Της Μαρίας Ρώτα

Στη Σύρο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

  • Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:22

Πριν λίγες μέρες αποδεχθήκαμε στη Σύρο την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Στόχος και σκοπός ήταν όχι μόνο να γνωρίσει το υπέροχο νησί μας, το γνώριζε άλλωστε από παλαιότερη επίσκεψή της, αλλά να γνωρίσει και να μάθει ότι αυτό το νησί κινδυνεύει να χάσει τα ωραιότερα κτίρια... και όχι μόνο, που κινδυνεύουν να καταστραφούν, ενώ τα έχουν θαυμάσει εδώ και τόσα πολλά χρόνια όχι μόνο Έλληνες, αλλά και πολλοί ξένοι επισκέπτες της Σύρου. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου και τόσοι ειδικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες θέλησαν να της ζητήσουν να βοηθήσει, ως υπουργός Πολιτισμού, ώστε αυτό το νησί να διατηρήσει τον πολιτισμό του. Αυτό το νησί θαυμάστηκε και αγαπήθηκε τόσα πολλά χρόνια από όλους τους επισκέπτες του, οι οποίοι θαύμασαν τα υπέροχα αρχαιολογικά του ευρήματα, τα υπέροχα και μοναδικά στην Ελλάδα ταφικά μνημεία, τα εντυπωσιακά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά... που τα τελευταία χρόνια δεν αναδεικνύονται όσο τους άξιζε. Η Ερμούπολη, αλλά και άλλες περιοχές του νησιού ξεχώριζαν από όλα τα άλλα επαρχιακά κέντρα. Η πολύ καλή οικονομική της ανάπτυξη, οι συχνές επαφές με τα ευρωπαϊκά κέντρα και το γεγονός ότι δούλεψαν σ’ αυτό το νησί, τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του πολλοί Ευρωπαίοι αρχιτέκτονες, Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Έλληνες, βοήθησαν στο να δημιουργηθεί ένας αρχιτεκτονικός ρυθμός και με τις αρχές του ευρωπαϊκού κλασικισμού και με το “πνεύμα” της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, όπως διαμορφώθηκε και επικράτησε στον ελληνικό χώρο στο 19ο αιώνα. Αυτοί είναι οι δημιουργοί της Ερμούπολης που πρόσφεραν τα υπέροχα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Όπως αναφέρουν ειδικοί: “Καμία ελληνική πόλη δεν παρουσιάζει τόσο όμορφη αρχιτεκτονική εικόνα όσο η Ερμούπολη. Όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, οι εκκλησίες και τα μνημεία είναι δημιουργήματα του 19ου αιώνα.

Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου

Εγκαινιάστηκε στις 15 Μαΐου του 2000 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον (τότε εν ζωή) Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος συνοδευόταν από υπουργούς όπως την κ. Ελισάβετ Παπαζώη, τον κ. Νίκο Σιφουνάκη και την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε τη διπλή σημασία που έχει το Βιομηχανικό Μουσείο “ ως χώρος που τεκμηριώνει την ιστορία, σώζει τα κελύφη των κτιρίων και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.” Ο τότε Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον (αείμνηστο) Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο λέγοντάς του, μεταξύ άλλων... (“ είναι ιδιαίτερη τιμή να μας εγκαινιάσετε σήμερα το Βιομηχανικό Μουσείο...” Ήταν μεγάλη και ωραία η ομιλία του τότε Δημάρχου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μεταξύ άλλων που ανέφερε, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο, τελείωσε λέγοντας: “... Κύριε Δήμαρχε εύχομαι στην Ερμούπολη και σε σας προσωπικά, ό,τι το καλύτερο επιθυμείτε και να επιτυγχάνετε σε όλους τους στόχους σας .”

Αρχαιολογικό Μουσείο (αντιγράφων)

Ο Δήμαρχος κ. Δεκαβάλλας θέλησε τότε να του ζητήσει να επισκεφθεί το Μουσείο(αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης, ώστε να ξεναγηθεί από τα παιδιά. Εντυπωσίασαν και την κυρία Μενδώνη οι γνώσεις και ο τρόπος παρουσίασης των αρχαίων ειδωλίων και των άλλων αντικειμένων από τους τάφους και από την μικρή πολιτεία της Χαλανδριανής που...έως σήμερα θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες, πολιτιστικά, περιοχές της εποχής του χαλκού, 3η χιλιετία π.Χ. Το σημαντικό ήταν ότι χρειάστηκε περίπου μια ώρα για να ξεναγήσουν τα παιδιά τα αρχαία αντικείμενα του μικρού μας Μουσείου, χωρίς καθόλου τη δική μου βοήθεια. Τα παιδιά ήταν 10,11 και 12 χρόνων. Η κυρία Μενδώνη παρακολουθούσε τα παιδιά με ιδιαίτερη προσοχή. Ως αρχαιολόγος εκείνη άκουγε και έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους μικρούς ξεναγούς.

Η Κυρία Λίνα Μενδώνη “σήμερα” στη Σύρο.

Ήταν 23 Σεπτεμβρίου 2021 όταν η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το νησί μας. Θέλησα να την συναντήσω και να της παρουσιάσω το ντοσιέ με τις φωτογραφίες που ήταν τότε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Δήμαρχο κ. Δεκαβάλλα, υπουργούς και άλλους που τους συνόδευαν στο νησί μας. Ενώ ήταν υποχρεωμένη να είναι κοντά στους υπευθύνους του νησιού, ώστε να ενημερωθεί για τα θέματα που της παρουσίαζαν, έμεινε λίγο σε απόσταση, ήταν κοντά μου γιατί ήθελε να δει όλες τις φωτογραφίες που κρατούσα στο ντοσιέ και είναι παρούσα σε όλες. Δάκρυσε, μου χαμογέλασε, με ευχαρίστησε και θα ήθελε να έχει και εκείνη λίγες φώτο. Μαζί με μια κάρτα με αγριολούλουδα του Φοίνικα, που της χάρισα, παρέλαβε και λίγα αντίγραφα από τις κάρτες. Την είδα συγκινημένη. Οι φωτογραφίες της χάρισαν πολύ ωραίες στιγμές από την ξενάγηση που δέχτηκε για την αρχαία εποχή της Σύρου από τους μικρούς ξεναγούς.

Οι φωτογραφίες μαζί της είναι πάρα πολλές.

 

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα