Μοναδική αποτύπωση της ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στον εξωτερικό τοίχο του Νεωρίου

Ένα ακόμη «θαύμα» της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας

Σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες που προσεγγίζουν και αναδεικνύουν με μία φρέσκια ματιά την ιστορία, τη βιομηχανία, την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου κοσμούν πλέον την εξωτερική πλευρά του δυτικού τοίχου του Ναυπηγείου Νεωρίου.

Το πολυθεματικό έργο που έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σήμερα κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού είναι αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού διαγωνισμού που προκηρύχτηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους από την ONEX Neorion Shipyards.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν τόσο η αισθητική αναβάθμιση του εν λόγω τοίχου, κατόπιν των απαραίτητων δομικών παρεμβάσεων για την εξασφάλιση της στατικότητάς του, όσο και η ενθάρρυνση της δημιουργίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης νέων καλλιτεχνών.

Η καλλιτεχνική ομάδα που επιλέχτηκε για τη μεταμόρφωση του εξωτερικού τοίχου του Νεωρίου μας προσφέρει μέσα από τις δημιουργίες του μια ολοκληρωμένη ιστορική διαδρομή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων από την αρχαιότητα και τα χρόνια δημιουργίας της μέχρι τη σημερινή ψηφιακή εποχή. Συγκεκριμένα, το έργο ξεκινά με μια αναφορά στην πρωτοκυκλαδική περίοδο, στη συνέχεια μέσα από το στοιχείο της θάλασσας αναδύεται ο Ερμής που οδηγεί στη γέννηση της νεοκλασικής Ερμούπολης. Έντονο είναι το στίγμα τόσο της βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου με τον εργάτη του Ναυπηγείου και τον γερανό, όσο και της μουσικής παράδοσης του νησιού με την κλασική φιγούρα του Πατριάρχη του ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη. Το έργο ολοκληρώνεται με μία ελεύθερη και μοντέρνα αποτύπωση του σπουδαίου Συριανού συγγραφέα, στιχουργού και ποιητή, Μάνου Ελευθερίου μιας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας.

Λίγες μόνο «πινελιές» έχουν απομείνει μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και την επίσημη παράδοσή του στο νησί.