Τελετή έναρξης του Animasyros 2021 παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου

«Ανάδειξη σε θεσμό διεθνών προδιαγραφών»

Με την ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών φορέων, αλλά και ηχηρές πολιτικές παρουσίες, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Φραγκάκη, υπηρεσιακών στελεχών υπουργείων, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκου Λειβαδάρα, πολιτικών εκπροσώπων αλλά και κοινού, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Απόλλων, η τελετή έναρξης του Animasyros 2021, αφιερωμένου στην έννοια της ελευθερίας, αντλώντας έμπνευση από τον ελληνικό αγώνα για την ελευθερία του έθνους, πριν από δύο ακριβώς αιώνες.

Κατά την τελετή έναρξης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, δύο ταινίες animation μικρού μήκους, με την πρώτη να αφορά στη ζωή του μεγάλου και πρωτοπόρου ρομαντικού μουσικοσυνθέτη Αττίκ και τη δεύτερη, να αφορά σε ένα animated ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, για την ιστορία της Σύρου από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης επίσης, παρουσιάστηκε και το μικρής διάρκειας σποτ, που οι καλλιτέχνες του Animasyros σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) δημιούργησαν, με στόχο την προώθηση του οικογενειακού τουρισμού στην Ελλάδα, σε παιδιά 7-15 ετών.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος του Animasyros, κ. Βασίλης Καραμητσάνης.

«Τα ιδανικά της Επανάστασης φωτίζονται και ανανεώνονται»

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια, χαιρέτισε η Υπουργός Πολιτισμού την έναρξη του Animasyros 2021, κάνοντας ειδική μνεία στην δεκατετράχρονη προσφορά του φεστιβάλ στην προώθηση και ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Όπως τόνισε η ίδια η κ. Μενδώνη, το Animasyros, «έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ένα δυναμικό πολιτιστικό θεσμό, με διεθνή αναγνώριση, αλλά και τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και ανάδειξής του σε μεσογειακό θεσμό, διεθνών προδιαγραφών».

Όσον αφορά στη φετινή θεματική του φεστιβάλ, η Υπουργός σημείωσε, πως «μέσα από τα κινούμενα σχέδια, ζωντανεύει ένα κολλάζ συμβολισμών της ελευθερίας. Τα ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης φωτίζονται, εκσυγχρονίζονται και ανανεώνονται, θέτοντας, 200 χρόνια μετά, ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να διατηρούν την αξία τους για την εθνική μας συνείδηση».

Η κ. Μενδώνη έδωσε τα εύσημα για το φετινό ρεκόρ συμμετοχών στο φεστιβάλ, αλλά και στην εξωστρέφειά του, μέσα από τις παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και την Agora, τον πυρήνα συνάντησης και δικτύωσης καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου του animation σε διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε, ότι μέρος του φετινού αφιερώματος στην ελευθερία, παρουσιάστηκε και στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, υπογραμμίζοντας, ότι «η μεγάλη οθόνη των δύο φεστιβάλ, γίνεται πεδίο προβολής για ταινίες πολυβραβευμένες, υποψήφιες για Όσκαρ, που αντλούν έμπνευση από καίριες θεματικές, προσεγγίζοντας την έννοια της ελευθερίας σε φυσικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός επεσήμανε ότι οι συμπράξεις στον πολιτισμό αποτελούν γέφυρα για την ανάδειξη και προώθηση του κλάδου, αλλά και ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή.

Η κ. Μενδώνη έκλεισε το χαιρετισμό της, συγχαίροντας τους διοργανωτές, τους συντελεστές και τους υποστηρικτές του φεστιβάλ, καθώς η πανδημία δεν κατάφερε να ανακόψει τον δυναμισμό της δημιουργικότητάς τους.

Θερμή υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς

Στη συνέχεια, το βήμα δόθηκε στον βουλευτή Κυκλάδων, κ. Φ. Φόρτωμα, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία υποστηρίζει το φεστιβάλ, αλλά και στον Γεν. Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλοποίησης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδα Χριστόπουλο, ο οποίος απηύθυνε ένα εγκάρδιο «μπράβο» στους διοργανωτές για τα 14 χρόνια δημιουργικότητας, καινοτομίας και δυναμισμού, τονίζοντας πως το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει καινοτόμες προσπάθειες, όπως αυτή.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γ. Χατζημάρκος, δήλωσε περήφανος για την επιτυχία του φεστιβάλ, αλλά και τη στήριξη της ΠΝΑ στον πολιτισμό, ενώ σχετικά με την φετινή θεματική του Animasyros, τόνισε, πως «η ελευθερία είναι φέτος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του πλανήτη, στο επίκεντρο της αγωνίας του κάθε ανθρώπου. Ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά, όμως όλοι καταλαβαίνουμε πως σαν δρομείς μίας σκυταλοδρομίας πρέπει να την παραδώσουμε άθραυστη στους επόμενους».

Υπερήφανος δήλωσε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, για τη γέννηση, ανάπτυξη και καθιέρωση στη Σύρο, ενός από τα κορυφαία φεστιβάλ του είδους, με τεράστια εμβέλεια και απήχηση, χαρακτηρίζοντας το Animasyros, ως ένα ολοκληρωμένο και άρτια οργανωμένο φεστιβάλ που κάθε χρόνο ανοίγει ολοένα και περισσότερο τα φτερά του, παράγοντας ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Έμπνευση από το “χτες” για τη δημιουργία του “σήμερα”

«Με όχημα την τέχνη – και μάλιστα μία τέχνη εναλλακτική, επαναστατική, ανατρεπτική και καινοτόμο, όπως τα κινούμενα σχέδια – το αίτημα των αγωνιστών του 1821 για ελευθερία συναντά τα σημερινά πολύχρωμα και πολυποίκιλα αιτήματα για ελευθερία», σημείωσε κατά το χαιρετισμό της το μέλος της ολομέλειας της επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Δέσποινα Μουζάκη.

Η κ. Μουζάκη ενημέρωσε το κοινό, ότι μαζί με την ομάδα του Animasyros, έγινε η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ένας “διάλογος” με τον Μακρυγιάννη και με έμπνευση από τη φράση «Γι’ αυτά πολεμήσαμε», μία παραγωγή που μάλιστα βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Λονδίνου.

Πρώτη φορά προωθητικό σποτ του ΕΟΤ για παιδιά

Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε η πρωτότυπη και καινοτόμος μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, με χρήση της τεχνικής 2D animation και θέμα την Ελλάδα ως προορισμό οικογενειακών διακοπών, που απευθύνεται σε παιδιά 7-15 ετών και αποτελεί μία κίνηση που για πρώτη φορά τολμά ο ΕΟΤ.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, τόνισε πως για την Ελλάδα, τουρισμός και πολιτισμός αποτελούν αλληλοσυμπληρούμενες έννοιες και στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΤ προωθεί στρατηγικά, όχι μόνο τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Για το Animasyros ανέφερε, πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία διαφορετική και πρωτότυπη, που έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της χώρας και αποτελεί προστιθέμενη αξία για τη χώρα, τις Κυκλάδες και ειδικότερα τη Σύρο.

«Στόχος να δημιουργήσουμε ερωτηματικά»

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, και μετά από την παρουσίαση της 90’’ animated ταινίας, για τη ζωή του Αττίκ, στο κοινό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Τόποι Ελληνισμού: Ερμούπολη», διάρκειας 15 λεπτών, το οποίο ανήκει στο - ραγδαία ανερχόμενο στον κόσμο του animation - είδος του animated documentary.

Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Χ. Μαργαρίτη, ιστορική επιμέλεια της Μ. Σαμπατακάκη και αφήγηση του Σ. Πατιερίδη, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, κ. Καραμητσάνης, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υποστήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού προς την οπτικοακουστική κοινότητα από τις δυσκολίες που έφερε στον κλάδο η πανδημία και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Για το ιδιαίτερα καλαίσθητο, καινοτόμο, αλλά και άρτιο αποτέλεσμα, ιστορική σύμβουλος κ. Σαμπατακάκη τόνισε, ότι «δεν πρόκειται για ένα ιστορικό αφήγημα, πρόκειται για ένα μικρό αφήγημα που στέκεται σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές στην ιστορία της Σύρου και στέκεται με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο. Στέκεται με ιστορικά αποσιωπητικά. Στόχος μας δεν είναι να μάθουμε μέσα από αυτό όλη την ιστορία της Σύρου, μέσα σε 15 λεπτά είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για μία ιστορική διαδρομή από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ερωτηματικά, να κάνουμε τους ανθρώπους να θελήσουν οι ίδιοι να επισκεφτούν τη Σύρο και να ανακαλύψουν περισσότερα».

Συγκινητικές αναμνήσεις μέσα από το φωτογραφικό αρχείο της Μ. Ρώτα

Ιδιαίτερα ένθερμη ήταν η συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, κατά την είσοδό της στην πλατεία του Θεάτρου Απόλλων, με την αρχαιολόγο, κ. Μαρία Ρώτα.

Η κ. Ρώτα προσέφερε φωτογραφικό λεύκωμα από το προσωπικό της αρχείο, από την πρώτη συνάντηση των δύο κυριών, κατά την επίσκεψη του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου, στη Σύρο, τον Μάιο του 2002, τον οποίο η κ. Μενδώνη συνόδευε τότε, ως υπηρεσιακό στέλεχος του ΥΠΠΟ.

Η Υπουργός, όπως και οι συνεργάτες της, ξεφύλλισαν επί τόπου το λεύκωμα των αναμνήσεων, με την ίδια να εμφανίζεται συγκινημένη και ευχαριστώντας ιδιαίτερα την κ. Ρώτα για την ευγενή χειρονομία.