«Μορφές Ελευθερίας» από μια καινοτόμα οπτική γωνία
- Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:16
Δώδεκα τρισδιάστατες δημιουργίες φοιτητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών animation του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής παρουσιάζονται, από χθες το απόγευμα, στον Πολιτιστικό Χώρο «Έπαυλη Τσιροπινά», στην Ποσειδωνία.
Η διαδραστική έκθεση 3D animation Επαυξημένης Πραγματικότητας και Καταγραφής Κίνησης με τίτλο «Μορφές Ελευθερίας» περιλαμβάνεται στο πλούσιο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 2021, που είναι αφιερωμένο στο ιδανικό της Ελευθερίας.
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, το ΠΜΣ animation του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υλοποίησε ένα πρότζεκτ, που πραγματεύεται τόσο την ιδέα της ελευθερίας όσο και την Επανάσταση του 1821. Υπεύθυνοι του πρότζεκτ είναι οι καθηγητές Σπύρος Σιάκας και Ελένη Μούρη, μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas, στην οποία προεδρεύει η «ψυχή» του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης.
Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθητών εργάστηκαν σε διακριτά επίπεδα με στόχο τη δημιουργία της παρούσας έκθεσης από μία καινοτόμα οπτική γωνία.
3D απεικόνιση αυθεντικών μουσειακών αντικειμένων
Η έκθεση περιλαμβάνει τρισδιάστατες απεικονίσεις αυθεντικών αντικειμένων που προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.
«Εξασφαλίσαμε ειδική άδεια για να βγάλουμε από τις αποθήκες των Μουσείων τα συγκεκριμένα αντικείμενα, τα οποία δεν είναι ορατά στο ευρύ κοινό. Και θεωρήσαμε καλή ιδέα να τα γνωστοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο», εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» η υποψήφια διδάκτωρ animation, Λαμπρινή Τριβέλλα, υπεύθυνη οργάνωσης της έκθεσης στη Σύρο.
Η υλοποίηση του πρότζεκτ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν οι καθηγητές Σπύρος Σιάκας και Ελένη Μούρη έδωσαν στους προπτυχιακούς φοιτητές το θέμα της Ελευθερίας, καλώντας τους να επιλέξουν, μέσω έρευνας, αντικείμενα και να τα μετατρέψουν σε τρισδιάστατα αντικείμενα μέσα από ελεύθερο λογισμικό. Αυτά παρέμειναν στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ώσπου το επετειακό έτος 2021 γέννησε στο ΜΠΣ animation την ιδέα αξιοποίησής τους.
Με το πρότζεκτ συνδέθηκε και η διπλωματική της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Αναστασίας Λαμπροπούλου πάνω στην τρισδιάστατη διαμόρφωση των νεκρικών μασκών των ηρώων του 1821 με φωτογραμμετρία, που αποτελεί ιδιαίτερη μέθοδος - τεχνική προσδιορισμού διαστάσεων αντικειμένων με χρήση φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες αυτές εισάγονται σε ένα ειδικό λογισμικό και τα εικονιζόμενα αντικείμενα αποκτούν τρισδιάστατη μορφή.
«Οι νεκρικές μάσκες με τη φωτογραμμετρία και οι άλλες τρισδιάστατες φωτογραφίες μέσα από το λογισμικό αποτέλεσαν υλικό που μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε για να παρουσιάσουμε από μια καινοτόμα οπτική γωνία την έννοια της ελευθερίας, να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό αξιακά αντικείμενα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που δεν έχουν δει στα μουσεία και να φέρουμε και να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να τα περιεργαστεί», σημειώνει η κ. Τριβέλλα.
Μεταξύ των αντικειμένων, συναντούμε νεκρικές μάσκες του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά, τη φορεσιά της Σουλιώτισσας, οπλισμό, κανόνια κ.α.
Τρισδιάστατα αντικείμενα ολοζώντανα μπροστά στο κοινό
Το υλικό αυτό προωθήθηκε στην κ. Λαμπροπούλου, η οποία έκανε έρευνα για να διαμορφώσει τους στόχους και να σχεδιάσει τις αφίσες πάνω στις οποίες οι στόχοι θα επικοινωνούν με το κοινό, μέσω λογισμικού.
«Μετά από πολλά πειράματα, καταλήξαμε σε στόχους – εικόνες πάνω στις αφίσες γι’ αυτό και τις μετατρέψαμε σε έξυπνες αφίσες. Στη συνέχεια, ο τρίτος διδακτορικός φοιτητής της ομάδας και προγραμματιστής, Γιώργος Μαργαρίτης, άρχισε να επεξεργάζεται τα αντικείμενα για να συνθέσει μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε στο κινητό μας για να εστιάσουμε στους στόχους της κάθε αφίσας και να δούμε ολοζώντανο μπροστά μας ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Το μέγεθος των αντικειμένων αυξομειώνεται και το κοινό έχει την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με αυτά».
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 44o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπου πολλοί φωτογραφήθηκαν με τις νεκρικές μάσκες, οι οποίες –στα χρόνια της Επανάστασης- φτιάχνονταν από πηλό και χώμα και τοποθετούνταν πάνω στα πρόσωπα των αγωνιστών. Η έκθεση απευθύνεται σε εφήβους, ενήλικες που μπορούν να την επισκεφτούν με το κινητό τους, αλλά και σε ερευνητές ή επιστήμονες οι οποίοι θέλουν να έρθουν κοντά με τα αντικείμενα, να τα αγγίξουν μέσα από την επαυξημένη πραγματικότητα και να τα μελετήσουν καλύτερα. Στόχος του Τμήματος animation είναι η μελλοντική παρουσίαση των έργων τόσο στο χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής όσο και σε άλλα φεστιβάλ της χώρας μας. Σημειώνεται πως η έκθεση είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά ώστε να καλύψει τις ειδικές ανάγκες του κοινού, λόγω της πανδημίας.
Τέλος, η κ. Τριβέλλα καθιστά γνωστό πως, η παρούσα έκθεση έχει προοπτική για παιχνίδια διαδραστικά και τυπωμένα που απευθύνονται σε παιδιά. «Επίσης πλαισιώνεται και από ένα διαδραστικό εργαστήριο που διεξήχθη στο Φεστιβάλ Δράμας. Ο επισκέπτης μπαίνει στο εργαστήριο, κάνει κάποιες πόζες-κινήσεις, τις οποίες βλέπει σε μόνιτορ απέναντί του. Εμείς τις καταγράφουμε σε ένα λάπτοπ και μετά του ζητάμε να μας πει τι άβαταρ επιθυμεί για να αποτυπωθούν οι κινήσεις του μέσα σε αυτό».
Η έκθεση 3D animation Επαυξημένης Πραγματικότητας και Kαταγραφής Κίνησης «Μορφές Ελευθερίας» λειτουργεί κατά τις ώρες 18:00-21:00 και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021.
Η διάδραση του κοινού επιτυγχάνεται με την συμμετοχή του σε εκπαιδευτικό υλικό παιγνιώδους μορφής στο οποίο οι θεατές συμπληρώνουν ένα κουίζ καρτών αντίστοιχων για κάθε έκθεμα και καλούνται να δημιουργήσουν την δική τους κάρτα κουίζ η οποία ενσωματώνεται στις ήδη υπάρχουσες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Ανάδειξη σε θεσμό διεθνών προδιαγραφών»
27 Σεπ. 2021 - 6:19 - Το Μέλλον της Ευρώπης στο Animasyros
23 Σεπ. 2021 - 15:10 - Πτυχές απελευθέρωσης
21 Σεπ. 2021 - 6:15 - «Αττίκ – Ενενήντα Δεύτερα για τον Κλέωνα Τριανταφύλλου»
10 Σεπ. 2021 - 6:18 - Ανάδειξη της πολυμορφίας του μεσογειακού animation
13 Αυγ. 2021 - 6:16