Οι ήρωες της Επανάστασης του 1821, η σπηλιά του Φερεκύδη και πολλές ακόμη ρεαλιστικές απεικονίσεις με «πρωταγωνιστές» τα αγαπημένα μας playmobil

Συλλέκτες που μας θυμίζουν το «παιδί» μέσα μας

Η αναπαράσταση της νικηφόρας Ναυμαχίας του Καφηρέα ή αλλιώς Ναυμαχίας του Κάβο Ντόρο (1825), καθώς και της σπηλιάς του Συριανού φιλοσόφου Φερεκύδη αποτέλεσαν βασικά μέρη της εντυπωσιακής έκθεσης της ομάδας "Hellas Playmobil Customizers”, η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», το περασμένο σαββατοκύριακο.

Από το 2017, η ομάδα «Hellas Playmobil Customizers», αποτελούμενο από 18 συλλέκτες του αγαπημένου παιχνιδιού της παιδικής μας ηλικίας, παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τις συλλογές τους, τα διοράματα τους, όπως λέγονται, με πολλαπλή θεματολογία, ξετυλίγοντας ένα μαγικό κόσμο που στόχο έχει να «ταξιδέψει» τη φαντασία μικρών και μεγάλων.

Η αρχή έγινε το 2017 στον Κορυδαλλό, ενώ η δεύτερη έκθεση της ομάδας ξεκίνησε το ταξίδι της από το περιστέρι. Η 3η κατά σειρά έκθεση με έντονο επετειακό άρωμα, στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εγκαινιάστηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σημειώνεται πως, η έκθεση είναι ανεξάρτητη με την εταιρεία PLAYMOBIL και πως μέσω αυτής δεν προκύπτει κανένα κέρδος ή χρηματική συναλλαγή.

Συνδετικός κρίκος της «Hellas Playmobil Customizers» με τη Σύρο είναι ο κ. Ηλίας Μπατσαλιάς, μέλος της ομάδας ο οποίος κατοικεί στο νησί. Όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», στόχος των μελών της είναι να δείξουν στο κοινό τις συλλογές, αλλά και τις δικές τους δημιουργίες, βοηθώντας τους μεγαλύτερους να ξανανιώσουν και πάλι παιδιά. Οι εκθέσεις της ομάδας αποτελούν κάθε φορά ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς οι συλλέκτες αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο, επιστρατεύοντας το ταλέντο και τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν θεματικά διοράματα, χρησιμοποιώντας, μεταποιώντας και διαμορφώνοντας παλαιά και νέα εξαρτήματα, προκειμένου να δώσουν έναν πιο ρεαλιστικό χαρακτήρα στις φιγούρες και τα διοράματά τους.

«Προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε τη δουλειά – χόμπι τους μέσα από τις αγαπημένες φιγούρες Playmobil», εξήγησε ο κ. Μπατσαλιάς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία διήρκησε δύο ημέρες, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να δουν πέντε χαρακτηριστικές φιγούρες της Επανάστασης, το Κολοσσαίο της Ρώμης (που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σύρο), την Αψίδα του Θριάμβου, το τείχος του Ανδριανού (ιστορική μάχη των Ρωμαίων με τους Σάξονες), μοντέλα με έμπνευση από τις ταινίες “Star Wars” και «Apocalypto», αναπαράσταση Καθολικού Μοναστηριού, καθώς και δύο διοράματα με θέμα το διάστημα και τον λατρεμένο «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, για τη δημιουργία των οποίων αξιοποιήθηκαν φιγούρες του 1985.

Την έκθεση επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία μάλιστα εξέφρασε τον θαυμασμό της για το αξιόλογο έργο της ομάδας. Μεταξύ των δύο πλευρών εξετάστηκε και το ενδεχόμενο μιας θεματικής έκθεσης για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η ομάδα «Hellas Playmobil Customizers» θα δωρίσει το διόραμα με τη σπηλιά του Φερεκύδη στον Δήμο, προκειμένου να τοποθετηθεί στην Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, κυψέλη πολιτισμού όπου τα παιδιά της Σύρου γνωρίζουν τη Συριανή ιστορία.