Δύο εβδομάδες γεμάτες από παραστάσεις, συμμετοχικά εργαστήρια και ομιλίες στρογγυλής τραπέζης στον Κήπο του ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering

Περιμένοντας τα… Στοιχεία

Το κλείσιμο του διεθνούς καλέσματος για συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας residency «Four – plus one – Elements», που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2022 γιορτάζει το ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός φιλοξενεί στον Κήπο, το project space του στο κέντρο της Χώρας Τήνου (Καρόλου Βιτάλη 5) μία σειρά από events, φορείς και ανεξάρτητες παραγωγές από Ελλάδα και εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως 10 Σεπτεμβρίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μουσικές παραστάσεις και παραστάσεις σύγχρονου χορού, συμμετοχικά εργαστήρια (για όλες τις ηλικίες), ομιλίες στρογγυλής τραπέζης και ανοιχτές βραδιές με πρωταγωνιστή το κρασί.

«Σκληρός Δίσκος» είναι ο τίτλος του ανοιχτού εργαστηρίου πειραματικής μαρμαροτεχνίας που διεξάγεται από χθες με υπεύθυνο τον εικαστικό Φίλιππο Βασιλείου. Πρόκειται για μία συλλογική εξερεύνηση ενός μαρμάρινου όγκου, ως εναλλακτικού αρχείου αποθήκευσης πληροφοριών. Το εργαστήριο θα διεξάγεται έως τις 29 Αυγούστου κατά τις ώρες 17:30-21:00 και το διάστημα 30/08 – 03/09 από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.  Χθες, πραγματοποιήθηκε επίσης ομιλία στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Chiasms ή το μάρμαρο ως ζωντανό σώμα». Ομιλητές ήταν ο Φίλιππος Βασιλείου και ο Γιάννης Μήτρου, ψυχαναλυτής, θεωρητικός παραστατικών τεχνών, καθηγητής Α.Π.Θ.

Σήμερα ξενικά το τριήμερο ανοιχτό εργαστήριο υλοποίησης συλλογικών, εφήμερων έργων με τίτλο «Σμιλεύοντας το Αρνητικό», με έναυσμα κείμενα των εικαστικών: Γιώργος Μαραζιώτης, Σοφία Ντώνα, Eliana Otta, Μαρία Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης και Πάνος Σκλαβενίτης. Η δράση διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY”. Επιμελητής του εργαστηρίου είναι ο κριτικός τέχνης Σωτήριος Μπαχτσετζής, επιμελητής, κριτικός τέχνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ερμηνεία κειμένων το πρωί και την υλοποίηση έργων κατά τις απογευματινές ώρες.

Στις 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η λυρική performance «Η θεϊκή εικόνα». Μια ερμηνεία του μελοποιημένου έργου του William Blake από τον Vaughan Williams, σε συνδυασμό με πρωτότυπα έργα του συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη, από τη μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη και τον ακορντεονίστα Κώστα Ζιγκερίδη

Την επόμενη ημέρα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση σύγχρονου χορού «Ο χορός της Ωρειθυίας» σε σκηνοθεσία Αναστασία Χίντζογλου και με μουσική παρμένη από τον φυσικό άνεμο, που αντλεί από μυθολογίες της αρχαίας Ελλάδας και Κίνας. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση ανήκει στον Νικόλα Τζώρτζη. Χορός: Ming Jun Jiang.

Χρήσιμες πληροφορίες

Για την τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων τόσο για την συμμετοχή στα εργαστήρια όσο και την παρακολούθηση των παραστάσεων. Στη συνέχεια θα διατηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για συμμετοχή στο εργαστήριο “Hard Disk” δηλώνετε ενδιαφέρον στο: filibasi@hotmail.com και για το εργαστήριο “Σμιλεύοντας το Αρνητικό” στο: thetelossociety@gmail.com

Στοιχεία επικοινωνίας κρατήσεων για τις παραστάσεις: e-mail: info@kinono.gr ή στα media μας @kinonotinosgathering

Η συμμετοχή και η παρακολούθηση όλων των events είναι ελεύθερη.

O Κήπος του Κοινωνώ θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, με επιπρόσθετα pop up events που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Λίγα λόγια για το Κοινωνώ

Το ΚΟΙΝΩΝΩ Gathering είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στην Τήνο από το 2016, διοργανώνοντας site-specific εικαστικές εκθέσεις, ανοιχτά εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ερευνητικά projects, διαδραστικές περιηγήσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον του νησιού όσο και σε επιλεγμένα κτήρια ιστορικής ή αρχιτεκτονικής σημασίας.

Στόχος είναι να φέρει σε επαφή τους προσκεκλημένους συμμετέχοντες – μέσω residencies – από  διαφορετικούς χώρους και πεδία της επιστήμης, της τέχνης και γενικά του πολιτισμού, με τον τόπο, προσβλέποντας μέσα από τη συνάντηση και την εμπλοκή  ατόμων από διαφορετικά πεδία, στη δημιουργία έργου, την έρευνα, την εκπαιδευτική δραστηριότητα, την καλλιτεχνική παραγωγή. Με σημείο αναφοράς το φυσικό τοπίο της Τήνου, οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επικοινωνώντας το έργο τους, δημιουργώντας κοινότητες συνέργιας-συνεργασίας και παράλληλα συνθήκες διάδρασης για τους επισκέπτες-θεατές και  τους κατοίκους. Έτσι, μέσω της συμμετοχής αλλά και με τη ματιά στραμμένη στο φυσικό περιβάλλον, τον τόπο και τα πολιτιστικά στοιχεία  που τον χαρακτηρίζουν, συνδιαμορφώνουν το ΚΟΙΝΩΝΩ, οικοδομώντας μια πλατφόρμα ανάπτυξης σχέσεων δημιουργίας και εκπαίδευσης  σε ένα διαφορετικό πλαίσιο αντίληψης της αξιοποίησης της τοπικής κληρονομιάς.

Το ΚΟΙΝΩΝΩ προσβλέπει μέσα από την επαφή των συμμετεχόντων με τον τόπο και με ένα ετερόκλητο κοινό να δημιουργήσει μεταβαλλόμενους οργανικούς χώρους στο περιβάλλον της Τήνου και εν τέλει θέλει να οικοδομήσει έναν κόσμο όπου τα πράγματα συνδέονται ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους.

Από το 2020, διοργανώνει το θεματικό residency «Τέσσερα -συν ένα- Στοιχεία», μέσω του οποίου θέλει να προσεγγίσει ζητήματα που άπτονται σύγχρονων πολιτιστικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προβληματισμών, παράγοντας και φιλοξενώντας εικαστικά/ διεπιστημονικά project περιβαλλοντικά βιώσιμης, συμμετοχικής τέχνης, που διαπραγματεύονται τις συνθήκες της κοινότητας και την θέση της στο φυσικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της θεματικής Τέσσερα συν Ένα Στοιχεία, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υ.ΠΟ.Α., υπό την αιγίδα της ελληνικής επιτροπής για την UNESCO, και την υποστήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ, το Κοινωνώ συνεργάζεται με: ΑΣΚΤ της Αθήνας, Ελληνικό τμήμα ICOMOS και είναι μέλος των διεθνών δικτύων τέχνης Resartis και IETM.

Δημιουργός του ΚΟΙΝΩΝΩ, είναι ο εικαστικός Χρήστος Αρτέμης.

Ετικέτες: