Η Σύρος στον παγκόσμιο χάρτη της street art σκηνής
- Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:18
Το καλύτερο δώρο για τη νέα σχολική χρονιά, που ξεκίνησε κι επίσημα σήμερα, χάρισε στους μαθητές των Λυκείων της Σύρου το αγαπημένο και διαρκώς εξελισσόμενο Stray Art Festival.
Εντυπωσιακά έργα με θέμα το περιβάλλον δημιουργήθηκαν από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στους τοίχους του σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή του Μάννα, κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης που διεξήχθη από 10 έως 12 Σεπτεμβρίου 2021.
Μετά τα εξαιρετικά δείγματα γραφής της στο συγκρότημα των Γυμνασίων, η περιπλανώμενη γιορτή της τέχνης του δρόμου με την υπογραφή της ομάδας «Σπινθήρας» του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου επέστρεψε και φιλοξενήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε σχολικό περιβάλλον.
Η πρόταση για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ στον προαύλιο χώρο των Λυκείων αγκαλιάστηκε θερμά τόσο από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσο και από το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.
Για τρεις ημέρες, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τη δημιουργία των τοιχογραφιών σε πολλές και διαφορετικές γωνιές των σχολείων, αλλά και να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων: θεατρικό παιχνίδι, αφηγήσεις παραμυθιών, συναυλίες, performances, workshops.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έδωσαν χρώμα και μορφή στους τοίχους των κτιρίων, μεταδίδοντας τα δικά τους μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την αξία του φυσικού πλούτου και την πολύτιμη παρουσία των ζώων στη ζωή μας ήταν και τέσσερις δημιουργοί από την Αυστρία και την Ισπανία. Έντονο ήταν και το Συριανό στίγμα με τέσσερις συμμετοχές. Απόφοιτοι Λυκείων του νησιού, όπως ο Αλέξανδρος Αλεξανδρής και ο Βασίλης Τζιμόπουλος, επέστρεψαν στα παλιά τους λημέρια για να προσθέσουν και οι ίδιοι τη δική τους «πινελιά».
Πολλαπλά οφέλη για το σχολείο και τους μαθητές
Τους «καρπούς» τους φεστιβάλ θαύμασε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, η οποία από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2019, υποστήριξε με ζέση αυτή την προσπάθεια. Όπως υπογραμμίζει στην «Κοινή Γνώμη», οι δημιουργίες εκπαιδευμένων καλλιτεχνών, όχι μόνο αναβαθμίζουν αισθητικά το χώρο του σχολείου, αλλά καθιστούν και πιο οικείο το περιβάλλον στους ίδιους τους μαθητές, γεννώντας τους παράλληλα την επιθυμία να το διαφυλάξουν.
«Πιστεύουμε πως όλο αυτό θα λειτουργήσει λυτρωτικά για τα παιδιά. Το σχολείο τους διαθέτει πλέον μια ανοιχτή έκθεση τέχνης και οι ίδιοι μπορούν να μιμηθούν αυτά τα παραδείγματα και να φτιάξουν με τη σειρά τους κάτι όμορφο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει μάλιστα, πως όταν η τέχνη βγαίνει στο δρόμο και έρχεται κοντά στον άνθρωπο, ο ίδιος συνηθίζει στο ωραίο και μαθαίνει να το αναζητά. «Μετά τα graffiti, θα πάει και στη γκαλερί, θα δει κάτι παραπάνω. Το σημαντικό είναι ότι στα πρόσωπα αυτών των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, δεν διακρίνεις μόνο ταλέντο. Βλέπεις συγχρόνως έναν προβληματισμό και ένα ήθος. Δεν υπηρετεί κάποιος τυχαία αυτή την τέχνη. Πρέπει να είναι περισσότερο ψαγμένος από ό,τι χρειάζεται».
Καταλήγοντας, η κ. Δράκου χαρακτήρισε ιδανικό τον χώρο των Λυκείων για τη διοργάνωση του φεστιβάλ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς πέρα από την ευαισθητοποίηση των μαθητών, βοήθησε σημαντικά και στην πιστή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Ο χώρος είναι περιφραγμένος κι έτσι μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στις καρέκλες και να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις. Αυτό έσωσε το φεστιβάλ, το οποίο του χρόνου, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα μπορεί να βγει ξανά στον δρόμο».
Π. Ξυνταριανός: «Το φεστιβάλ δημιουργεί μια παρακαταθήκη»
Ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» και η «ψυχή» του Φεστιβάλ, Πάρις Ξυνταριανός – Τσιροπινάς. Όπως τόνισε, η διοργάνωση του Stray Art στα πρότυπα των προηγούμενων διοργανώσεων, αλλά εν μέσω πανδημίας, αποτελούσε πρόκληση και μεγάλο στοίχημα. «Δεν ξέραμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος, ειδικά στις συναυλίες, όπου πολλοί θέλουν να σηκωθούν όρθιοι, να χορέψουν. Όμως, παρά το άγχος και την κούραση, όλα πήγαν καλά και είμαι πολύ ευχαριστημένος με τη συνεργασία και τον συντονισμό που είχαμε με τον Δήμο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημεία των τοιχογραφιών ξεναγήθηκε χθες και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αλγραφκής ο οποίος κατέστησε γνωστό ότι στο λυκειακό συγκρότημα του Μάννα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με την Περιφέρεια. «Βάσει της σύμβασης, διατίθενται 300.000 ευρώ για επισκευές στα Λύκεια, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Έχει γίνει μια ισομερής κατανομή των χρημάτων, από 80.000-90.000 για το κάθε σχολείο. Αρχικός στόχος μας ήταν η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ωστόσο οι ζημιές που εντοπίσαμε στα κτίρια ήταν εκτεταμένες, οπότε δώσαμε βάρος στην επισκευή ενός κτιρίου κάθε φορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αληφραγκής. Επισημαίνει επίσης, ότι στο συγκρότημα θα τρέξει άλλο ένα πρόγραμμα εργασιών με ιδίους πόρους του Δήμου, ενώ συνεχίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Τα έργα θα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σε σαββατοκύριακα και σε ημέρες εορτών, κατά τις οποίες το σχολείο δε λειτουργεί.
Στη φετινή διοργάνωση το Stray Art Festival συνεργάστηκε με το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, ενώ πολύτιμη ήταν η στήριξη από επιχειρηματίες του νησιού.
Αναφορικά με το μεγαλύτερο έδαφος που το Stray Art Festival ολοένα κερδίζει στη συνείδηση και την καρδιά του κοινού ο κ. Τσιροπινάς δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ότι ο κόσμος της Σύρου τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα graffiti είναι ένα είδος τέχνης. «Μέσω του φεστιβάλ, δημιουργείται μια παρακαταθήκη, που βάζει τη Σύρο στον χάρτη της παγκόσμιας street art σκηνής. Το γεγονός ότι καλλιτέχνες του εξωτερικού ακούνε για ένα νησί του Αιγαίου που έχει αρχίσει να χτίζει ένα όνομα στη street art και επιλέγουν να συμμετέχουν σε αυτό, δεν είναι λίγο».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Η ευαισθητοποίηση των νέων είναι μεγάλη νίκη για εμάς»
7 Σεπ. 2021 - 6:16 - Ανοιχτό κάλεσμα από το Ίδρυμα Ωνάση για μικρού μήκους ταινίες
17 Ιαν. 2025 - 14:12 - Δημαρχείο Ερμούπολης
17 Ιαν. 2025 - 6:22 - Μουσική, χορός, τραγούδι, παράδοση, ξέφρενο γλέντι και χαρά
17 Ιαν. 2025 - 6:16 - Ιταλία: «Πλησιάζει η ημέρα κατά την οποία τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Αθήνα»
16 Ιαν. 2025 - 15:53