια των πρώτων οπτικών προ-κινηματογραφικών παιχνιδιών, των οπτικών ψευδαισθήσεων, αλλά και του θεάτρου σκιών, μαθαίνουμε την ιστορία καταγραφής εικόνας και κατασκευάζουμε θαυματρόπια, φυλλοσκόπια, φενακιστοσκόπια, αυτοσχέδιες κάμερες και μακέτες. Με μολύβι, ψαλίδι και χαρτί, παίζουμε με την κίνηση, το φως και τη σκιά και ταξιδεύουμε στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.